Autor Wątek: Polski S-70i BLACK HAWK Made in Poland  (Przeczytany 4457 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Odp: Polski S-70i BLACK HAWK Made in Poland
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 15, 2010, 17:25:29 »
Ten zmontowany w całości w PZL Mielec helikopter przejdzie testy oraz kwalifikacje w centrum Sikorsky Development Flight Center w West Palm Beach na Florydzie w Stanach Zjednoczonych. Poprodukcyjny oblot maszyny odbędzie się w PZL Mielec jeszcze w tym roku.
Czy ja dobrze zrozumiałem będą je wozić "wte i wewte"  :004:

« Odpowiedź #2 dnia: Marca 15, 2010, 19:46:12 »
Tia, Amerykanie pewnie wykupią licencje na produkcje (o ile już tego nie zrobili) i zaczną masowo je składać.
« Ostatnia zmiana: Marca 15, 2010, 19:52:45 wysłana przez barteus »

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 15, 2010, 22:40:31 »
Sie znaczy, że nie będzie produkowany w Polsce?

« Odpowiedź #4 dnia: Marca 16, 2010, 07:09:22 »
Sie znaczy, że nie będzie produkowany w Polsce?

Nie, to jest moja spekulacja. Chyba błędna:
Zgodnie z planem w PZL Mielec zostanie utworzone centrum programu śmigłowców S-70i BLACK HAWK dla międzynarodowych klientów. Począwszy od 2012 roku PZL Mielec będą produkować planowo około 20 egzemplarzy helikopterów S-70i BLACK HAWK rocznie.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 16, 2010, 07:39:08 »
S-70i ma być w Polsce tylko składany (montaż końcowy) i zapewne testowany przed oddaniem danego egzemplaża kupującemu.

Zabieranie pierwszej sztuki do macierzystej fabryki, na przeprowadzenie testów jest naturalne, gdy otwiera się nową montownię, więc ta pierwsza sztuka będzie kursować w te i wewte. Już nawet nie mówiąc o tych wszystkich pokazach i targach na których musi się pojawić ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Marca 16, 2010, 10:18:46 »
Czekałem na komentarz ze strony agencji Altair i oto on: http://www.altair.com.pl/start-4269
Spodziewałem się bardziej krytycznego (krytykanckiego) podejścia ale nie jest źle. Jeśli chodzi o ten model Black Hawka to podebrać nam może go Turcja jeśli dobrze to rozegra. Nie za bardzo rozumiem też sformułowania "kontrakty komercyjne" - bo jeśli chodzi o rynek wyłącznie cywilny to S-70 nie zrobił na nim furory (eufemizm).

W tekście jest link do innego newsa: http://www.altair.com.pl/start-2627, w którym to możemy przeczytać:
Co więcej, nie jest pewnym, czy Mielec będzie miał zbyt na swoje produkty. Według umowy prywatyzacyjnej Amerykanie zagwarantowali sobie prawo dowolnego określania zakresu prac, wykonywanych przez PZL Mielec. Wiadomo również, że ewentualna produkcja będzie dotyczyła modelu Black Hawk International, a więc maszyny przeznaczonej wyłącznie na eksportowe rynki cywilne. Dlatego przewiduje się maksymalną zdolność montażową na 20 egz. S-70i rocznie.
O nastawieniu Altaira-a do Amerykanów i jednocześnie podejściu Amerykanów do nas można się dowiedzieć z tego tekstu: http://www.altair.com.pl/czasopisma-artykuly-263

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 13, 2010, 22:06:26 »

