Autor Wątek: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)  (Przeczytany 68225 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)
« Odpowiedź #375 dnia: Lipca 02, 2016, 12:13:13 »
Uzupełnienie. Mam u siebie DamosUSBCfg oraz DMKeys8 (hex oraz eep) z 2012-05-21. Prawdopodobnie jest jakiś konflikt z wersjami.

« Odpowiedź #376 dnia: Lipca 02, 2016, 13:30:10 »
Jeśli to nie problem, to może kolega podeśle mi swoje hex i eep oraz DamosUSBCfg, podam  mail-a na pv.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #377 dnia: Lipca 02, 2016, 18:25:24 »
Mam problem z płytką DMKeys8. Teoretycznie sterowniki wgrane, komputer widzi płytkę. Programem Flip wgrywam firmware, reset płytki i niby powinno być OK. Niestety nie jest. Programikiem od Damos-a "DamosUSBCfg" chcę zacząć coś robić ale ten nie widzi płytki , dopiero jak wyłączę pokazywanie tylko kompatybilnych urządzeń w programie, to widzi,. Lecz nie pokazuje wersji, vendor ID, produkt ID itd. Mam system Win 7, zatem powinno wszystko działać.
Ktoś wie co się dzieje ?

Wg tej fotki to płytka jest nadal w trybie programowania (DFU) czyli coś się nie załadowało i dlatego konfigurator jej nie widzi.
Jak ją podłaczasz do FLIPa to ją teraz też widzi? U mnie jak są zaprogramowane to FLIP przestaje je widzieć a widzi je konfigurator. Ja w konfiguratorze właczę tryn DFU to jest odwrotnie - FLIp zaczyna ją widzieć a konfigurator nie.

« Odpowiedź #378 dnia: Lipca 02, 2016, 22:32:38 »
No nie,  program ją widzi dopiero  po wciśnięciu resetu na płytce,  Flip teraz nie widzi, dopiero jak za pomocą drugiego przycisku na płytce wejdę do DFU to Flip ją widzi.  Flip potwierdza prawidłowe wgranie hex-a  ale po resecie programik damis-a nie rozpoznaje płytki.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #379 dnia: Lipca 03, 2016, 09:21:49 »
Nie powinno być problemów z programowaniem DMKeys8. Jak programować jest opisane tutaj https://sites.google.com/site/damosmpds/projects/programowanie-ukladow/programming
Na załączonym obrazku widać, że program widzi Atmel. Można nacisnąć dla pewności przycisk DFU i przejść do Flip. Tutaj zgodnie z instrukcją Damosa (link) zaprogramować kość hex, eep.  Po zaprogramowaniu uP można sprawdzić innym programem np. USBDeview jak jest widziany uP Damosa. Powinno być Urządzenie wejściowe USB HID oraz inne parametry oraz nazwa Damos.....a nie Atmel. Jeśli tak jest to w programie konfiguracyjnym Damosa taż powinno być to samo co w USBDeview. Jeśli nie to jest konflikt z wersją firmware DMKeys8.hex, DMKeys8.eep oraz DamosUSBCfg. Pliki, które wysłałem powinny być dobre. Daj znać jak poszło.

« Odpowiedź #380 dnia: Lipca 03, 2016, 09:58:45 »
Dokładnie tak robiłem,  programem DamosUSBCfg ściągniętym  z  tej strony (starsza wersja) przełączałem w tryb DFU bez problenu.  Nowszą wersją tego programu, ktorą dostałem od Marcina a z której wrzuciłem wcześniej  zrzut z ekranu, przejść w tryb DFU  się nie da,  pewnie z powodu braku kompatybilności.  Tak jak pisałem, ten nowszy program widzi płytkę tylko jak wyłączony jest tryb kompatybilności,  jak widać włączenie trybu DFU jest nieaktywne. Flipem czyściłem też pamięć płytki, nie zmieniło to zachowania się względem starszej i nowszej wersji DamosUSBCfg.
Vito_zm  podeślij mi jeszcze plik eep. 
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #381 dnia: Lipca 03, 2016, 11:19:57 »
Wysłane.
Tak jak pisałem, ten nowszy program widzi płytkę tylko jak wyłączony jest tryb kompatybilności
Co widzi czy Atmel czy Damos...
Po wgraniu Flipem firmware Damosa co widzi np. USBDeview czy Atmel czy Damos...

