Autor Wątek: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)  (Przeczytany 68329 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)
« Odpowiedź #330 dnia: Stycznia 28, 2015, 08:19:36 »
Powtórzyłem testy. U mnie jest tak jak opisałem poprzednio. Testowałem połowę matrycy, program testujący zajmuje 91% pamięci. Jest przesłuch PF4 na PF1. Przesłuch polega na tym, że to co jest zapisane na PB0 PF4 powtarza się na PB0 PF1 i tak dalej aż do końca wiersza. Nie ma przesłuchu w drugim kierunku tzn. z PF1 na PF4. W moim przypadku nie programuję PF1 co daje mi ograniczenie matrycy do 144 wejść i obciąża pamięć w 82%. Damos zna problem.
Przy okazji moje gratulacje, mam na myśli kokpit. Czy jest on przeznaczony dla konkretnego symulatora? Możesz coś powiedzieć na temat joysticka.

« Odpowiedź #331 dnia: Stycznia 28, 2015, 08:59:50 »
Wspaniały kokpit, Marcin jak możesz to podlinkuj może więcej fotek w innym wątku np. "kokpit własnej roboty full wypas" czy jakoś tak ;) Tutaj chyba nie za wiele osób zagląda. Domyślam się że kokpit jest zrobiony pod latającego świniaka ;) 

« Odpowiedź #332 dnia: Stycznia 28, 2015, 09:47:03 »
Problem sygnalizowany przez vito_zm i Marcin_B może być związany z długością przewodów i szybkością odczytywania matrycy. Obecnie dla uzyskania przyzwoitej jakości obsługi enkoderów matryca jest odpytywana z częstotliwością taktowania rzędu kilkunastu KHz. Przy bezpośrednich połączeniach (bez przewodów i diod)nie udało mi się zreplikować problemów (na gołej płytce nie mam tych objawów, które ma Vito). Dlatego buduję dużą matrycę 16x10 i na niej będę testować. Niestety - każda sprawa hardware'owa zajmuje mi więcej czasu niż software'owa :(
Jednak dzięki pomocy Marcin_B mam dodatkowe pliki konfiguracyjne i to powinno przyśpieszyć rozwiązanie problemu. (zapewne skończy się spowolnieniem odczytywania lub zmniejszeniem bufora na konfigurację).
Również jedna uszkodzona lub odwrotnie podłączona dioda może dać podobne efekty.

« Odpowiedź #333 dnia: Stycznia 28, 2015, 10:21:51 »
U mnie niektóry taśmy między przełącznikiem/enkoderem  a Mjoyem mają parędziesiąt centymetrów do tego jeszcze dochodzi przewód łączący Mjoya z DMkeys. Teoretycznie mogę potestować i sprawdzić jak na zjawisku przeskoku przesłuchu wpływa długość taśm. Im dłuższy tym gorzej ? czy powyżej jakiejś wartości długości danej taśmy to już nie ma znaczenia ?

« Odpowiedź #334 dnia: Stycznia 28, 2015, 11:55:34 »
Dodam kilka uwag. U mnie w kokpicie niektóre przewody mogą mieć nawet 90cm. Tak jak wspomniałem nie mam problemów z tzw. "przesłuchem" poza jednym wyjątkiem, który opisałem. Mam matrycę do testów  tylko 8x10 gdzie mogę przełączać albo PB0-PB7 albo PD0-PD7 czyli mogę sprawdzić cały obszar ale na raty. Kolejna sprawa to program konfiguracyjny. Chciałem mieć czytelny  program dlatego dla każdej pozycji matrycy są co najmniej 3 sekwencje określające daną pozycję plus spacja. To pochłania dużo pamięci. Obecnie gdybym miał zestaw mavericks tzn. 2xMJ16 zrobiłbym inną konfigurację tzn. taką aby zaprogramować całą matrycę i zmieścić się w 100% pamięci. Z drugiej strony moje poprzednie programy konfiguracyjne do testowania tylko części matrycy powinny wykryć wszystkie nieprawidłowości, ale może lepiej zrobić to jednym programem. To tyle moich uzupełnień.