Co do S-70i z Mielca to niewątpliwie montownia Sikorskiego w Polsce ma charakter podobny do bazy USA Guantanamo na Kubie?:-)))
Jest to jak dla mnie mała biznesowo-polityczna ość wsadzona Europie w d...ę zgodnie z amerykańską filozofią osłabiania jedności w Europie. Której to polityki jesteśmy od wielu lat skutecznym narzędziem.
Bije w Augustę-Westland/Świdnik, bo montowany tu w Polsce S-70i jest produktem europejskim...co daje mu spore szanse na traktowanie go na równych prawach we wszystkich możliwych przetargach na naszym kontynencie a i na rynku krajowym stawia go na równych prawach z równie krajową Augustą.
Bije w Eurocopter z tych samych przyczyn, choć może nieco mniej, bo Niemcy, Francuzi i inni na zachód od Odry lepiej bronią interesów własnego przemysłu zbrojeniowego niż my,
Bije w Kazań, bo możliwe jest wyparcie go z niektórych rynków. A S-70i może być teoretycznie sprzedawany na Ukrainę oraz do republik post sowieckich, które podobnie jak Gruzja mają wizję „nasza army jak US Army”.

Ale najbardziej popłakałem się oglądając PRową szopkę pt: „odsłonięcie pierwszego S-70 wyprodukowanego w Polsce”.
Wyglądało prawie jakbyśmy byli producentem promów kosmicznych….Szkoda, że tylko wyglądało.No, ale nawet Ci od piwa wiedzą, że „prawie” robi wielką różnicę. Ale jak widać Pan minister Bogdan Narcyz–Klich woli reklam nie oglądać a szkoda…
 Poczekamy zobaczymy …będzie zabawnie.
Pozdrawiam
Yabe

"Jestem major Bień i mam stopień majora..."

« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 14, 2010, 00:17:53 »
Liczba towarów na rynku zwiększa ich konkurencyjność, wpływa na ceny.
Odsłonięcie było zrobione tak by było zauważone. Im większe tym lepiej, nie mamy się czego wstydzić.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 14, 2010, 17:10:53 »
W przypadku gdy jest 3 max 4 oferentów wpływa też na... wysokość łapówki. Faktycznie nie mamy się czego wstydzić... Patrz casus lobbystów LM przy zakupie F-16 oraz tego co decydenci robią obecnie i u kogo pracują...(Mam na myśli wyłącznie rynek wewnętrzny inne mi latają :-) )
Pozdrawiam
Yabe

« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 14, 2010, 17:57:17 »
Lobbowanie przy dużych projektach jest rzeczą wręcz naturalną. Zjawisko to ma swoje wady i zalety. Tak samo jak był lobbing na rzecz F-16 tak samo był dla Gripena czy Mirage-2000. Ale dla pewnego grona osób tylko i wyłącznie lobbing na rzecz F-16 był zjawiskiem negatywnym.

Polski przemysł był (i pewnie jest nadal) otwarty dla firm europejskich. Niekoniecznie te wyrażały swoje zainteresowanie naszym potencjałem w wystarczającym stopniu.

Natomiast nie jestem zorientowany kto i u kogo pracuje oraz co robi w związku z tym mógłbyś mi przybliżyć dokładne informacje?

« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 15, 2010, 17:23:31 »
Lobbowanie przy dużych projektach jest rzeczą wręcz naturalną. Zjawisko to ma swoje wady i zalety. Tak samo jak był lobbing na rzecz F-16 tak samo był dla Gripena czy Mirage-2000. Ale dla pewnego grona osób tylko i wyłącznie lobbing na rzecz F-16 był zjawiskiem negatywnym.

Oceniam negatywnie nie tylko lobbing ale i sposób wycyckania nas przez jankesów z offsetu. To co zaprezentował LM i powiązane z nim firmy zakrawa na kpinę. To jak z przeproszeniem załatwić się komuś na wycieraczkę a potem zadzwonić i grzecznie poprosić o papier.

http://www.tvn24.pl/12690,1615518,0,1,nik-krytykuje-offset-f_16-ministerstwo-nie-ma-zastrzezen,wiadomosc.html

i temu podobne…

Prawda jest taka, że lobbing to zjawisko, które należy nazwać po imieniu. Są to naciski zainteresowanych producentów stosowane w taki sposób by to właśnie ich produkt/usługa została wybrana z pominięciem, rzeczywistej merytorycznej wartości oferowanego dobra. To media wykreowały pozytywny wizerunek lobbysty – łapownika.

