Szkoda tylko, że niebawem wraz z większą częścią WWS przejdą do historii...
Nie przejdą - w każdym razie na pewno nie "niebawem". Zanim MiG-31 "wraz z większą częścią WWS" (cokolwiek to miało znaczyć) "przejdzie do historii" to myślę że - z całym szacunkiem - samemu spokojnie zdążysz się nieźle postarzeć

Rozumiem więc że wygłaszając dość kategoryczne opinie masz całą rozpiskę i dokumentację remontową, więc chętnie się z nami nią podzielisz? Tak wiem, jestem złośliwy
Egzemplarze wyremontowane oraz zmodernizowane przez zakłady NAZ Sokoł mają spore szanse spokojnie dolatać do 2025... te ostatnie egzemplarze z najmłodszych serii produkcyjnych to kto wie, może nawet do 2030. Z tym że eksploatacja MiG-31B/BS zapewne potrwa sporo krócej (no chyba że też w jakimś lotniczym zakładzie remontowym [ARZ] przejdą jakieś prace), bo ja wiem, pewnie jakoś do lat 2018-2020. Eksploatacja maszyn zmodernizowanych liczona jest na 3500h-4000h o ile dobrze pamiętam (lub 30-35 lat) zatem resursy kalendarzowe i godzinowe na dotrwanie im do tego wieku generalnie pozwalają. Wszystko zależy od wieku maszyny, serii produkcyjnej, wariantu wyposażenia, pozostałych resursów godzinowych. Serio, w zasadzie jest realna eksploatacja tego typu przez 35 lat i zakłady remontowe wykonują tego rodzaju prace - okres ten pewnie byłby jeszcze dłuższy gdyby nie specyficzna sytuacja z silnikami Sołowiew D-30F6 które generalnie nie będą podlegały żadnej modernizacji i dalszemu rozwoju tak jak rodzina AL-31F czy RD-33.
Przy czym w toku eksploatacji liczba MiG-31B/BS będzie się najprawdopodobniej za pewien czas zmniejszać - raz że resursy maszyn niezmodernizowanych się pokończą (no chyba że zakłady remontowe dopuszczą niemodernizowane maszyny do jeszcze kolejnych kilkaset h/kilku lat), dwa - w dzisiejszym położeniu geopolitycznym FR nie ma sensu utrzymywania większej floty MiGa-31B/BS, stąd też w latach 1999-2003 miała miejsce redukcja liczby Foxhoundów i ok. 100 egzemplarzy z przeszło 3 rozwiązanych pułków bojowych trafiło na składowiska rezerwowe sprzętu, takie jak 2 strony wcześniej w tym wątku, pozostawiając przeszło 184 samoloty w linii - też wcale nie tak mało, zważywszy że typ jest dość wyspecjalizowany.
Joohn Cool coś tu pisał? Ja spotkałem sie z liczbą 5 zmodernizowanych Mig 31BM.
Nie za bardzo rozumiem czemu powołujesz się akurat na mnie ale moim skromnym zdaniem chyba niezbyt uważnie przejrzałeś ten wątek - tylko tutaj znajdziesz co najmniej 7 egzemplarzy MiG-31BM na samych zdjęciach... co nie musi oznaczać że sfotografowane zostały wszystkie. Osobiście szacuję liczbę zmodernizowanych egzemplarzy w WWS na 10-12. W planach jest remont i modernizacja do standardu MiG-31BM ok. 90 egzemplarzy ze 184 samolotów w linii. Nie ma zresztą większej potrzeby przebudowywać większej liczby i myślę że nawet 50-60 MiG-31BM + podobna ilość MiG-31B po remoncie byłoby na dzień dzisiejszy w zupełności wystarczające - zważywszy jeszcze że w wojskach lotniczych w innych krajach w zasadzie nie ma odpowiednika.
Nie wspomnę już o tym że MiG-31 był modernizowany w toku produkcji i eksploatacji kilkakrotnie co też widać w tym wątku. Te będące w linii wbrew pozorom nie są - jak niektórzy zdają się sądzić - identyczne. Obecnie w linii pozostają jedynie MiG-31B/BS z kompleksem RLSU "Zasłon-A" (BCWM Argon A-15A) uzbrojone w R-33S. Wcześniej produkowane MiGi-31 pierwszych serii produkcyjnych miały po prostu RLSU "Zasłon" (BCWM Argon A-15) i podstawowym uzbrojeniem był pocisk R-33... no chyba że zostały doprowadzone w zakładach remontowych do standardu MiG-31BS.
Poza tym prawidłowa pisownia nazwy to nie "Mig" tylko "
Mi
G" - bardzo niestosownym jest bowiem pomijać Michaiła Józefowicza
Guriewicza który zapewne miał wcale nie mniejszy wkład w powstanie tego biura projektowego niż Artiom Iwanowicz
Mikojan.