« Odpowiedź #382 dnia: Lipca 03, 2016, 11:42:37 »
Przed i po widzi Atmel, dlatego zakładam, że to coś z firmware. FLIP pokazuje prawidłowe wgranie.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #383 dnia: Lipca 03, 2016, 12:41:34 »
Jest to ciekawe zjawisko. Sugerowałem inny program do sprawdzenia np. USBDeview aby wyeliminować program konfiguracyjny Damosa. Jeśli Flip wgrał firmware DMKeys8 to niezależnie od wersji powinno to być widziane jako Damos a nie Atmel. Może jest coś na płytce (zwarcie) co powoduje, że  kontroler nie może przejść do normalnej pracy. Może jest ktoś w W-wa z DMKeys8. Byłoby łatwiej razem poeksperymentować.

« Odpowiedź #384 dnia: Lipca 03, 2016, 13:08:13 »
Ja tak troszkę odbiegnę od tematu za co z góry przepraszam - ale czy zamiast tylu diod do matrycy przycisków nie lepiej byłoby wykorzystać rejestry przesuwne? Z tego co czytałem damos ma opanowane programowanie po różnych interfejsach i2c etc. po spi można podpiąć wiele takich rejestrów.

« Odpowiedź #385 dnia: Lipca 03, 2016, 14:58:06 »
Z tego co wiem, to damos nie miał za bradzo czasu jej testować przed wysłaniem do Wolfa. Wszystko jest możliwe....  No i ponoć był już wgrany hex.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #386 dnia: Lipca 03, 2016, 16:09:42 »
ale czy zamiast tylu diod do matrycy przycisków nie lepiej byłoby wykorzystać rejestry przesuwne? Z tego co czytałem damos ma opanowane programowanie po różnych interfejsach i2c etc. po spi można podpiąć wiele takich rejestrów
Otworzę nowy wątek i postaram się zrobić porównanie kontrolerów stosowanych przez nas na tym forum do budowania kokpitów. Temat jest o tyle na czasie, że coraz więcej kolegów stosuje już u siebie Arduino. Ja mam u siebie układy Damosa, codeking oraz OC, ale od jakiegoś czasu poznaję Arduino i próbuję zastosować te kontrolery do BMS.

« Odpowiedź #387 dnia: Lipca 03, 2016, 19:14:05 »
No i niestety lipa, nadal układ jest widoczny tylko jako Atmel. Niby hex wgrany, reset i Guzik...  Napisałem do damos-a, może znajdzie tycio czasu ? Kataklizm - tylko piwo złagodzi mój ból  :cry: .
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #388 dnia: Lipca 04, 2016, 21:03:13 »
OK to była długa walka ale udało się, płytka działa. FLip był dobrze zainstalowany, sterowniki USB też, plik hex i eep na płytkę też był dobrze zainstalowany.
Problemem okazał się brak "libusb-win32-devel-filter", u mnie  w dodatku po zainstalowaniu go, i włączeniu testu pojawiał  się BLUE SCREEN. Problemem było zbyt wiele urządzeń USB a może tylko jakieś jedno. Po wielu próbach udało się to zrobić "libusb-win32-devel-filter-1.2.2.0", ta wersja ma wybór przy instalacji, jakimi urządzeniami ma się zajmować. Wybrana została tylko płytka DMKey8 i wszystko zaczęło działać bez problemu :) Dzięki Damos za poświęcony czas, ważne że problem udało się rozwiązać.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #389 dnia: Lipca 04, 2016, 22:20:55 »
Gratulacje, faktycznie był to ciekawy przypadek. Uruchomiłem kilka DMKeys8 i nie było z tym problemu, ale kiedyś musiał być ten wyjątek  najważniejsze, że działa.