Rozmawiałem dzisiaj z kolegą,który ma praktykę w układach analogowych. [...] można wykorzystać przetwornik 10 bit w uP,ale stosując kompresję sygnału wejściowego,która polega na tym,że wzmacniamy sygnały o małym poziomie.
To jeszcze nic nie daje, ale...
Charakterystyka wzmacniacza jest podobna do logarytmicznej.
To radykalnie zmienia postać rzeczy

Przez odpowiednią charakterystykę można zwiększyć czułość w zakresie małych wartości - dobry pomysł

Mam coś takiego:
http://www.leobodnar.com/products/BU0836A/
Znamy, znamy

Vito_zm już kiedyś podawał

12bitów... i dużo i mało. Fajna płytka - mało elementów zewnętrznych, tylko cena lekko "zaporowa"

Jeśli projekt Sundownera wypali (a pewne postępy już zostały poczynione) - uzyskamy dużą przewagę nad BU i innymi ADC wbudowanymi w uC - napięcie na wejściu ADC

Normalnie, mikrokontrolery tolerują na wejściu ADC napięcie pomiędzy AGND a AVCC . Zewnętrzny ADC (tu dla przykładu MAX1046) akceptuje napięcia symetryczne względem masy. Można mu podać od -5V do +5V (maximum ratings: -7,5 do + 7,5) co daje zakres 10v (maximum ratings: 15V

) (wymagane, niestety - symetryczne względem AGND zasilanie potencjometrów

). Tak szeroki zakres na wejściu przełoży się na lepszy stosunek sygnału do szumu (np. zmniejszy się wpływ napięć indukowanych w przewodach). Dobrze było by znaleźć tani i szybki ADC obsługiwany przez I2C - bo ten max "zjada" na złączu równoległym strasznie dużo pinów

Poniżej strony są też sensory Halla. Mogę tą kartę udostępnić do testów.
A jakaś charakterystyka tych sensorów? Ma ktoś dokumentację?
Na razie szukam dobrego wzmacniacza pomiarowego, bo mi się niezbyt chce lutować tego ustrojastwa z operacyjnych.
Gdzieś kiedyś widziałem takie cudo co to było precyzyjne i jeszcze samo sobie prunda stabilizowało
Takie rzeczy, to tylko w Erze

Jak już wytypuję części, to później zakup, dostawa i zabawa. A czas sobie płynie więc proszę się nie spodziewać efektów na już.
Nie ma pośpiechu - inne rzeczy też wymagają czasu...

Przyjąłem sobie że zajmę się tym malutkim wycinkiem co to na wyjściu poda jakieś napięcie. Jak to zrobić coby był z tego joy to już mnie na chwilę obecną przerasta.
Mjoy będzie dobry przy testowaniu optymalnego zamocowania tensometru i samego kształtu "odkształcacza".
I słusznie. Projektowany Joy powinien być na tyle uniwersalny, aby obsłużyć zewnętrzne napięcie z dowolnego źródła - czy to będzie pot, czy hall, czy tensometr, czy pot elektroniczny.