Autor Wątek: Zamówienia na płytkę drukowaną "SimOUT XL"  (Przeczytany 19472 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Zamówienia na płytkę drukowaną "SimOUT XL"
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 22, 2010, 19:08:50 »
Witam ponownie.Zastanawiam się gdzie powinniśmy pisać o uruchamianiu SimOut.Ponieważ nie ma propozycji to piszę w tym wątku.Połączyłem SimOut z moim wyświetlaczem za pomocą kabla.Muszę wyrazić uznanie dla rozwiązania Zajca.Lutując odpowiednio łączówkę oraz wybierając gniazdo lewe lub prawe można dostosować do swojego interfejsu.

Ja mam połączenie na 14 pinach,zrezygnowałem z 15 oraz 16.
Jak to u mnie działa.W okienku interfejsy mam informację COM1,połączono ID led_01_001.W konfiguracji wyświetlacz LCD wierszy 2 kolumn 16.RS 232 zgodnie z sugestią 57600,8 bitów 2 stopy bez parzystości.
Próbowałem identyfikować LCD,ale brak informacji na ekranie.Edycję tekstu nie potrafię uruchomić.
Krótko mówiąc stoję w miejscu i potrzebuję pomocy.Przy okazji mam pytanie dotyczące protokołów.Format jest dla mnie jasny,ale gdzie te komunikaty piszemy w skryptach w edycji?Rozumiem,że niektóre są generowane automatycznie przy ustawianiu np.konfiguracji.
Czy mogę prosić o pomoc jak sprawdzić wyświetlacz LCD,czy reaguje na komendy.

« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 22, 2010, 20:03:40 »
W konfiguracji modułu simOUT dodaj interfejs, wybierz port COM (reszta ustawień domyślna). Następnie możesz kliknąć Testuj... W oknie do testowania kliknij Połącz... W górnej tabelce (Interfejsy) powinno się wyświetlić Połączono... Przejdź na zakładkę Identyfikuj i kliknij Identyfikuj urządzenia. W tym momencie na wyświetlaczu powinien pojawić się ID uC (ten z wsadu) i numer wyświetlacza. Jeśli nic się nie pojawia, sprawdź czy po wciśnięciu przycisku Identyfikuj urządzenia miga dioda DATA (D3). Jeśli nie mrugnie to znaczy, że dane nie dochodzą do układu i trzeba sprawdzić połączenie z komputerem, MAX232 (jakie ma dokładnie oznaczenie). Upewnij się również czy kontrast jest odpowiednio ustawiony. Ogólnie to po włączeniu zasilania do płytki wyświetlacze są inicjalizowane więc powinny zniknąć z niego prostokąty, które wyświetlają się po podpięciu zasilania do wyświetlacza.

« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 22, 2010, 21:45:53 »
Zrobiłem tak jak napisałeś: wybrany port COM1,połączone,nie wyświetla ID.Każde naciśnięcie przycisku identyfikuj powoduje jedno błyśnięcie diody D3.Kwadraty nie znikają,są takie jak na załączonym zdjęciu.Mam włożony uP w podstawce IC2,ozn. scalaka MAX232N.

« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 22, 2010, 21:50:03 »
OK, kwarc 11.0592 ? Na zdjęciu widać kwadraty w obydwu wierszach, próbowałeś regulować kontrast potencjometrem Pr1 (10k) ?

« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 23, 2010, 00:20:20 »
Witam

Ja u siebie też miałem problemy z uruchomieniem wyświetlaczy LCD. Było to spowodowane moim błędem przy lutowaniu - zwarcie miedzy padem a ścieżka :icon_redface:. Po znalezieniu błędu poszło już bez problemu, więc na początek trzeba wszystko sprawdzić. Na zdjęciu widać podpięte dwa wyświetlacze z różnymi rodzajami podłączeń, które są podłączone właśnie do dwóch różnych rodzajów złącz.

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 23, 2010, 09:38:13 »
W moim przypadku brak schematu przy problemach z uruchomieniem praktycznie uniemożliwia znalezienie błędu.Próbuję uruchamiać na ozn.katalogowych scalaków,ale to jest uciążliwe.
W moim przypadku zasadnicze pytanie czy jest komunikacja pc SimOut czy brak.Dzisiaj sprawdziłem połączenia LCD uP i jest o.k,ale nie błyska dioda D3 przy identyfikacji.Na drugim pc jest to samo.
Pozostaje sprawdzić czy jest komunikacja pc karta przez RS232.Ponieważ nie mam schematu to nie wiem jak jest podłączona dioda D3,czy jest podłączona do danych na RS232.
Mam prośbę do codeking.Czy można zrobić prosty program dla testu RS232.Rozumiem,że komunikacja jest dwukierunkowa (identyfikacja).Gdyby wysyłać zapytanie o identyfikację w pętli czy coś podobnego i obserwować linię odbiorczą (może być LED jako próbnik).Jeżeli uP odpowiadają to można także obserwować linię nadawczą.
Po stwierdzeniu,że RS działa można testować pozostałe moduły LCD.LED,7segLED.
Zastanawiam się czy nie kupić następnego zestawu (uP)dla testów LED czy poczekać na sugestię codeking dotyczącą testów RS.Na koniec prośba o fragment schematu obejmujący MAX232 oraz diody D1-D3.

« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 23, 2010, 09:52:53 »
Wieczorem postaram się sklecić schemat i udostępnić.

Zrób prosty test, podłącz wyświetlacz a później zasilacz. Jeśli na wyświetlaczu pozostają prostokąty (obraz kontrolny) to znaczy, że jest problem z połączeniem uC<->LCD (może zły wsad ? LCD_v1_XXX.hex). Może spróbuj jakiś inny LCD (jeśli posiadasz).

simOUT ma transmisję w jedną stronę. Identyfikacja to wysłanie odpowiedniego rozkazu, jak uC go dostanie (jest adresowany do wszystkich uC) to wyświetla odpowiednie informacje.

« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 23, 2010, 14:22:39 »
Witam,
Dalsze uwagi do moich testów z SimOut.Sprawdziłem połączenia na karcie śledząc ścieżki oraz na podstawia katalogu ukł.scalonych (brak schematu).Ogólnie projekt SimOut jest zrobiony w ten sposób,że transmisja jest jednokierunkowa.Sygnał z RS232 pin 3 jest rozprowadzany z wyjścia MAX232 pin 9 na wszystkie uP pin2.Na wyjściu MAX232 jest podwieszona dioda D3 sygnalizująca dane odbierane.Przy okazji wyjaśniła się sprawa dlaczego u mnie dzisiaj nie mrugała ta dioda.Problem okazał się trywialny,trzeba w opcji konfiguracji uaktywnić łącze RS 232.
Jest przewidziana w przyszłości opcja wysyłania komunikatów do pc RS232 pin2 (dioda D1).Dlaczego nie świeci mój LCD nie wiem.Połączenia sprawdziłem,zobaczymy.
Wpadłem na inny pomysł sprawdzenia czy karta pracuje.Ponieważ SimOut w praktyce realizuje małą lokalną sieć opartą na adresowaniu IP to mogę zaprogramować uP jako LED i niczego nie zmieniając (miejsce na karcie) sprawdzać na pinach uP czy karta pracuje prawidłowo.W tym momencie zainteresowałem się sterowaniem LED oraz 7segLED na tej karcie.W związku z czym pojawiło się kilka pytań.Próbowałem znaleźć odpowiedź na stronie Zajca,ale nie znalazłem dlatego pytam w tym wątku.
Sterowanie LED.
Na schemacie montażowym wiersze kolumn są z sobą połączone,lewe z lewymi prawe z prawymi.Dodatkowo na dole jest 5 rezystorów R1-R5.Czy mogę prosić o przykład podłączenia LED-ów do tych punktów LED 1-8.....LED 33-40.Są one sterowane z ukł.Darlingtona ULN 2803.Tutaj także schemat byłby pomocny.
Sterowanie 7segLED.
Podobna prośba o aplikację połączenia wyświetlacza 7segLED z kartą.Ponieważ jedno wyjście steruje 5 wyświetlaczami to domyślam się,że LED-y zapalają się okresowo na czas 1/5.
Tyle wstępnych pytań.Nie śledziłem tego projektu wcześniej ponieważ nie miałem schematu.Teraz przy uruchamianiu pojawiły się problemy,dlatego pytam.

« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 23, 2010, 19:31:10 »
Dobra wiadomość.Wgrałem program dla LCD dla IP 10 i LCD odpowiedziało 10/1.Teraz dalsze testy i jak zwykle pytania.
Pytania w poprzednim post są aktualne.Mam też nowe.
Jak napisać tekst w LCD.
Protokoły opisane przez Zajca są logiczne,ale pytanie jak z nich korzystać.Jeśli wybieramy jakąś opcję w testach to program generuje odpowiednie komendy do uP.Domyślamy się,że są wysyłane widząc skutki ich działania.
Czy korzystamy z komend pisząc skrypt,czy w innej sytuacji.

« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 23, 2010, 21:21:37 »
vito_zm - brawo !

