Autor Wątek: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)  (Przeczytany 68131 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)
« Odpowiedź #270 dnia: Września 29, 2012, 11:56:12 »
Znalazłem przyczynę nie działania mojego MJoy. Jest to stary problem tego sterownika. W moim przypadku po około 2 latach nastąpiło "samoistne" przeprogramowanie EEPROM w ATmego 16. Nie znam mechanizmu tego zjawiska, mogę tylko stwierdzić fakty. W MJoy pod adresem 004000 jest wpisane 8 istotnych bajtów określających nazwę, ID vendor oraz ID produktu. Jest to obszar pamięci EEPROM. Stosując kilka sterowników w tym np. 2 MJoye oraz SVMapper trzeba zmienić w jednym z MJoy nazwę oraz ID po to aby programy w pc prawidłowo interpretowały sterowniki.
U mnie "przeprogramowanie" polegało na tym, że 3 wymienione parametry name, ID vendor oraz ID product wróciły po 2 latach do pierwotnych wartości. PonyProg2000 umożliwia zarówno odczyt jak i zapis tych parametrów. Reasumując nie rozumiem tego zjawiska, ale jest to kolejny argument aby przejść na nowy sterownik Damosa.

« Odpowiedź #271 dnia: Września 30, 2012, 12:09:40 »
W chwili obecnej DMKeys8 pełni rolę sterownika dla panelu ICP. Umieściłem go w box HUD  dlatego, że jest łatwy do niego dostęp oraz ze względu na przewidywane w przyszłości testy nowego prototypu  ICP, który projektuje Tomu.

« Odpowiedź #272 dnia: Listopada 22, 2012, 11:43:32 »
Mam tylko pytanie, gdzie mozna znalezc schemat plytki DMKeys8 (najlepiej w pdf-ie) aby mozna bylo samemu wykonac taka plytke? Przekopalem cala strone Damosa i jakos nie znalazlem... Chyba ze cos mi umknelo (co sie moglo zdarzyc...).
Wracam do tego pytania po analizie problemu wykonania samodzielnie montażu płytki DMKeys8. Moim zdaniem nie ma możliwości samodzielnego montażu tej płytki. Wymienię tylko 3 główne powody. Potrzeba wyspecjalizowanego sprzętu do lutowania, doświadczenia w montażu elementów smd szczególnie uP w obudowie TQFP44 oraz umiejętności w uruchamianiu sterownika.
DMKeys8 jest już sprawdzony i można go zamówić u Damosa na pw. Samodzielna próba montażu kończy się na ogół dużymi kosztami związanymi z uszkodzeniem elementów, dlatego Damos nie przewiduje takiej opcji. Jeśli się mylę to proszę o sprostowanie. Mam dosyć duże doświadczenie w tego typu projektach i dlatego zgadzam się z opinią Damosa.

« Odpowiedź #273 dnia: Listopada 22, 2012, 14:53:14 »
Samodzielna próba montażu kończy się na ogół dużymi kosztami związanymi z uszkodzeniem elementów, dlatego Damos nie przewiduje takiej opcji.
To nie do końca tak :) Jak najbardziej przewiduję możliwość samodzielnego montażu. Informowałem jednak Vito, że nie jest to prosta sprawa, ponieważ wymaga:
- dobrej lupy (80 PLN)
- stacji lutowniczej (uziemiony grot, regulowana temperatura)  (300PLN - 2500 PLN)
- grotów typu "minifala" (10-60 PLN)
- dobrego topnika w żelu lub płynie (absolutnie nie kalafonia) (80 PLN)
- stabilnego mocowania płytki podczas lutowania (30-200 PLN)
- ok. godziny czasu na zmontowanie i uruchomienie płytki
trzeba się liczyć z tym, że jeśli podczas lutowania za bardzo rozgrzejesz układ scalony lub laminat - jeden albo drugi ulegną uszkodzeniu. Równie dobrze możesz kupić uszkodzony układ scalony (rzadkie, ale możliwe) lub uszkodzoną płytkę (zdarzyło mi się odebrać z drukowane.pl płytki z poprzerywanymi ścieżkami). W przypadku uszkodzenia płytki lub układu scalonego zestaw po zmontowaniu nie ruszy i praktycznie jest do wyrzucenia (wylutowanie uC bez uszkodzenia płytki lub układu scalonego jest dużo trudniejsze niż przylutowanie). Więc dla tych, którzy nie chcą podjąć ryzyka - zmontuję płytki, uruchomię i wyślę.

Na razie płytkę czekają jeszcze kosmetyczne zmiany spowodowane ułatwieniem używania jako DMJoy (dodatkowe piny dla zasilania osi analogowych) i wtedy będę gotowy do realizacji zamówień. Wystawię również gerbery - aby każdy mógł wykonać płytkę w dowolnym zakładzie.

Jednak nadal gorąco zachęcam do prób samodzielnego montowania! W przypadku powodzenia daje to ogromną satysfakcję! W przypadku niepowodzenia może być frustrujące. Sam zniszczyłem kilka układów zanim opanowałem montaż TQFP44 :)

« Odpowiedź #274 dnia: Lutego 06, 2013, 16:29:58 »
Zrobiłem druk pod moje potrzeby dla panelu ICP. Można ten projekt wykorzystać jako interfejs dla DMKeys.

Na płycie są 3 łączówki pin 10, pin 14 oraz pin 16. Wyprowadzenia dla ICP są na łączówce pin 14 na pozostałych jest wyprowadzona pełna matryca tzn. 16 kolumn oraz 10 wierszy co daje 160 wejść. Dokumentacja będzie dostępna na stronie EGHI. Podziękowania dla Damosa za wspaniały sterownik.

