Ostatnio zdarzyło mi się znów znaleźć kilka chwil na pogrzebanie w naszym wspaniałym "symulatorze". Tzn. dostałem pozwolenie od mojej ukochanej narzeczonej i bardzo się ucieszyłem - taka wspaniała z niej kobieta! Piszę to specjalnie, bo czasem zagląda na forum, a gdy to zobaczy, to może znów zaplusuję

. Więc pozdrawiam serdecznie, Auroro! Dobrze, dość prywaty, nie o tym miało być.
Założyłem nowy temat, bo zabrałem się za kilka rzeczy, w których będę potrzebował specjalistów - ludzi z dużą wiedzą na temat samolotów epoki. Wiem, co chcę zrobić, ale bez zasilenia kodu odpowiednimi parametrami wszystko i tak będzie do niczego.
W ostatni weekend poprawiłem obliczanie wpływu uzbrojenia na masę i moment bezwładności samolotu. Żeby dać Wam wyobrażenie jak to było liczone według Olega: wszystkie bombki, rakietki i zbiorniki paliwa miały taki wpływ na moment bezwładności maszyny, jakby były przyczepione 2m od środka aerodynamicznego samolotu, prostopadle do osi podłużnej, w płaszczyźnie poziomej. I nieważne to, czy był to TB-3, czy Mietek z bombką pod kadłubem...
Mam plan wprowadzenia pewnych modyfikacji, które mogą wymusić zmianę stylu latania - z zaciągnij drąga i strzelaj na ten, który
trochę bardziej przypomina opisy prawdziwych walk. Skoro byłem przy temacie uzbrojenia, to na pierwszy ogień poszła niezawodność broni pokładowej. W innym temacie na forum
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=5355.0 dyskutowana była niezawodność różnych systemów, ale jednak informacje tam zawarte nie do końca mi wystarczają. Broń się zacinała. Jedna zacinała się częściej, inna rzadziej. Potrzebuję informacji na temat wszystkich rodzajów uzbrojenia zawartych w Iłku i z prośbą o nie zwracam się do Was. Jeśli ktoś ma wiedzę, którą może się podzielić, to proszę, żeby pisał. W niektórych miejscach będę prosił o liczby - proszę, żebyście podawali je nawet wówczas, gdy ktoś wcześniej podał jakąś, ale Wy nie do końca się z nią zgadzać. Teraz o tym, co mi jest konkretnie potrzebne:
Część A
Zakładając typowy egzemplarz z epoki - jak często zdarzało się, że broń się zacinała. Liczba, która to określa, to średnia liczba wystrzelonych pocisków, po której następowało zacięcie się broni. Czy duże znaczenie miał tu kaliber (karabiny/działka)? Czy znaczenie miała szybkostrzelność?
Teraz strzelajmy nią, ale poddając nieustannemu działaniu siły, która powoduje powstanie przeciążenia... dajmy na to 5g. Po ilu pociskach broń ulegnie zacięciu?
Część B
Jak bardzo niezawodność zależała od modelu uzbrojenia, a jak od konkretnego montażu w danym samolocie? Czy były samoloty, w których broń lubiła się zacinać ze względu na ujemne przeciążenia?
W tej części prosiłbym o ogólną charakterystykę typów. Przy każdym typie, poza personalną opinię, prosiłbym o ocenę modelu, korzystając ze skali:
LEPIEJ NIE STRZELAĆ, BARDZO ZAWODNA, ZAWODNA, TYPOWA, NIEZAWODNA, BARDZO NIEZAWODNA.
Dodatkowo proszę o zaznaczenie, jeśli broń była WRAŻLIWA NA PRZECIĄŻENIA oraz inne efekty. Nie trzeba wymieniać wszystkich typów, ale jeśli kilka osób dorzuci po troszku swojej wiedzy, to znacznie ułatwi mi pracę.
Część C
Konkretne modele samolotów, czyli dlaczego dane uzbrojenie w danym modelu samolotu było zawodne. Albo dlaczego dany model samolotu cieszył się opinią niezniszczalnego pod względem uzbrojenia. Tu również proszę o dodanie do argumentu oceny w tej samej skali, co w części B: LEPIEJ NIE STRZELAĆ, BARDZO ZAWODNA, ZAWODNA, TYPOWA, NIEZAWODNA, BARDZO NIEZAWODNA, a także dodatkowych cech jak np. WRAŻLIWA NA PRZECIĄŻENIA, albo zacinająca się przy ujemnym przeciążeniu.
Chętnie przyjmę również wszelkiego odnośniki do materiałów, a jeśli ktoś zechce mi wypożyczyć książkę, to również będę szczęśliwy.
Rozumiem, że proszę Was o dużą pomoc i spory wysiłek, ale mam nadzieję, że opłaci się on i dzięki temu walka w Iłku zacznie ewoluować w stronę bardziej interesującej i bliższej realizmowi.
Z góry dziękuję! Pozdrawiam,
Zefirro