Ależ Janku, Wy nie mieliście czasu na FF widocznie, a czy kiedykolwiek zasiedliście do OFa - przynajmniej ja Was w akcji nie widziałem?

.
Osobiście nie mam żadnych wątpliwości, że na chwilę obecną to co prezentuje OF jest najbardziej... "używalną" wersją.
Nie dość, że MP jest prawie tak stabilny jak w AF to w niektórych aspektach go przewyższa (znany chyba wszystkim efekt "przesunięcia"). Fakt, trzeba wiedzieć jak tego używać, pewne rzeczy nie są tak oczywiste jak w AF ale mimo wszystko da się. Dostępne w OF ficzersy jak np poprawiony DataLink, radio, w BVR możliwość rażenia jednocześnie do dwóch celów czy sposób przeprowadzania odpraw przed misją w połączeniu z niekoniecznie realistyczną, ale zawsze, wersją Data Cartridge'a daje świeższe podejście do Falcona. I co najważniejsze nie tracąc dotychczasowej fukcjonalności gry.
Dla mnie najważniejszą zaletą FF jest trudniejszy przeciwnik AI. Czasami trzeba się mocno napracować by przedostać się w rejon celu. Niestety, walczymy nie tylko przeciwko wirtualnemu wrogowi, jeszcze częściej z własnymi nerwami i frustracją ze względu na "stabilność" programu

I to wydaje się być ceną za lepsze niż w OF AI, grafikę i wydajność sprzętu. Na pewno nie pomogła tutaj sytuacja z ostatnimi układami graficznymi obu wiodących producentów, odcinających się od kompatybilności "z zaświatami", tym samym z DX7. Dlatego jak manny z nieba wyczekuję tej nowej wersji.
Wiem, że to może być złudne ale oprócz nadziei odnośnie (jakby nie patrzeć) gry komputerowej nie ryzykuję niczym więcej