I ja nie chcę Twojej rodziny w nic wciągać.
W rzeczonym przypadku pytanie "Dlaczego ?" to tylko prośba o podanie powodu a nie dat i miejsc urodzin, imion - o numerach PESEL nie wspominając. Na przykład: "uciekali przed aresztowaniem" lub "byli na wycieczce krajoznawczej po USA kiedy akurat ogłoszono stan wojenny i zostali tam jako azylanci", "wyjechali dorobić, trochę zeszło i miałem się wkrótce urodzić więc żebym miał w życiu łatwiej postanowili, że tam się urodzę".
Wiesz, dużo ludzi miało różne historie związane z wyjazdami do USA. Np mój staruszek musiał podpisać lojalkę, że po powrocie opowie smutnym panom o tym co usłyszał z ust Polonii, inaczej by nie wyjechał a kasa była potrzebna

Chyba nie jest to takie straszne opowiedzieć w jednym zdaniu historię, bez podawania szczegółów teleadresowych, dat i imion poznanych przygodnie ludzi?
Zawsze też można powiedzieć: "Nie chcę tego ujawniać".
Pytanie: zabrakło Ci fantazji czy dobrej woli, żeby odpowiedzieć w dowolny sposób? Ja wiem - łatwiej jest powiedzieć, że adwersarz zaniża poziom dyskusji ale jak dla mnie to właśnie to zaniżyło poziom, a w zasadzie sprowadziło do modelu "ja wiem lepiej ale nie powiem".
Niestety, w dyskusji trzeba czasami podjąć trudne tematy, ewentualnie jej nie podejmować. Szkoda, że Tobie zabrakło takiego podejścia.
Mimo wszystko (że Cię nie lubię) powodzenia.
PS
Ktoś dał Ci przywilej oceniania poziomu tego forum?