Autor Wątek: www.1939.com.pl ; www.1944.waw.pl  (Przeczytany 3425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

www.1939.com.pl ; www.1944.waw.pl
« dnia: Lutego 21, 2010, 20:17:09 »
Witam

Przeczytałem własnie dwie książki o tytułach jak w temacie. Dla tych, którzy nie czytali informacja, że opisane jest zdarzenie przeniesienia się bardzo dobrze wyposażonego batalionu z roku 2007 do roku 1939, a konkretnie przeniesienia do dnia 1 wrześnie 1939 w rejon bitwy pod Mokrą. Drga książka jest kontynuacją losu bohaterów z części pierwszej i opowiada o alternatywnym Powstaniu Warszawskim, w tym opis pojedynku PT91 Twardy z Tygrysem (krótki pojedynek).
Książki można polecić do przeczytania. Ale dla ortodoksyjnych miłośników i znawców techniki wojskowej może to być lekki szok, bo autor nie przejmuje się zbytnio tym co Wojsko Polskie ma rzeczywiście aktualnie do dyspozycji, ani tym w co można wyposażyć w rzeczywistości Mi-24.
Sam np. jestem ciekawy czy rakieta Sidewinder lub GROM jest w stanie nakierować się na samolot z silnikiem tłokowym.
Jeżeli ktoś oglądał film "Pearl Harbor po raz drugi" (chyba tak brzmiał ten tytuł) i ten film mu się podobał, to polecam tę książkę. Walka Mi-24 z Bf109 też jest ciekawa  :001:

Tytuł książki można wpisać w przeglądarkę i dowiedzieć się więcej.

Odp: www.1939.com.pl ; www.1944.waw.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 21, 2010, 22:21:13 »
Przeczytałem własnie dwie książki o tytułach jak w temacie. Dla tych, którzy nie czytali informacja, że opisane jest zdarzenie przeniesienia się bardzo dobrze wyposażonego batalionu z roku 2007 do roku 1939, a konkretnie przeniesienia do dnia 1 wrześnie 1939 w rejon bitwy pod Mokrą. Drga książka jest kontynuacją losu bohaterów z części pierwszej i opowiada o alternatywnym Powstaniu Warszawskim, w tym opis pojedynku PT91 Twardy z Tygrysem (krótki pojedynek).

No cóż mało oryginalne - "The Final Countdown" (1980) - przeniesienie Nimitz'a (CVN-68) do 7.12.1941 i pojedynek dwóch 2 F-14 z dwoma A6M oraz Sengoku jietai/Time Slip (1979) gdzie japońska jednostka współczesna (z czołgiem) przenosi się w czasy samurajów. A i na naszym podwórku już ponad 20 lat temu mieliśmy do czynienia z pomysłem istnienia portalu czasu pomiędzy 1939, a współczesnością i transferem techniki wojskowej, jak pamiętam bohaterami opowiadania była załoga samobieżnej haubicy 203mm 2S7 Pion w czasie walk z Niemcami - publikacja w "Fantastyce" nie pamiętam niestety tytułu.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 22, 2010, 11:45:26 »
A i na naszym podwórku już ponad 20 lat temu mieliśmy do czynienia z pomysłem istnienia portalu czasu pomiędzy 1939, a współczesnością i transferem techniki wojskowej, jak pamiętam bohaterami opowiadania była załoga samobieżnej haubicy 203mm 2S7 Pion w czasie walk z Niemcami - publikacja w "Fantastyce" nie pamiętam niestety tytułu.

Nie do końca tak Razor :-P
To nie była historia o przeniesieniu załogi haubicy w przeszłość, a historia "alternatywna" typu : co by było gdyby ...
Elementy przeniesienia w czasie też tam wystepowały (ściąganie róznych typów uzbrojenia z róznych "lokacji" czasoprzestrzennych). Fajne opowiadanie :-)
Było jeszcze jedno - o lądowaniu marines na wybrzeżu gdańskim.
Usmiałem się do łez jak to czytałem :-)
Ehh ... muszę dokopać się do tych fantastyk i przeczytać jeszcze raz :-)

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 22, 2010, 14:54:59 »
Było jeszcze jedno - o lądowaniu marines na wybrzeżu gdańskim.

Czasem nie chodziło o to, że Naczelnik Państwa podpalił sejm i US Marines musiało przywracać równowagę w Polsce? Jeśli tak, to fajnie przedstawiono taktykę wojsk polskich. Szybka, ruchliwa partyzantka na Honkerach z KM-em. Fajna sprawa.

L'ordre règne à Varsovie!