Polski przemysł był (i pewnie jest nadal) otwarty dla firm europejskich. Niekoniecznie te wyrażały swoje zainteresowanie naszym potencjałem w wystarczającym stopniu.

Niekoniecznie wyrażały zainteresowane?
Polski przemysł? Kolega ma na myśli lotniczy? A które konkretnie zakłady?
O ile pamiętam to Świdnik to Europejska Augusta
Okęcie to EADS - też Europa
Mielec to Sikorski USA
Jak dla mnie to 66,66% to właśnie firmy z Europy zakupiły?
Zostały w polskich rękach zakłady remontowe i parę małych spółek. F-16 to moim osobistym zdaniem nietrafiony zakup, ale o tym jest już na forum sporo wypowiedzi. Nie będę, więc ich powielał
Nie mniej jednak ani Gripen ani Mirage nie były by lepsze.

Natomiast nie jestem zorientowany, kto i u kogo pracuje oraz co robi w związku z tym mógłbyś mi przybliżyć dokładne informacje?

Owszem będzie to ode mnie jednak wymagać pewnego wysiłku. Bowiem muszę przegrzebać się przez stos starszych numerów SP, Raportu i TW, które wielokrotnie o tym pisały.

Upraszczając. Dla urzędników ministerstw odpowiedzialnych za projekt wyboru F-16 dla Polski znalazły się „nagle” ciepłe posady u dostawcy sprzętu przy obsłudze programu. A ludzie z firm lobbingowych znaleźli się nagle w instytucjach obsługujących offset…To jak wpuszczenie lisa do kurnika z prośbą by troskliwie zaopiekował się drobiem….A to nie kreskówka dla dzieci tylko Polska właśnie. I co gorsza, nasze podatników pieniądze.
Pozdrawiam
Yabe

« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 15, 2010, 17:28:53 »
A ludzie z firm lobbingowych znaleźli się nagle w instytucjach obsługujących offset…
Gdyby wygrała strona Gripena czy Mirage'a to zapewne ludzie z tych opcji odnaleźli by się na "swoich" miejscach. Nie widzę zatem żadnej różnicy.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 15, 2010, 19:13:33 »
Oceniam negatywnie nie tylko lobbing ale i sposób wycyckania nas przez jankesów z offsetu.
Umowa offsetowa została podpisana przez nasz rząd i jest wypełniana, jeżeli masz jakieś zastrzeżenia skieruj je do niego, lub prokuratury - jeżeli masz dowody na mataczenie.

« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 18, 2010, 13:32:34 »
Umowa offsetowa została podpisana przez nasz rząd i jest wypełniana, jeżeli masz jakieś zastrzeżenia skieruj je do niego, lub prokuratury - jeżeli masz dowody na mataczenie.

Bez urazy. Umowę podpisał Rząd RP. O ile wiesz o jakiejś nowej konstytucyjnej możliwości okazania konkretnym osobom w rządzie RP wotum nieufności, to proszę zaprezentuj je na forum...
Pytania posłów skierowane do MON i MG są zwykle zbywane ogólnikami.
Po kontroli NIK powinny zostać z urzędu wszczęte odpowiednie śledztwa i postawione zarzuty konkretnym osobom. Nie stało się tak.
Jeżeli kontrola NIK wykazuje rażące uchybienia (a tego chyba nikt nie kwestionuje) to fakt braku takich działań świadczy o działaniu zasady kolega kolegi nie rusza... Mataczenie mogło by zaistnieć wtedy gdyby konkretnym ludziom postawiono zarzuty, następnie wypuszczono ich by odpowiadali z wolnej stopy a oni zaczęli by zmieniać tak rzeczywistość by uniknąć kary...
Inna sprawa Sundowner, że do jankesów tak naprawdę trudno mieć "pretensje". Skutecznie bronią strategicznych interesów swego kraju i swego przemysłu widząc w nim przyszłość dla swej gospodarki a my...no coment.

Gdyby wygrała strona Gripena czy Mirage'a to zapewne ludzie z tych opcji odnaleźli by się na "swoich" miejscach. Nie widzę zatem żadnej różnicy.
Ja też....
Pozdrawiam
Yabe