W gwoli ścisłości - nie IP tylko ID :)

Jeśli chodzi o diody to na płytce w części przeznaczonej na diody są prostokąty oznaczone literką A. Tam podpina się anody diod. Są dwa piny na każdą kolumnę 8 diod. Tak zrobił Zając biorąc pod uwagę praktyczne wykorzystanie - można zastosować złącze 5x2 i taśmę. Tak więc te dwa piny w kolumnie są wspólne dla 8 diod.

Gniazdo dla wyświetlaczy 7-segmentowych jest opisane jako 1-8 czyli numery wyświetlaczy (uC obsługuje tylko 5 wyświetlaczy ale tutaj też jest takie złącze zastosowane aby było praktyczne (8x2)). Drugi rząd pinów do A-dp czyli kolejne segmenty wyświetlacza 7-segmentowego. Segmenty są po kolei: A, B, C, D, E, F, G, dp. Wyświetlacze 7-segmentowe tak jak diody mają być ze wspólną anodą.

Protokół opisany w instrukcji do wsadów jest tylko czysto informacyjnie gdyby ktoś chciał napisać własny program do obsługi simOUT. Moduł simOUT w DK realizuje ten protokół.

Aby wyświetlić coś na wyświetlaczu to tak samo jak w przypadku modułu LCDOnLPT tworzy się obszary tekstowe. Wcześniej trzeba dodać wyświetlacz. Na drzewku z urządzenia (w konfiguracji modułu simOUT) zaznacz interfejs COM (który dodałeś) i kliknij Dodaj. Z menu wybierz Wyświetlacze LCD... Podaj jakiś opis, ID urządzenia czyli numer z nazwy wsadu LCD_v1_XXX.hex. Wybierz ilość wyświetlaczy (simOUT XL obsługuje 2) i w tabelce podaj ich rozmiary (ilość wierszy i kolumn). Zatwierdzasz OK i właśnie dodałeś do drzewka urządzenie obsługujące wyświetlacze.

Teraz na pierwszej zakładce "Obszary znakowe wyświetlaczy LCD" kliknij prawym klawiszem myszy i wybierz "Dodaj...". Otwiera się okienko znane z modułu LCDOnLPT więc nie będę opisywał bo jest ono znane (filmik http://www.youtube.com/watch?v=GqCTjsbKHxo konfiguracja od 25 sekundy). Obszary tekstowe są później dostępne jako zmienne modułu o ID taki jakie podasz w konfiguracji obszaru. Później już tylko deklarujesz zmienną w skrypcie i działasz przypisując do niej odpowiednie teksty jakie chcesz wyświetlić.

Diodami LED i wyświetlaczami 7-segmentowymi steruje się tak samo. Można pojedynczymi diodami (wyświetlaczami) lub łączyć je w grupy, co w przypadku wyświetlaczy 7-seg ma sens bo zwykle chcemy wyświetlić jakąś liczbę kilku cyfrową.

Na chwilę obecną zrobiłem schemat płytki MASTER - cześć odpowiedzialna za połączenie uC z PC. Zrobię schematy modułowo bo szkoda czasu na robienie schematu całej płytki, która jest tylko połączeniem tych modułów.

Uploaded with ImageShack.us

« Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 23, 2010, 21:59:44 »
Dzięki za informacje,masz rację ID.Schemat modułu wystarczy ponieważ moduły się powtarzają.Jutro dalszy ciąg testów.Teraz patrzę na mecz.Jutro przedstawię wyniki testów.

« Odpowiedź #41 dnia: Czerwca 24, 2010, 00:06:50 »
Na schemacie brakuje rezystorów do diod. Poniżej poprawiony schemat.

« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 24, 2010, 09:05:44 »
Witam,
jestem po kolejnych testach.Na początek uwaga ogólna.Jestem mile zaskoczony rozwiązaniem sterowania LED.Przyjęte rozwiązanie tzn. "odświeżanie" podobnie jak dla 7segLED zmniejszyło ilość przewodów.Moje gratulacje.Po wyjaśnieniach codeking wyprowadzenia dla 7segLED są dla mnie zrozumiałe.
Co do sterowania LCD to nie mam problemu z identyfikacją.Mam problem z wyświetlaniem tekstu.Dioda D3 miga czyli komunikat jest przesyłany ale na LCD nie widać tekstu.Załączam obrazek.

Włączam ON,ale nie znika informacja identyfikatora tzn. 10/1 na ekranie LCD.

« Odpowiedź #43 dnia: Czerwca 24, 2010, 09:34:47 »
Chciałbym uzupełnić informację wysłaną w ostatnim post.Jeśli mamy wyświetlony identyfikator na LCD to działają przyciski ON,OFF nie działa Clear tzn. nie można wyczyścić ekranu.

« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 24, 2010, 10:20:35 »
Pobierz wersję testową DK (a właściwie HSC) z linku, który rozesłał Zając, tam jest najnowszy moduł simOUT.