Autor Wątek: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)  (Przeczytany 68325 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Następca Mjoy (Założenia konstrukcyjne)
« Odpowiedź #390 dnia: Lipca 05, 2016, 11:01:27 »
Panowie, możecie pokazać jak łączycie przewody od przycisków, tak by uniknąć pajączków ? Myslę o jakiejś płytce uniwersalnej za panelem, tak by do DMKey8 szłą tylko wiązka ze złączką.Coś takiego  jak to http://www.piekarz.pl/pl/?item=1681  lub  http://www.piekarz.pl/pl/?item=1663
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #391 dnia: Lipca 05, 2016, 12:02:43 »
Zobacz w tym samym wątku pod #321. Coś takiego zrobiłem kiedyś dla kolegi na bazie pcb dla MJoy16, ale można to zrobić inaczej robiąc swój rozdzielacz sygnałów.

« Odpowiedź #392 dnia: Lipca 06, 2016, 01:31:22 »
Ja tak troszkę odbiegnę od tematu za co z góry przepraszam - ale czy zamiast tylu diod do matrycy przycisków nie lepiej byłoby wykorzystać rejestry przesuwne?
"zwykłe" rejestry przesuwne same się nie "zatrzasną". W dodatku po "zatrzaśnięciu" trzeba sobie ręcznie przesłać ich stan - bit po bicie. Obecny układ skanuje matryce kilka tysięcy razy na sekundę. Jest to potrzebne szczególnie w przypadku enkoderów, które generują szybkozmienne sygnały z żałośnie małym przesunięciem czasowym miedzy kanałami. W przypadku stosowania rejestrów nie byłoby to możliwe.
Zamiast rejestrów używam innych układów: MCP23S17 (szybsze), ale wtedy nie będzie enkoderów lub będą...ale tylko porządne :)
Jednak najpierw muszę zakończyć proces pozbywania się sterowników LibUSB.

Dzięki Damos za poświęcony czas, ważne że problem udało się rozwiązać.
:) Było to całkiem ciekawe doświadczenie. Słyszałem o problemach LibUSB z trybem "filtered", ale jeszcze nigdy się z tym nie spotkałem "na żywo". Prawdopodobnie jest to kwestia konfliktów z innymi sterownikami. Teraz pamiętaj, że nie możesz zmieniać VID ani PID albo po zmianie musisz "doinstalować" filtr na nową parę identyfikatorów.

« Odpowiedź #393 dnia: Października 20, 2016, 00:19:27 »
Jestem nowy na forum, wiec jako  ze to mój pierwszy post wszystkich serdecznie.

Witam,

Piszę w wątku ponieważ nie otrzymałem odpowiedzi na PW do od Damosa. Czy można otrzymać kontakt do osoby która pomogła by w związku z DMKey8? Najchętniej jakieś na miary namiary od kogo/gdzie można zakupić urządzenie.

Pozdrawiam         

Regulamin forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Października 20, 2016, 08:00:56 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #394 dnia: Października 20, 2016, 11:48:18 »
DMKey8 kupisz tylko u Damosa, robi to na zamówienie i jest to jego projekt. Damos jest strasznie zarobiony, nie ma zbytnio czasu ostatnio tu zaglądać. Jak ma tycio czasu to pracuje nad przystosowaniem oprogramowania do Win10.  Czasem spotykam go na Skype, mogę mu przekazać, że się do niego dobijasz. Ale czy znajdzie czas szybko to nie wiem.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #395 dnia: Października 20, 2016, 22:49:40 »
Dzięki za szybką odpowiedz. Byłoby super!

« Odpowiedź #396 dnia: Października 20, 2016, 23:43:27 »
Damos czytał wiadomość i powiedział, że się odezwie . Z góry przeprasza ale jest zawalony robotą. Cytuję " dostałem maila, ale chcę człowiekowi odpisać dłużej niż w 2 słowach
 i nie ma kiedy" .
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #397 dnia: Października 21, 2016, 00:32:42 »
No to będę czekał cierpliwe, jeszcze raz dzięki za pomoc.