Autor Wątek: Odp: Szmajser Słodowy zaprasza  (Przeczytany 1277 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline seeb

• Trolle
  • *
Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« dnia: Lutego 19, 2010, 11:51:51 »
Nie mogę się powstrzymać od skomentowania poprawki do mojego wpisu (postu byłoby niepoprawnie)

Zatem używając ręcznego przesówacza stołokulotocznego postanowiłem odpowiedzieć na zarzut poprawnej pisowni słowa spoko jako, że przeszło ono do języka potocznego podobnie jak angielskie słowo Joy/Joystick, który nie występuje w poprawnej polszczyźnie a jedynie ręczny manipulator drążkowy.Kierując się zasadą poprawnej pisowni lwia część wypowiedzi na tym forum, w szczególności w tym wątku jest niepoprawna!! Sądzę jednak, że słowo spoko jest mniej szkodliwe (bo jest potocznie używane) niż owa "poprawna polszczyzna".

Myślę, że absurdem jest stosowanie poprawnej polszczyzny (patrz powyżej) gdyż może być zwyczajnie niezrozumiała. Kos napisz innym czego użyłem i w jakim celu (podpowiedz: Określenia stosowane powyżej jako poprawne zostały zatwierdzone jako poprawne przez radę języka polskiego na wniosek prof. Jana Bieleckiego). Jestem przeciwny wszelakiemu kaleczeniu języka jako takiego jednak przesada jak zwykle jest szkodliwa.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
Odp: Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 19, 2010, 12:22:04 »
WIELKIE litery na początku zdania też są składową poprawnej polszczyzny i nie są przesadą chyba, że ktoś nie zwraca uwagi na takie detale i wtedy szuka nie-błędu w nie właściwym miejscu.

Przepraszam za OT.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 19, 2010, 12:42:02 »
Ech przesadziłeś ... bo gdyś miał rację to brak kropki też jest błędem. Zatem dwa błędy w braku zdania :).

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 19, 2010, 13:07:42 »
Jest.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 19, 2010, 13:14:18 »
Brak zdania tez jest błędem. Razem 3 błędy. Proponuję zakończyć bezsensowne zaśmiecanie wątku.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 19, 2010, 14:07:29 »
Niepotrzebnie się ciskasz, Seeb. Ciężko jest przyjąć na klatę, że moderator ma rację? Rozumiem, że masz w poważaniu akurat tą zasadę pisowni (wielkie litery na początku zdania) co widać po tym jak sam zapisałeś swoją własną ksywę ale brak szacunku dla siebie samego jest Twoją sprawą.
Gdybyś zapisał swoją wypowiedź tak:

"Spoko. Czekamy."

to byłyby dwa poprawne sformułowania i tyle. ;)

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 19, 2010, 14:21:37 »
... i tyle. ;)

No właśnie :)

Chlup!

Offline seeb

• Trolle
  • *
Odp: Szmajser Słodowy zaprasza
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 19, 2010, 14:23:48 »
Widzę, że moderator ma rację wnosi wiele do wątku. Twoja wypowiedz jeszcze dodaje wartości tematowi budowania elementów symulatorów lotniczych. Gdybym chciał napisać coś pełnym zdaniem w pełnym tego słowa znaczeniu to bym to zrobił. Nie zrobiłem tego z jakiegoś powodu... Z pewnością zauważyłeś, iż potrafię się wypowiadać pełnym zdaniem. Interpretacja słów autora jest zawsze problematyczna dla interpretujących. Zawsze znajdzie się ktoś kto będzie komentował słowa autora i to co miał na myśli. przykładem niech będzie interpretacja tych słów:

Za prawdę powiadam ci dziś, będziesz ze mną w raju. i autor z pewnością chciał powiedzieć: "Za prawdę powiadam ci dziś będziesz ze mną w raju." Dlatego właśnie proponowałem zakończyć zaśmiecanie wątku o samodzielnym budowaniu ... (rzeczy różnych,mniej lub bardziej potrzebnych - zależnie od punktu widzenia).

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 19, 2010, 14:26:34 »
Dziękuję Seeb, ten świat nie będzie już dla mnie nigdy taki sam jak kiedyś ;)