Autor Wątek: Zamazane komunikaty i brak wody w trybie Perfect na Radeonie HD3650 AGP.  (Przeczytany 4248 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Aion

• Gość
Witam. W ił2 gram już długo lecz dzisiaj sprawiłem sobie nową kartę- Radka 3650. Wcześniej miałem Radeona 9800SE i wszystko było ok lecz w momencie posiadania nowej karty wystąpiło parę problemów:
1. Nie mogę ustawić uber wody
2. Podczas ładowania gry i już w jej trakcie, wszystkie komunikaty są zamazane tzn. przegrzanie silnika, moc itp, niestety nie widać tego na screenie ale są to podobne hieroglify jak na ekranie ładowania:

Chciał bym dodać że wszystkie inne gry działają poprawnie.
Mój komp: Radeon HD3650, AMD Athlon 64 1.80GHz, 1.5Gb RAM wszystko pod AGP niestety. Windows MX

Co to może być? czyżby wina sterowników?
« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2010, 07:10:05 wysłana przez KosiMazaki »

mmaruda

• Gość
Odp: Problem z Radeonem HD3650 AGP
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 13, 2010, 00:19:48 »
Na 99% stery, albo ustawienia w sterach, spróbuj zainstalować najnowsze sterowniki, a jeśli lecisz na najnowszych to jakieś starsze.

Odp: Problem z Radeonem HD3650 AGP
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 13, 2010, 02:53:52 »
Witamy w klubie,wszyscy "szczęśliwi" posiadacze kart ATI tak mają,ten problem sie pojawił od momentu wypuszczenia catalytów 9.XX.W trybie OpenGL i Perfect Mode pojawiają sie takie artefakty jak u ciebie.Jesli z angielskim u ciebie  w miare to  poczytaj tutaj : http://www.sas1946.com/main/index.php/topic,2497.0.html

Aion

• Gość
Odp: Zamazane komunikaty i brak wody w trybie Perfect na Radeonie HD3650 AGP.
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 13, 2010, 10:05:43 »
No właśnie mam najnowszy 10.4. Więc doradzacie cofnięcie do poniżej 9.xx?

Z angielskim u mnie słabo :005:.

Aion

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 13, 2010, 10:55:03 »
Zainstalowałem Catalyst 8.1 i faktycznie nie ma już żadnych artefaktów i bugów lecz nie ma nadal super wody. W config.ini jest water=1 mimo że ustawiałem na 4... Jak to zmienić?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 13, 2010, 11:40:34 »
1. Windows MX jest jakimś tam zagrzebanym, pociętym Nlitem i Bóg wie co jeszcze z nim zrobiono "Windowsem" więc jakiekolwiek problemy ze sterownikiem itp. mogą już wynikać z tego faktu.

2. Karty z mostkiem "Rialto" to próba przedłużenia życia martwemu AGP, innymi słowy ATI próbowało zarobić na klientach co mieli mocne konfigi, ze starym gniazdem. Domyślnie modele kart powstawały w oparciu o PCIE, a mostek miał cudem przerobić na AGP. Wyszło z tego co wyszło - taka hybrydka niedopracowana. Jedne hybrydki były bardziej udane, inne mniej, co nie zmienia faktu, że chciano podwójnie na nich zarobić :). Mogę jedynie doradzić eksperymenty ze sterownikiem ATI+Mobility Modder, tudzież jakieś starsze.

3. Sterowniki ATI też głównie są pisane pod produkty na PCIE, więc jak się coś dzieje to musisz radzić sobie sam. Podobnie jest u konkurencji. Trudno się też dziwić, że producent inwestował w ślepy zaułek. Inni producenci też nie są bez winy, gdyż sami nie potrafili poprawnie obsłużyć nowej zabawki (mostka "Rialto"), tak jak w przypadku VIA.

4. O ile wiem, woda na kartach ATI w IL2 zawsze chodziła maksymalnie na wartości "2", na początku wynikało to z braku obsługi przez Radeony X800 DirectX 9.1c i pixel shadera 3.0. Potem Iłkowi się zmarło i ta obsługa nie została dodana (nie liczę rzeźbienia na własną rękę modami) przez Nasze Słoneczko dlatego obsługa kończy się na na kartach NV z serii 6xxx. Po wyjściu serii 88xx pojawiły się jakieś dllki na forum itd. ale to też różnie działało i nie wiem czy ATI się załapało na tą poprawkę.

Moja rada - zwykły XP+starsze sterowniki i nie zmieniać jak działa dobrze.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Aion

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 13, 2010, 12:05:18 »
Ale chyba było coś tam dodawane i poprawiane w coraz to nowszych wersjach pathów. Osobiście posiadam Ił 2 1946 4.09 wersje.

Faktycznie mogę ustawić maksymalnie na wartość= 2.
Kiedyś widziałem jakieś ddl a także ustawień config.ini odpowiedzialnych za zmiany w obsłudze procesorów wielordzeniowych i coś z grafiką, oczywiście na tym forum z tym, że było to tak dawno że już prawdopodobnie tego nie ma. Jeśli dobrze mówię i ktoś miał by dostęp do rozwiązania tego problemu to niech zarzuci linkiem lub ciekawym pomysłem bo siedzę od wczoraj nad tym i jak na razie udało mi się zlikwidować artefakty. Stanąłem w martwym punkcie.