« Odpowiedź #335 dnia: Stycznia 28, 2015, 20:25:41 »
Chciałbym przy okazji zwrócić uwagę na problem interfejsu oraz matrycy dla DMKeys8. W tym wątku są pokazane różne sposoby realizacji interfejsu. Pod #274 jest pokazana moja realizacja tego interfejsu. Na łączówkach są wyprowadzone 10 wierszy oraz 16 kolumn. Można na bazie tego interfejsu zbudować w prosty sposób matrycę 10x16. Trochę wcześniej zrobiłem projekt matrycy oraz interfejsu dla DMKeys8 pod #263, ale obrazki już nie są wyświetlane.
W ostatnim czasie zrealizowałem interfejs oraz matrycę na bazie dwóch płyt MJ16. Jest to pokazane pod #323. Jeśli kogoś interesuje jak to zrobić to mogę zamieścić schematy.
Inna realizacja pokazana jest pod #328, którą zrobił Marcin_B. Ponieważ kilka osób już zakupiło u Damosa DMKeys8 to każdy zrobił po swojemu matrycę dla tego kontrolera. Może ktoś zrobił już druk pod tę matrycę. Ja kiedyś zrobiłem druk jednostronny, ale dla mniejszych matryc 2x16, które były połączone z płytą master, która rozdzielała sygnały z DMKeys8. To takie uzupełnienie dla tematu DMKeys8.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #336 dnia: Stycznia 28, 2015, 21:12:41 »
U mnie w kokpicie niektóre przewody mogą mieć nawet 90cm.

Moje nie są dłuższe niż 50cm - tyle tylko żeby sięgnęły do płyty z DMKeys8.
http://fotozrzut.pl/zdjecia/409269fc5a.jpg
http://fotozrzut.pl/zdjecia/25172d92ee.jpg

« Odpowiedź #337 dnia: Stycznia 29, 2015, 08:06:26 »
Ładnie wykonane przewody. Przyłączam się do mavericks z sugestią umieszczenia inf. o twoim kokpicie w jakimś wątku.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #338 dnia: Stycznia 29, 2015, 08:55:23 »
Już jest :)

Forum Miłośników Symulatorów Lotniczych » Zaplecze » Software & Hardware » Sprzęt wykonany samodzielnie » Wątek:  DCS A-10C home cockpit

« Odpowiedź #339 dnia: Stycznia 29, 2015, 19:13:45 »
Ponieważ miałem zapytanie jak zrobić z płyty MJ16 matrycę dla DMKeys8 to postanowiłem to opisać. Aby w pełni wykorzystać możliwości DMKeys8 potrzebujemy dwie płyty MJ16. Inf. o tych płytach jest pod linkiem  https://sites.google.com/site/mjoy16/plytka . Na płytach montujemy tylko diody oraz złącza 2x20 pin. Dodatkowo lutujemy dwie pojedyncze listwy do druku 8 pin oraz dwie pojedyncze 1 pin. Jest to pokazane na zdjęciu pod linkiem http://il2forum.pl/index.php/topic,13149.315.html # 321 i to wszystko jeśli chodzi o matryce dla DMKeys8.
Teraz kilka słów wyjaśnienia. DMKeys8 jest zaprojektowany do sterowania matrycą 10x16 co daje 160 pozycji na mapie. Natomiast matryca dla MJ16 ma strukturę 12x8 czyli 96 pozycji. Jak widać jest różnica w ilości wierszy oraz kolumn w obu matrycach. W związku z czym trzeba dostosować matrycę z MJ16 do DMKeys8. W płycie MJ16 wykorzystujemy 10 wierszy ( 2 wiersze są niepołączone, na zdjęciu czerwona taśma ) oraz wszystkie kolumny. To nam daje 80 pozycji w mapie matrycy, dlatego potrzebujemy dwie płyty MJ16 aby pokryć całą mapę czyli 160 pozycji.
Z schematu MJ16 wynika, że wiersze są wyprowadzone na nóżkach uP pin 1 do pin 8 (ozn. wierszy ) są ozn. wg MJ16 A, B, C, D, E, F, G oraz H. Na zdjęciu jest to taśma góra lewa strona. Dodatkowe brakujące dwa wiersze są na pin 18 uP (wiersz I) na zdjęciu połączony żółtym przewodem oraz pin 21 uP (wiersz L) połączony przewodem kolor czerwony.
Kolumny ozn. na mapie matrycy MJ16 jako liczby od 1 do 8 są wyprowadzone na nóżkach uP pin 22 do pin 29 (1-8 lub C1-C8 jak kto woli). Na zdjęciu jest to taśma prawa strona uP dół. Teraz wystarczy to połączyć z DMKeys8. Do tego służy tzw. interfejs gdzie jest osadzony kontroler Damosa. Druga płytka MJ16 zrobiona tak samo jak ta na zdjęciu ma swój interfejs, który jest połączony z interfejsem z DMKeys8 dwoma taśmami 10 pin. Widać to na innym zdjęciu # 323.
Jutro przedstawię schematy interfejsów. Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe.