« Odpowiedź #275 dnia: Marca 06, 2013, 09:02:05 »
...Na razie płytkę czekają jeszcze kosmetyczne zmiany spowodowane ułatwieniem używania jako DMJoy (dodatkowe piny dla zasilania osi analogowych) i wtedy będę gotowy do realizacji zamówień. ...

Witaj Damos, jako ze na forum dosc dlugo panuje bezruch zwracam sie z pytaniem o stan rozwoju DMJoy-a, czy jest jeszcze w fazie testow i zmian czy juz doszliscie z vito_zm do produktu finalnego?

Jesli juz DMJoy jest dostepny jako produkt finalny to z przyjemnoscia zamowilbym jeden taki uklad --> szczegoly pewnie na Priv, tak?

Pozdrawiam

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #276 dnia: Marca 06, 2013, 09:24:05 »
Ostatnio Damos zmieniał mikrokontroler na zapewniający trochę więcej możliwości zabawy z nim, więc prace nadal są w toku.

« Odpowiedź #277 dnia: Marca 06, 2013, 12:02:54 »
Ja tez bylbym chetny :].

Wielka litera i kropka w prezencie od Zfrr.
« Ostatnia zmiana: Marca 06, 2013, 12:06:19 wysłana przez Zefirro »

« Odpowiedź #278 dnia: Marca 06, 2013, 13:56:43 »
Widać, że chętnych jest coraz więcej. Ja wymieniłem u siebie 2 MJoy na 2 DMKeys8, ale jeden MJoy jest podłączony tylko ze względu na jedno wejście analogowe, które potrzebuję dla pedałów.

« Odpowiedź #279 dnia: Marca 06, 2013, 14:29:17 »
Dziekuje koledzy za update... W takim razie czekamy dalej... Jedynie prosba o troche czestsze relacje z pola walki, choc to troche nam umili czekanie...

« Odpowiedź #280 dnia: Marca 12, 2013, 17:48:39 »
Jedynie prośba o trochę częstsze relacje z pola walki, choć to trochę nam umili czekanie...
Ostatni MJoy został zamieniony na DMJoy8. Konfiguracja jest na załączonym zdjęciu.

DMJoy8 jest w starej wersji zapewniającej 6 wejść analogowych. Pracuje bardzo stabilnie. Nowa wersja DMJoy8 będzie zrealizowana na takiej samej płytce jak DMKeys8. Wkład (program hex) będzie decydował jaki realizuje sterownik. Ja korzystam tylko z jednej osi "obrót Z", która steruje pedałami. Pedały są podłączone szeregowo do 2 pot. o wartości 51 k. Damos ograniczył pot do wartości 10 k (zalecenie), ale jak widać działa bez problemu.
Nowa płytka ma dodatkowe elementy bierne w postaci dławików oraz pojemności blokujących. Aktualnie ją testuję pod kątem analogów. Damos rozbuduje funkcje DMJoy o realizację przycisków, przełączników oraz enkoderów, dlatego to trochę potrwa. To tyle z placu boju...

« Ostatnia zmiana: Marca 12, 2013, 23:05:49 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #281 dnia: Marca 20, 2013, 06:15:42 »
Witam
Wlasnie skonczylem czytanie tego watku i podobnie jak kolega kosiu jestem zainteresowany wykonaniem plytek do projektu Damosa, i tak jak wyzej wspomniany kolega nie moge nigdzie znalezc schematow. Jesli chodzi o wykonanie plytek mysle ze nie powinno mi to sprawic zadnych problemow, a nawet gdyby  to zawsze mozna skorzystac z adaptera TQFP-44 na DIP.
Koledzy Chinczycy produkuja przynajmniej kilka roznych typow tego adaptera dla tego zlacza.
Niestety nie wiem czy mozna takowe znalezc na allegro poniewaz sprawdzalem jedynie na ebay. Co do lutowania, to swojego czasu w porywie despeacji przykleilem procka do druku klejem przewodzacym.
Chetnie zakupilbym gotowe plytki ale pewnie koszty przesylki bylyby wyzsze niz same plytki poniewaz mieszkam za kaluza.
Tak ze jesli bylaby taka mozliwosc i dobre checi ze strony wszystkich wspoltworcow tego projektu  bylbym wdzieczny za pomoc.
Przepraszam za brak polskich literek i pozdrawiam
Andrzej

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #282 dnia: Marca 20, 2013, 07:14:14 »
Płytki są tak małe i lekkie, że można będzie kilka upchać do koperty bąbelkowej i wysłać jako list ;)

« Odpowiedź #283 dnia: Marca 20, 2013, 07:58:58 »
nie moge nigdzie znalezc schematow.
Dostępnych schematów jeszcze nie ma, ale będą tak jak obiecał Damos.
zawsze mozna skorzystac z adaptera TQFP-44 na DIP
Nie ma potrzeby. Polutowałem DMKeys8 korzystając tylko z pasty lutowniczej i zwykłej lutownicy. Damos jest twórcą projektu i tylko on decyduje o dokumentacji. Mam u siebie w kokpicie jego 3 sterowniki  ale na tej zasadzie, że je testuję i muszę przyznać, że DMKeys8 spisuje się bardzo dobrze. DMJoy8 także jest zainstalowany, ale jeszcze trzeba z tym sterownikiem poczekać. DMKeys8 może już być rozpowszechniany do stosowania. Myślę, że Damos zadecyduje w jakiej formie będzie dostępny. Będzie w Polsce przed świętami i powinien dać odpowiedź.

« Odpowiedź #284 dnia: Marca 20, 2013, 12:43:15 »
W takim razie poprosze na priv o info w sprawie zakupu.