Samodzielna próba montażu kończy się na ogół dużymi kosztami związanymi z uszkodzeniem elementów, dlatego Damos nie przewiduje takiej opcji.
To nie do końca tak

Jak najbardziej przewiduję możliwość samodzielnego montażu. Informowałem jednak Vito, że nie jest to prosta sprawa, ponieważ wymaga:
- dobrej lupy (80 PLN)
- stacji lutowniczej (uziemiony grot, regulowana temperatura) (300PLN - 2500 PLN)
- grotów typu "minifala" (10-60 PLN)
- dobrego topnika w żelu lub płynie (absolutnie nie kalafonia) (80 PLN)
- stabilnego mocowania płytki podczas lutowania (30-200 PLN)
- ok. godziny czasu na zmontowanie i uruchomienie płytki
trzeba się liczyć z tym, że jeśli podczas lutowania za bardzo rozgrzejesz układ scalony lub laminat - jeden albo drugi ulegną uszkodzeniu. Równie dobrze możesz kupić uszkodzony układ scalony (rzadkie, ale możliwe) lub uszkodzoną płytkę (zdarzyło mi się odebrać z drukowane.pl płytki z poprzerywanymi ścieżkami). W przypadku uszkodzenia płytki lub układu scalonego zestaw po zmontowaniu nie ruszy i praktycznie jest do wyrzucenia (wylutowanie uC bez uszkodzenia płytki lub układu scalonego jest dużo trudniejsze niż przylutowanie). Więc dla tych, którzy nie chcą podjąć ryzyka - zmontuję płytki, uruchomię i wyślę.
Na razie płytkę czekają jeszcze kosmetyczne zmiany spowodowane ułatwieniem używania jako DMJoy (dodatkowe piny dla zasilania osi analogowych) i wtedy będę gotowy do realizacji zamówień. Wystawię również gerbery - aby każdy mógł wykonać płytkę w dowolnym zakładzie.
Jednak nadal gorąco zachęcam do prób samodzielnego montowania! W przypadku powodzenia daje to ogromną satysfakcję! W przypadku niepowodzenia może być frustrujące. Sam zniszczyłem kilka układów zanim opanowałem montaż TQFP44