« Odpowiedź #7 dnia: Maja 13, 2010, 12:46:17 »
Mam ten sam problem. Wynika on ze sterowników, podobno ATi już nad tym pracuje.
Jak na razie jest takie rozwiązanie by zainstalować najnowsze sterowniki i jak masz jakieś starsze, czyli 9.10 i w dół, to wypakuj je i znajdź plik: atioglxx.dl_ .
Plik umieść na dysku c, uruchom konsolę (CMD) i wpisz: expand c:\atioglxx.dl_ atioglxx.dll
Po czym skopiuj plik: atioglxx.dll do folderu z grą.
Podobno działa, ja jeszcze nie sprawdzałem.
Staram się to rozgryźć poprzez zmianę ustawień w conf.ini, jednak jak na razie bez efektów.

Na chwilę obecną udało mi się rozwiązać problem z niebieskimi/fioletowymi poświatami przy strzelaniu i w trakcie eksplozji.

Mazak, wiesz może czy na necie są gdzieś odpowiednie dll dla kart ATi? Kiedyś podobne gdzieś znalazłem dla NV (własnie dla kart z serii 8800) i takie mam wgrane, chciałbym je podmienić na te dla ATi.
Pozdrawiam.

Aion

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 13, 2010, 14:06:38 »
A czy skopiowane tego pliku rozwiąże problem artefaktów? Bo woda może i owszem będzie ale artefakty czy znikną.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 13, 2010, 14:20:17 »
U mnie też występuje ten problem na HD 4850. Zrobiłem to co sam tutaj napisałem (heh jeszcze wtedy nie miałem tej karty) http://www.il2forum.pl/index.php?topic=11305.0 czyli skopiowałem plik atioglxx.dll do katalogu IŁa. Niestety, tak samo jak u Doe_PL, powoduje to że mam najwyżej kilka klatek, nawet w menu.

Aion

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 13, 2010, 14:44:19 »
Czyli z uber wody nici? xD

Tak się zastanawiam czy ktokolwiek w ogóle z posiadaczy kart ATI ma wodę ustawioną na 4 lub 3...

« Odpowiedź #11 dnia: Maja 13, 2010, 14:49:39 »
Napisałem to po przeczytaniu tematu z forum SAS.
Wszyscy tam pisali o tym, że to pomaga. Chyba jednej lub dwom osobom zrobiło się tak, że mają kilka klatek w menu, inni sobie rozwiązanie chwalą.
Nie wiem dlaczego u wszystkich jest szare tło, ja mam błękitne ;) .

Osobiście nie mam zamiaru nic robić, bo z tego co zauważyłem to u mnie występuje to tylko w czasie ładowania się misji i sporadycznie w FMB, tak to wszystko jest dobrze.
Po zabawie w conf.ini i w CCC, czasami nie mam żadnego błędu w czasie ładowania się misji, wszystko wygląda dobrze :) .

Myślę, że zwyczajnie poczekam na nowe stery.

Tak dla zwiększenia fps, warto w CCC wyłączyć opcję AI.

Woda, faktycznie tylko do 2 idzie ustawić. Chciałem ustawić 3 lub 4, po odpaleniu i wyłączeniu gry wracało do wartości 1. Po ustawieniu 2, wartość nie uległa zmianie.
Dlatego też pytałem się o te dll, może idzie to ominąć ;) .
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 13, 2010, 15:21:08 »
Mazak, wiesz może czy na necie są gdzieś odpowiednie dll dla kart ATi? Kiedyś podobne gdzieś znalazłem dla NV (własnie dla kart z serii 8800) i takie mam wgrane, chciałbym je podmienić na te dla ATi.

Ja się nie spotkałem i sadzę, że gdyby takie były to byśmy o tym wiedzieli. Na forum UBIkacji był przyklejony wątek z dllkami do 88xx. Może coś Leszek957, On jest "szpenio" od wyciskania z Iłka ostatnich potów :).

Tak się zastanawiam czy ktokolwiek w ogóle z posiadaczy kart ATI ma wodę ustawioną na 4 lub 3...

Mi to się nigdy nie udało nawet z nowymi dllkami.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Aion

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 13, 2010, 15:25:35 »
Czyli problem z głowy. Artefaktów nie ma wszystko chodzi pięknie a wody się nie da(jak na razie) ustawić na więcej niż 2(w kartach ATI).

Dzięki wielkie za informacje :). Problem rozwiązany.

« Odpowiedź #14 dnia: Maja 13, 2010, 21:03:49 »
.....Może coś Leszek957, On jest "szpenio" od wyciskania z Iłka ostatnich potów :).
Kosi, jak zwykle, zbyt łaskawy. Pewnie dla tego, że pracuję na sprzęcie Made By Mazak Ltd.Akumulator_Corp.
Mimo, że problem rozwiązany, to jeszcze się "wymądrzę":
W "zestawach" UP, różnych wersji, można spotkać jako mod JSGME "różne takie"
Exe_128MB
Exe_256MB
do
Exe_1200MB
Exe_2GB
opisane dokładnie na stronach UP i SAS.
i "służy" do poprawiania płynności gry i ograniczania zaciachów przy dużej ilości obiektów w grze.
Jak to jest zrobione i jak działa można sobie "doczytać".
Różne są opinie o tych rozwiązaniach, często negatywne, u nas, na Forum też.
U mnie to działa (Exe_1200MB , GF GTX295, XP mk3, CPU4.1GHz na wiekowym Asusie P5K-E, 4GB RAM), nie mam problemów z fps'ami nad miastami, przy około 30 obiektów w powietrzu a płynność grania jest o klasę lepsza niz na oryginalnym Exe'ku.
Polecam "wypraktykować" na jakiejś dużej mapie i "wypasionej misji".
Są też rozwiązania dla OS'ów 64bit.
Leszek