Autor Wątek: Thunderbolts  (Przeczytany 2840 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wołejek

• Gość
Thunderbolts
« dnia: Kwietnia 07, 2010, 18:43:41 »
Witajcie

Od kilku lat podziwiam wirtualne grupy akrobacyjne takie jak ''Eagles'' czy ''Alas Rotas''. Zapragnąłem stworzenia własnej grupy pod nazwą ''Thunderbolts''. Grupa ćwiczy w ''podziemiach'' jak narazie(na razie) latamy w składzie dwóch osób prowadzący ''Umin'' i prawoskrzydłowy ''Wołej'' latamy oczywiście na niebie symulatora Il-2 Sturmovik 1946 na maszynach Republic P-47 ''Thunderbolt'' (stąd mamy taką nazwę). Jednak nie będę opowiadał tyle o grupie a raczej jak narazie(na razie) duecie.Założyłem ten wątek dlatego abyście powiedzieli co o takim pomyśle sądzicie i dawali nam porady.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2010, 19:07:24 wysłana przez Kos »

Offline Kos

• Global Moderator
Odp: Thunderbolts
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 07, 2010, 19:03:55 »
A to już Kolega nie lata w "Kobrze"?!

PS. Proszę poprawić pisownię, żeby nie było tak samo jak z Rado.
Dziadek Kos

Wołejek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 07, 2010, 19:10:19 »
Kolega w Kobrze nadal lata  :002: Pisownię poprawię. :004:

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 07, 2010, 19:21:52 »
No to pierwsza wskazówka. Proponuję udział w jednym zespole i treningi przynajmniej dwa razy w tygodniu po dwie godziny. Przy udziale w dwóch grupach nie będziesz miał czasu na nic innego. Latanie na "suszarkch" i na "tłokowcach" różni się dość znacznie a latanie akrobacyjne w zespole na Iłku 1946 do łatwych nie należy. Grupa powinna liczyć minimum czterech pilotów a najlepiej sześciu lub więcej i jeśli starczy Ci determinacji i umiejętności to jesteś na dobrej drodze aby taką grupę prowadzić. Komunikacja głosowa miedzy Wami to podstawa. Natomiast jeśli chodzi Ci o porady to czego one mają dotyczyć?
Dziadek Kos

Wołejek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 07, 2010, 19:41:23 »
Jeśli chodzi o team ''Kobra'' to prawdopodobnie zmierza on do rozpadu ponieważ od dwóch dni ''Kobra'' nie ma nawet lidera.A jeśli chodzi o ilość pilotów być może w najbliższym czasie kilku dojdzie.Ja i Umin latamy już od roku (po to aby właśnie teraz zacząć ''promowanie siebie'') chęci nam nie brakuję a myślę, że umiejętności jakieś mamy.

PS.Najlepiej aby porady dotyczyły latania.

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 07, 2010, 19:51:53 »

Latanie to szerokie pojęcie - może sprecyzuj.
Dziadek Kos

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 07, 2010, 20:02:31 »

Wołejek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 07, 2010, 20:57:51 »
Dokładnie chodziło o porady dotyczące latania w formacji,linki z przydatnymi programami czy coś w ten deseń.Krótko podsumowując potrzebujemy rzeczy dzięki którym grupa mogłaby się rozwijać.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 07, 2010, 21:10:04 »
Krótko podsumowując potrzebujemy rzeczy dzięki którym grupa mogłaby się rozwijać.

Zapał, samozaparcie, cierpliwość i czas na systematyczne treningi. Na forum nie rozdajemy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 07, 2010, 21:22:50 »
Zapał, samozaparcie, cierpliwość i czas na systematyczne treningi. Na forum nie rozdajemy.

Święte słowa.

Wołejek, co my w zasadzie mamy Ci podpowiedzieć, oglądaj filmy obserwuj co robią na nich piloci, a będziesz do takiego poziomu równał.
Praca , praca i jeszcze raz praca, systematyczne treningi, i ogromna determinacja, sprawią,że będziecie robić postępy.

Polecam, obejrzeć ten film ,a zobaczysz co można zrobić w parze samolotów.

http://www.youtube.com/watch?v=a2m5R-eUfTg

Oczywiście wiem,że tego typu rzeczy nie da się zrobić Thunderboltem i dziwię się dlaczego wybraliście akurat ten samolot, który według mnie nijak nie nadaje się do akrobacji.

Pierwsza sprawa, to przede wszystkim nauczyć się stabilnego lotu w formacji po prostej i w zakrętach.
Stabilnego i równego to znaczy, cały czas, bez szarpania, pompowania, odpadania itp.
Jak się tego nauczycie, to najlepiej pokażcie jakiś filmik, bo trenowanie dalej , bez tej podstawowej umiejętności nie ma sensu.

Pozdrawiam

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 08, 2010, 07:22:34 »
Do tego co już wcześniej zostało tu powiedziane dodam, że aby zespół mógł istnieć i się rozwijać, nie mogą znaleźć się w nim przypadkowe osoby. Muszą to być ludzie o podobnych charakterach, zainteresowaniach i przede wszystkim cechujący się odpowiedzialnością. Takich ludzi trudno jest znaleźć "w jednej chwili" w związku z czym trzeba mieć wypracowany pewien schemat/klucz rekrutacji, co pozwoli na odpowiednią selekcję a tym samym na odpowiednio długi pobyt danego człowieka w zespole. To z kolei pozwala na dobranie dla każdego vpilota właściwej dla niego pozycji w szyku a następnie na spokojne ale żmudne i czasami nudne treningi, by w końcu po wielu miesiącach a nawet latach, dojść do możliwości zaprezentowania się szerszemu gronu widzów. Powodzenia.
Dziadek Kos

Wołejek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 08, 2010, 09:49:04 »
Czasami latamy również na P-40M czy uważacie, że to lepsze maszyny do akrobacji? A jeśli chodzi o loty w formacji to umiemy latać prosto i równo chociaż cały czas to doskonalimy.  :118: I jak już mówiłem chęci nam nie brakuje.  :004:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 08, 2010, 09:57:02 »
Bo ja wiem, chyba najefektywniej by tam latać na Czajkach albo... Gladiatorach. Maszyny przede wszystkim zwrotne, silne, o dobrym wznoszeniu i widoczności z kabiny... chociaż w realu to i na Phantomach Thunderbirds latali.

Wołejek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 08, 2010, 10:04:38 »
Tylko zauważ, że to nie ''Thunderbirds'' tylko ''Thunderbolts''.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 08, 2010, 10:10:25 »
Słucham ?

Chodzi mi o to, że Thunderbirds w realu latali na prawdopodobnie najmniej nadającym się do tego samolocie (Blue Angels swoja drogą też) - F-4. Chociaż jest jeszcze np. zespół "Starfighters" latający na F-104... ale ci raczej tylko w powietrzu się pokazują i robią dużo hałasu.