Autor Wątek: Ultra Pack 2.01 - możliwości zamiany kokpitów.  (Przeczytany 9337 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Ultra Pack 2.01 - możliwości zamiany kokpitów.
« dnia: Czerwca 01, 2010, 18:29:00 »
Hey.

Jak w temacie.
Czy istnieje możliwość przywrócenia defaultowych kokpitów (z normalej wersji iłka - 4.09m) do samolotów z UP 2.01 ?
Chodzi mi oczywiście o kokpity samolotów, które są w 4.09m.

Pytanie drugie.
Czy taka zamiana może być dokonana w, że się tak wyraże - "Hardware" Ultra Packa ?- tzn : jesli zamiana jest mozliwa- to czy mozna tego dokonac w taki sposób, że przełączanie się pomiędzy modami za pomocą JGSME (czy jakoś tak to ustrojstwo sie nazywa) nie spowoduje przywrócenia kokpitów z UP ?

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
Odp: Ultra Pack 2.01 - możliwości zamiany kokpitów.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 01, 2010, 19:47:42 »
Wg mnie można, ale trzeba wiedzieć jak zmodowana jest kabina.
Najlepiej zmodować poprzez włożenie nowej... defaultowej kabiny wyjętej z oryginalnej gry.

Inną możliwością może być deaktywacja jakiegoś sfs-a jeżeli zawiera on tylko kabiny (była gdzieś rozspiska co w czym siedzi)

Tyle na gorąco.

PS - A co ci nie pasi ? (śmiało  :004:)
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 01, 2010, 19:58:07 »
Na pewno nie chodzi o Twoją robotę. Np. Bf.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 01, 2010, 20:17:08 »
Można, jak mówi Ranwers.
Potraktować "stare kokpity", wyjęte z 4.09, jako mody aktywowane przez JSGME.
Listy zawartości sfs'ów widziałem gdzieś na SAS lub UP.
"Nowe kokpity" są "odchudzone" i gorszej jakości, ale nie wiadomo, czy przy pakowaniu nowych *sfs'ów (w UP2.01) trzymano się starych "listfiles". Gra v 4.09 różni się od UP2.09 m.in. plikiem files.sfs, który zawiera kilka kokpitów.

Tylko po co ?
Leszek

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 01, 2010, 20:47:38 »
A bo nie każdemu ta domowa twórczość się podoba.
NA PLASTERKI !!!

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 01, 2010, 21:17:46 »
O ile się orientuję to w JSGME jest coś takiego jak 4.09 stock, powinno wystarczyć wyłączyć wszystkie mody i załączyć to.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 01, 2010, 21:32:13 »
He, he, trudno się nie zgodzić:
A bo nie każdemu ta domowa twórczość się podoba.
Ja zrobiłem "ucieczkę do przodu":
http://www.sas1946.com/main/index.php/board,63.0.html
mimo że "domowe"  :icon_rolleyes:
Leszek

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 01, 2010, 22:01:45 »
Po co ??
Tak na szybko ?

Chociażby po to aby widzieć licznik amunicji do MG151/20 w G2  :004:
Lubię wiedziec, kiedy mogę sobie pozwolić na "dłuższy spust", a kiedy walić gościa po łbie krótkimi, kontrolowanymi seriami

Teraz do meritum sprawy, która jest moim zdaniem trochę skomplikowana

Mam nieodparte wrażenie, że ludzie dostając narzędzia do modowania, zachowują się trochę jak małpa, która ukradła klucz od plantacji bananów ...
Wszyscy się cieszą, wszyscy są happy, wszyscy biorą się za wszystkie reczy jakie można zmienić lub poprawić. Ogólna beztroska i radość z tworzenia.
Ludzie zaczęli zmieniać wszystko, tylko czasami nie to co trzeba. Koło już jest i nie trzeba go wymyślać na nowo ...

Dlaczego pytam o kokpity ?
Jednym z głównych zarzutów do naszego "niezachodzącego słoneczka" Ola, było to że w każdym FW jest pod celownikiem belka zasłaniająca go w jaiś 20%-ach.
No i od razu pojawiły się kokpity z poprawioną widocznością. Tyle tylko, że ja tak do końca nie wiem - czy ktoś to się za to wziął, "wyrąbał" z tekstury kabiny tą nieszczęsną belkę i zostawił revi na "starym" miejscu, czy jak usunął belkę to przesunął w dół również revi ?
Nurtuje mnie to pytanie od jakiś dwóch tygodni, kiedy zainstalowałem sobie UP 2.01
Za cholerę nie mogę trafić z FW. W nic. W każdej możliwej konfiguracji zbieżności uzbrojenia - pociski leca sobie nie tam gdzie trzeba.
Zastanawia mnie o tyle, że jakiś rok temu lataliśmy wojnę online u chłopaków z 315-go. Na UI. Tam też była foka z nowym kokpitem  - i też w nic za cholerę nie mogłem trafić ...Wtedy nie zwróciłem na to szczególnej uwagi, biorąc to na karb nowych tracerów i braku przyzwyczajenia. Ale teraz jest to samo, a ponieważ od prawie dwóch tygodni meczę offline (to bardzo ważna informacja - nie ma żanych skoków pinga, nie jestem hostem, nie latam u kogoś także) FW-190A3 to chyba powinienem się już przyzwyczaić.
Z drugiej strony mam już nalatane trochę godzin w iłka, i skasowanie 4 nieuzbrojonych samolotów bombowych bez strzelaca nie powinno mi zająć więcej niż dwa przeloty.
Jest to o tyle ciekawe, że latając na 4.09m - nie mam absolutnie żadnych problemów z wykonaniem czegoś takiego.
Komp ten sam, joy tez.
Odnośnie mietka.
Porównajcie sobie kabinę G6 z 4.09m i z UP 2.01.
Według mnie w 4.09 revi jest dużo wyżej niż w UP. W Up widać prawie całe bąble, w 4.09 nie ma ich wogóle. O co chodzi z tą kabiną ? Po kiego grzyba ktoś to zmieniał ? Przecież G6 ma bardzo dobrą widoczność do przodu. Można wstawić różowe podświetlane zegary i zdjęcie żony Heinza Knockego - mnie to zwisa zupełnie. Ale nie naprawiać czegoś co nie było zepsute.
Być moze to jest moje subiektywne wrażenie, ale biore pod uwagę i taką mozliwość, że ktoś kto przerabiał sobie kokpity, nie zawracał sobie "gitary" odnośnie lini celowania.
I tak z inne jbeczki - nie mozna się było zdecydować czy revi ma świecić jaśniej czy ciemniej ?? Bo w A3 to jakby paluszkiem było to oświetlone, ale juz w A8 to "setka" w tym revi świeci  :002:

Ramm.

O ile się orientuję to w JSGME jest coś takiego jak 4.09 stock, powinno wystarczyć wyłączyć wszystkie mody i załączyć to.

Nie zrozumiałeś pytania.
Mnie nie chodzi o latanie na 4.09m., bo mam to na osobnej instalce na dysku.
Chodzi o to, aby we wszystkich dostępnym przez JGSME modach były "defaultowe" kokpity z wersji 4.09m.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 01, 2010, 22:09:14 »
Odnośnie celowników, to ich jasność powinna być regulowana chyba w niemal każdym samolocie. I byłoby to bardzo pomocne.
NA PLASTERKI !!!

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 01, 2010, 22:31:36 »
Ramm - ja ci mogę celownik wystawić za okno i też będziesz trafiał.
Jeżeli pociski lecą w krzyż celownika to jest ok.
Ale - UP dość głęboko ingeruje w Iłka. Inne Fm-y, być może ktoś bawił się też balistyką broni i tu jest problem.
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 01, 2010, 23:52:53 »
Ok Ranwers, zgadza się - pociski lecą przez krzyż.
Ale nie mogę za cholerę zgrać tego z odległością od samolotu do którego strzelam.
Przenoszę albo pod niego, albo nad nim. Na frontach nie ma miejsca na poprawki - tutaj jak ma się "czystą" pozycję to powinno się ją wykorzystywać, a nie szukać drugiej szansy.
Być może jest to związane z wielkoscią samego okręgu w revi - na tej podstawie zawsze oceniam odległość od celu. Ale z drugiej strony wydaje mi się, ż średnica "kółeczka" jest taka sama.
Balistyka pocisków ? Muszę się nad tym zastanowić - tutaj może tkwi problem. Widzę teraz takie smieszne dymki w miejscu gdzie pociski z działek "kończą" swój bieg. I wydaje mi się, ze to jest zupełnie inna trajektoria niż ta do jakiej byłem przyzwyczajony. Muszę pokombinowac z MK108 - tam zawsze było wszystko przejaskrawione.

Ok, wniosek z tego jest jeden.
nie da się bez sporej ingerencji wyrzucić z modów nowych kokpitów tak aby gra w dowolnej konfiguracji modów przez JGSME była kompatybilna online z innymi grami o tych samych modach. Nic, muszę trenować zatem  :004:

Dziękuję Panowie za odpowiedzi.
Ramm.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 02, 2010, 00:08:18 »
Ramm, zrób jak pisałem powyżej, będziesz miał gołego Iłka i nie musisz wywalać UP.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 02, 2010, 11:34:27 »
Ramm, zrób jak pisałem powyżej, będziesz miał gołego Iłka i nie musisz wywalać UP.

A ja mam "gołego" iłka, pisałem przecież ... 4.09m jest na osobnej lokalizacji na innym dysku.
Tu nie chodzi o wywalenie UP 2.01 - bo jest mi potrzebny w tym momencie.
Chcesz powiedzieć, że jak wrzucę 4.09 stock i do tego parę innych modów z listy JGSME to będę miał "stare kokpity" ??
Tak to nie będzie działać, bo już próbowałem - JGSME wywala komunikat, ze coś się tam gryzie ze sobą. A cały myk polega na tym, że muszę być kompatybilny online z innymi graczami. Chodzi tylko o podmianę "nowych" na "stare" we wszystkich modach.
O ile to jest możliwe, a z dyskusji wynika, że nie za bardzo ...

Ramm.

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 02, 2010, 12:15:53 »
UP 2.01 jest na 4.09m? Jeżeli tak to IMHO nie ma takiej możliwości Ramm.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 02, 2010, 12:23:22 »
UP 2.01 jest na 4.09m? Jeżeli tak to IMHO nie ma takiej możliwości Ramm.

Takie były moje przypuszczenia, ale jak to mówią -  "kto pyta nie błądzi"
Wolałem spytać ludzi, którzy w tym siedzą na codzień.

Ramm.

ps. mleko dzisiaj wypiłeś ?-P