Autor Wątek: Koniec NASA - koniec zdobywania Kosmosu?  (Przeczytany 11488 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Koniec NASA - koniec zdobywania Kosmosu?
« Odpowiedź #15 dnia: Września 13, 2010, 11:22:48 »
No to w takim razie żeby dopełnić polecam opowiadanie Konrada Fiałkowskiego "Wróble galaktyki". Nie ma możliwości żebyśmy byli we Wszechświecie sami, nie ma! :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #16 dnia: Września 13, 2010, 21:16:03 »
dwie powieści nieodżałowanego Stanisława Lema. "Głos Pana" i słynne "Solaris".
Podbijam stawkę i dokładam "Fiasko" tegoż samego autora.  :002:
Można jeszcze dodać: "Eden", "Astronautów" i "Obłok Magellana". Ale nie chodzi o licytację. Według naukowców formy białkowe są tylko jedną z możliwości. Inne to np. formy oparte na krzemie. Kiedyś czytałem (sorry nie pamiętam gdzie), że w drodze ewolucji odrzucająć wszystko co zbyteczne życie inteligentne może przyjąć formę czystej energii.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Września 14, 2010, 07:43:47 »
A ja polecam książkę pt.: "Koniec Offa - powrót do głównego tematu wątku" :118:.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Combatdude

• *
  • To Hollywood and glory!
« Odpowiedź #18 dnia: Września 14, 2010, 18:46:45 »
Autorstwa Pana Lugera ? :D  (musiałem, przepraszam)

« Odpowiedź #19 dnia: Września 14, 2010, 22:23:08 »
Trafiłem dzisiaj na takie coś:
http://nt.interia.pl/gadzety/news/pojazdy-kosmiczne-przyszlosci,1531316

Chyba mieści się w temacie.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #20 dnia: Września 19, 2010, 09:30:28 »
Cała nadzieja w:

empeck

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Września 19, 2010, 10:21:50 »
Hahaha, mam to od paru dni na tapecie w moim komputerze lol

« Odpowiedź #22 dnia: Marca 10, 2011, 14:07:07 »

Może komuś przypasuje do wpakowania na pulpit. Parę miesięcy temu zmontowałem to na prośbę kumpla.

« Odpowiedź #23 dnia: Marca 16, 2011, 19:53:56 »
To nie możliwe że jesteśmy sami w kosmosie ... na samej ziemi życie zaczynało się wiele razy a planet podobnych do ziemi odkryto już około 400. Prawdo podobnie na jednym z księżyców Jowisza istnieje podwodne życie pod pokrywą lodu, ale przypominam że sprawdzenie co jest na planecie obok to nie jest takie chop siup jak wyjście do sklepu.   
combar ready

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #25 dnia: Marca 17, 2014, 14:00:14 »
Cześć Wam!

O nie, wręcz przeciwnie. Aktualnie wdrażana jest strategia "Flexible Path", która zastąpiła "Program Constellation", skasowany przez administrację Obamy. Miał on na celu przede wszystkim powrót ludzi na Księżyc i założenie tam stałej bazy, a w dalszej przyszłości załogowe misje na Marsa. Obecny plan zakłada natomiast pozostawienie transportu załóg do stacji (jak np. ISS) na niskiej orbicie okołoziemskiej prywatnym firmom w rodzaju SpaceX czy Sierra Nevada Corporation, sama zaś NASA skupi się na załogowej eksploracji poza niską orbitę okołoziemską. Celem ostatecznym pozostaje Mars, planuje się także wcześniejsze wyprawy astronautów na asteroidy czy księżyce Czerwonej Planety, a być może i nasz Księżyc (choć tu nie ma akurat konkretnych planów). Narzędziami realizacji mają być debiutujący w grudniu tego roku statek kosmiczny MPCV Orion (pozostał po "Programie Constellation") i rakieta nośna SLS, której pierwszy start jest planowany na koniec 2017. Pierwsza załogowa misja Oriona to jednak dopiero 2021 rok...

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 17, 2014, 14:26:16 »
Problem w tym, że chce się załatwić te misje za każdym razem - jednym startem, za pomocą jednej rakiety - SLS, która w swojej największej odmianie przyćmi Saturn V. Cały problem w tym, że nikt na prawdę nie wie ile to będzie kosztować i prawdopodobnie tak i koszty stworzenia, jak i eksploatacji będą w optymistycznym wariancie odpowiadać programowi STS. Nawet nie myśli się o wtórnym wykorzystaniu, nawet części komponentów z pierwszych dwóch członów, a całość jeżeli nie zostanie ukatrupiona przez kongres, będzie gotowa dość sporo po Falcon Heavy, a ten będzie oferował za te same pieniądze większy ładunek - choć w kilku lotach.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 13, 2024, 14:24:21 »
Tak mnie naszło odkopać.
Patrząc na to co dziś wyprawiają firmy prywatne z różnych stron Świata, co chwilę wysyłające rakiety w Kosmos to mój post brzydko się zestarzał. I bardzo dobrze, bo postęp w zdobywaniu Kosmosu musi być ciągły i nieustanny.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 13, 2024, 14:55:35 »
Zestarzał, czy nie... :)

SpaceX faktycznie zalicza sukces za sukcesem. Natomiast pierwszy załogowy Boeing Starliner właśnie wisi w kosmosie zacumowany do ISS i ze względu na problemy techniczne nie wiadomo kiedy wróci na ziemię. Rakietowy fallus Bezosa niby lata, ale to podskoki, a nie lot orbitalny. Pierwszy załogowy lot Oriona jest planowany dopiero na 2025 rok, więc technicznie rzecz biorąc Nasa nadal nie jest zdolna samodzielnie wysłać ludzi na orbitę.... choć trzeba podkreślić, że taki był cel Commercial Crew Program i te prywatne przedsięwzięcia są sponsorowane przez NASA właśnie.

Chiny jak to Chiny, są w tyle ale żwawo nadganiają. Rosja jak to Rosja, szkoda gadać.

Cieszy, że coś się dzieje. SpaceX obecnie dostarcza lepszych ujęć, niż nie jeden film science fiction.
https://www.youtube.com/watch?v=j2BdNDTlWbo
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 14, 2024, 23:46:04 »
A tak z czystej ciekawości panowie zapytam: jak jest z tą "re-używalnością" rakiet Muska?

Niespecjalnie śledzę wyścigi prywatnych firm w kosmos, przyznam jednak, że start Starshipa z linku (pomiędzy 15 a 40 sekundą filmu) wygląda nawet lepiej niż w Apollo 13  :)