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 22, 2010, 19:02:46 »
Jest jeszcze trzecia cześć tego cyklu, nie pamiętam tytułu, ale widziałem jakiś czas temu w Empiku. Na pewno tytuł nie ma formy adresu internetowego. 1939 posiadam, przeczytałem kilkakrotnie. Jak to już chyba na forum ktoś wspomniał: "Kapitan Wieteska...I wszystko jasne."
Czemu w Eurodisneylandzie nie można odpalać fajerwerków? Po pierwszej próbie poddał się garnizon Paryża.
http://jeremak-j.deviantart.com/

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 22, 2010, 21:13:33 »
Ten japoński film o żołnierzach przeniesionych w czasy samurajów pamiętam jak przez mgłę z dzieciństwa...

Jeśli chodzi o alternatywy "militarne" i polityczne to zawsze wymiatał Xavras Wyżryn, oraz (nowsze) "Atomowa ruletka" Pilipiuka z Hansem Klossem vice versa, za to z mega-potęgą Polską z jej misjami wojskowymi na całym świecie...

1939 przeczytam, bo już książkę mam, choć czasu nie :) Zresztą ostatnio wolałem starocie jak HSM Ullisses :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 23, 2010, 22:58:03 »
Dla zachęcenia do przeczytania przepisałem fragment, który mi się bardzo spodobał.  :001:

„Huk wystrzału i ryk powietrza rozdzieranego przez ciężki pocisk kalibru 125 milimetrów prawie urwał mi głowę. Kurcewicz jak to Kurcewicz, efekciarz i pozer, zamiast podkalibrowego, który przez cienki pancerz starego transportera przeleciałby jak przez muślinową zasłonkę, użył pocisku odłamkowo burzącego, w sam raz do rozbijania murów Bastylii. Czołowy transporter, razem z dowodzącym oficerem i kaemistą, w ciągu ułamka sekundy zamienił się w ogromną pomarańczową kulę ognia oraz poskręcanych odłamków i w tej postaci pofrunął w powietrze.”

Wydaje mi się, że chodziło o transporter SdKfz 251, chociaż we wrześniu Niemcy mieli ich śladową ilość. Moim zdaniem drobna nieścisłość autora.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 23, 2010, 23:35:52 »
Przeczytałem już tak z parę solidnych miechów temu i jakoś chyba jestem rozczarowany, może za krótka może chciał bym więcej dalszych konsekwencji zakłócenia kontinuum czasowego, za szybko się kończy, taki wstęp.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 24, 2010, 16:11:38 »
Czasem nie chodziło o to, że Naczelnik Państwa podpalił sejm i US Marines musiało przywracać równowagę w Polsce? Jeśli tak, to fajnie przedstawiono taktykę wojsk polskich. Szybka, ruchliwa partyzantka na Honkerach z KM-em. Fajna sprawa.

Pewnie macie chłopaki na mysli "Noteka 2015" Lewandowskiego? To polecam też inne przygody warszawskiego dziennikarza Radka Tomaszewskiego w zbiorach opowiadań "Noteka 2015' i "Inne Alternatywy".

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 24, 2010, 16:27:32 »
"Krzyżacki Poker" Dariusza Spychalskiego też jest ciekawy (są samoloty :003:) tylko że nie ma przenosin w czasie - ale tematyka w zasadzie podobna.
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 24, 2010, 18:17:57 »
"Krzyżacki poker" skusił mnie  okładką która jest lepsza niż książka, chociaż czytało się przyjemnie.

verelad

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 25, 2010, 00:27:07 »
Właśnie czytam www.1944.waw.pl, i akcja rozwija się zdecydowanie szybciej i chyba ciekawiej niż przy przeciągniętej pierwszej części. Z tego co udało mi się wygooglować następna książka nosi tytuł "Major"  i z tego co się domyślam to pewnie chodzi o Wojtyńskiego i jego polskie wyczyny po 39 roku. Do tego ma dojść jeszcze jedna część kończąca losy bohaterów. Na pewno przeczytam wszystkie.Ogólnie mimo niespójności i paru baboli czyta się lekko, szybko i przyjemnie. W sam raz na zimowe wieczory. ;)

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 25, 2010, 19:01:52 »
Aaaaaaaaaaaa to dopiero teraz doczytałem że waw.pl to 2 cześć :D ponarzekałem ale teraz biegnę do księgarni :) po następne 2 cześci.

« Odpowiedź #13 dnia: Marca 01, 2010, 16:03:57 »
Jak zaczynałem to czytać miałem podejrzenia, że to napisał Szmajser, odgrażał się kiedyś, że coś wyda, ale to chyba nie on jednak choć też Marcin  :002:

« Odpowiedź #14 dnia: Marca 02, 2010, 09:24:51 »
Mam wrażenie, że nasz zagubiony w czasie kolega Szmajser napisałby to dużo lepiej...
Ale on leń  :005:.

III część serii ma tytuł "Major" i ukazała się końcem stycznia br.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...