« Odpowiedź #340 dnia: Stycznia 30, 2015, 08:52:34 »
Na załączonym szkicu są oznaczone wyprowadzenia z matryc do zew. elementów typu enkoder, przycisk, przełącznik oraz organizacja matrycy. Matryca ma 16 kolumn oraz 10 wierszy. Na szkicu są pokazane łączówki na MJ16 i rozmieszczenie na nich mapy matrycy. Np. złącze 2x16 ozn PF0 ozn wiersz PF0 (styki z prawej strony złącza), z lewej są kolejne kolumny, gdzie 0 ozn. PB0 na matrycy MJ16-1 lub PD0 na matrycy MJ16-2. 7 ozn. odpowiednio PB7 lub PD7. Do tych złączy podpinamy przełączniki, przyciski lub enkodery.
Obie matryce ozn.  MJ16-1 oraz MJ16-2 są połączone z swoimi interfejsami ozn. na szkicu INT-1 oraz INT-2. Na interfejsie ozn. INT-1 jest osadzony kontroler DMKeys8 z którego jest wyprowadzonych 16 kolumn ozn. PB0-PB7 oraz PD0-PD7 oraz 10 wierszy ozn. PC6.....PF0. Wiersze są połączone taśmą 8 żył z płytą M16-1 oraz 2 pojedynczymi przewodami PF0, PF1. Pierwsze 8 kolumn matrycy PB0-PB7 jest połączone taśmą 8 żyłową także z M16-1. Jest to pokazane na załączonym szkicu.
Drugi interfejs ozn. INT-2 jest w podobny sposób połączony z MJ16-2 jak poprzedni INT-1. Interfejsy są z sobą połączone dwoma taśmami 10 pin, gdzie w jednej są wiersze PC6..PF0 (row) a w drugiej kolumny ozn. PD0-PD7 (col). Matryca MJ16-2 realizuje drugą połowę matrycy DMKeys8.
Reasumując realizacja tego pomysłu jest bardzo łatwa i tania, jednocześnie diody są umieszczone na płytach a nie na np. panelach co powinno redykować możliwość przypadkowych zwarć. Mam nadzieję, że ten opis wystarczy do wykonania tego projektu.

« Odpowiedź #341 dnia: Lutego 07, 2015, 12:40:50 »
W związku z problemami Marcin_B z DMKeys8 próbowałem rozeznać problem. Moim zdaniem problem jest związany z enkoderami. Zrobiłem także u siebie testy z 8 enkoderami podłączonymi do mojej testowej matrycy z DMKeys8. Otrzymałem następujące wyniki. Z 4 tanich enkoderów dwa były dobre z pozostałych 4 droższych ED161110 3 były dobre jeden zły. Zła praca enkodera polega na tym, że np. dla obrotu w prawo generuje co jakiś czas przypisanie do obrotu w lewo. Np. jeśli przypiszemy dla obrotu w prawo sekwencję R spacja a dla obrotu w lewo L spacja to możemy otrzymać coś takiego: obrót w prawo R R R R L R R itd i odwrotnie L L L R L L itd. U mnie w tych wadliwych tak to wyglądało. Czasami przeskok następuje tylko dla określonej pozycji kątowej obrotu, czasem dla kilku pozycji. Ponieważ jest to element mechaniczny to jest to możliwe. Te ED161110 mają 24 impulsy na obrót. W tych gorszych może występować zjawisko nakładania się zboczy sygnałów dla obu kanałów. Wg katalogu odstęp pomiędzy zboczami powinien wynosić 1/2 impulsu, ale w praktyce tak nie jest i przy małym jitterze może być problem. Damos przewidział korekcję dla tych gorszych, ale to może nie wystarczyć.
Praktyczny wniosek jest taki, że tam gdzie są potrzebne precyzyjne enkodery np. strojenie radia musimy albo kupić droższe ale kupić większą liczę tanich i zrobić selekcję. Selekcja polegałaby na wykonaniu testu z DMKeys8. Te wadliwe można zastosować w innych miejscach kokpitu np. regulacja jaskrawości wyświetlacza HUD. Jeśli ktoś ma u siebie dobrze działające enkodery to może poda ich typ.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #342 dnia: Sierpnia 01, 2015, 20:28:38 »
Po aktualizacji do Win 10 soft Damosa przestał widzieć płytki. Czy ktoś z Was ma ten sam problem i pomysł jak go rozwiązać? Problem jest chyba sterownikach do USB.

« Odpowiedź #343 dnia: Sierpnia 01, 2015, 21:51:21 »
Temat na czasie. Zastanawiam się, czy nie edytować nowego wątku. Chcę zrobić modernizację mojego komputera oraz zmienić system operacyjny i przewiduję duże problemy. Ponieważ mój kokpit jest dedykowany pod BMS4 to pytanie podstawowe czy Win 8 (8.1) współpracuje z tym symulatorem. Jeśli tak to jest duża szansa, że będzie z Win 10. Może ktoś już to przerabiał.

« Odpowiedź #344 dnia: Sierpnia 01, 2015, 22:35:50 »
U mnie BMS działa na laptopie z Win 8.1 bez żadnego problemu :)