Autor Wątek: Siły Powietrzne Kazachstanu  (Przeczytany 13797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

John Cool

• Gość
Siły Powietrzne Kazachstanu
« dnia: Listopada 14, 2005, 00:09:16 »
Chyba zrobię cały przegląd samolotów krajów Wspólnoty Niepodległych Państw  :D Tym razem lotnictwo Kazachstanu.

Samoloty Su-27P podczas ćwiczeń.

Niestety. Link padł.

MiGi-31 w barwach sił powietrznych Kazachstanu.

Niestety. Link padł.

« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2015, 23:17:13 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Siły Powietrzne Kazachstanu
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 14, 2005, 00:25:33 »
Te Migi-31 są rewelacyjne, kanciaste jak Polfighter Borewicz Edyszon ;]
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 02, 2009, 14:29:33 »
Trochę zdjęć z Kazachstanu.

MiGi-31:
Niestety. Link padł.

Su-27P:
Niestety. Link padł.

MiG-29:
Niestety. Link padł.
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2015, 23:17:01 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 02, 2009, 15:19:05 »
Trochę zdjęć z Kazachstanu.

Piękne Johny !

Szczególnie te ujęcia w locie.
Mam pytanie. Czy aby ta wersja Su-27 (P) nie była maszyną czysto przechwytującą i do tego przeznaczoną wyłącznie dla SP Rosji?
I drugie pytanko. Czy znaki Kazachstanu świadczą, że to ich maszyny, czy to rosyjskie maszyny a znaki są proforma? Choć wydaje mi się, że nawet kamuflaż jest nieco odmienny od Rosyjskiego.
Z drugiej strony bardzo fajne te nakrycia głowy personelu naziemnego. Piraci z Karaibów czy coś :-))).

Pozdrawiam
Yabe

"Jestem major Bień i mam stopień majora..."

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 02, 2009, 22:55:59 »
Mam pytanie. Czy aby ta wersja Su-27 (P) nie była maszyną czysto przechwytującą i do tego przeznaczoną wyłącznie dla SP Rosji?

Su-27P i Su-27S nieco się między sobą różniły, ale nie jestem pewien czy aby na pewno chodziło wyłącznie o możliwość przenoszenia uzbrojenia niekierowanego. Musiałbym to sprawdzić przy okazji.

Na pewno nie jest tak że Su-27P był zarezerwowany dla WWS Rosji. Ściślej mówiąc - mógł być zarezerowowany dla WWS ZSRR - sporo z nich przejęły przecież byłe republiki związkowe, które teraz są niepodległe. Być może ograniczenia tyczyły się eksportu poza ZSRR/WNP, np. jako Su-27SK do ChRL.

I drugie pytanko. Czy znaki Kazachstanu świadczą, że to ich maszyny, czy to rosyjskie maszyny a znaki są proforma? Choć wydaje mi się, że nawet kamuflaż jest nieco odmienny od Rosyjskiego.

To są na pewno ich własne maszyny. Co ciekawe dostali je później, w zamian za inne samoloty niepotrzebne w tamtym kraju (m.in. strategiczne Tu-95MS), za użytkowanie kosmodromu Bajkonur i innych obiektów oraz w ramach spłaty jakichś długów. Samoloty są w służbie od 1996 roku, łącznie dostarczono w latach 1996-1999 około 47 maszyn Su-27P/S i Su-27UB... w roku 2000 podobno była druga dostawa 14 egzemplarzy. Obecnie w linii jest 48 maszyn w ramach 604 Bazy Lotniczej Taldy-Kurgan (reszta może zakonserwowana jako zapas). Możliwe że są zgrupowane w dwóch pułkach (nazwa drugiego nie jest mi znana). Rosjanom też transakcja pomogła w ramach redukcji uzbrojenia - dzięki temu też owe Flankery nie trafiły do baz rezerwowych (do dziś zresztą nie ma tam żadnego).

MiGi-29 odstąpiono na identycznych zasadach.

Od września 2007 roku samoloty Kazachstanu przechodzą remonty na Białorusi i Ukrainie dostając m.in. owo ładne nowe malowanie.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 29, 2009, 15:50:11 »
Mała galeryjka samolotów wojskowych Kazachstanu:
http://www.lifeisphoto.ru/album.aspx?id=20494&n=0

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 29, 2009, 20:42:32 »
Czy na tym ostatnim zdjęciu to ja dobrze widzę, że chłopaki na ślepaka lecą?
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 29, 2009, 21:49:45 »
To całkiem możliwe bo osłona na stelażu jest rozpięta  :001:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 23, 2010, 11:27:09 »
Zmodernizowany Su-27UB sił powietrznych... Kazachstanu. Podobno samolot zmodernizowano w zakładach lotniczych na Białorusi (sic!). Kurcze, gubię się już powoli w tych modyfikacjach sprzętu wschodniego, czas chyba znowu poszperać i się czegoś dowiedzieć na ten temat.

Co interesujące oprócz uzbrojenia kierowanego różnych typów klasy powietrze-ziemia widoczny jest podwieszony jakiś bliżej nieokreślony zachodni TGP... czyżby Litening II?

Niestety. Link padł.
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2015, 23:16:48 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 23, 2010, 12:40:23 »
A pod lewym wlotem Ch25 MLD?.Super ciekawa fotka.A co to za imprezka?

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 23, 2010, 13:05:35 »
Imprezka to wystawa uzbrojenia KADEX 2010 w Astanie, Kazachstan : http://kadex.kz/

Przy okazji zrobiłem małe rozeznanie i wyjaśniła się nieco sprawa tej maszyny. Jest to w istocie przygotowywany dla Kazachstanu wariant Su-27UBM2, dalsze rozwinięcie modernizacji Su-27UBM1 używanej w WWS Białorusi i również opracowanej przez 558 lotniczy zakład remontowy w Baranowiczach (558.ARZ). W sumie to cieszy że zakład nie poprzestał na Su-27UBM1 i dalej rozwija projekt. W przypadku Kazachstanu ponoć podpisano kontrakt na remont i modernizację przeszło 10 samolotów Su-27P oraz Su-27UB.

Co interesujące maszyna na zdjęciu wygląda na normalny samolot używany w linii i chyba nie jest wyłącznie demonstratorem. Ale to w sumie charakterystyczne dla modernizacji prowadzonych w zakładach lotniczych Białorusi, na temat przez dłuższy czas kompletna cisza i nagle sprawa wypływa ot na jakiejś wystawie.

Warto nadmienić przy okazji że suczkę którą oglądać mogliśmy w Radomiu to nic innego jak właśnie modernizowany białoruski Su-27UBM1, numer taktyczny Czarna 63.

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 23, 2010, 13:55:51 »
John jak zwykle wyczerpująco...Mogłem się lepiej przyjrzeć temu logo na hangarze :001:Pozostaje mieć nadzieję na inne ,równie ciekawe fotki z tej wystawy.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 23, 2010, 14:11:27 »
Mała galeryjka jest na stronie wystawy, ale w sumie latadeł w niej jak na lekarstwo: http://kadex.kz/gallery/

Wracając jeszcze do tego Su-27UBM2 to można przy okazji zauważyć że maszyna ma pod skrzydłami aż 4 belki podwieszeń (zamiast standardowo 3 jak w większości zwykłych Flankerów), na modłę najnowszych rozwiązań stosowanych w modyfikacjach dwumiejscowych Suchojów oferowanych przez IAPO i KnAAPO. Nie jest to takie proste, zważywszy na konieczną przebudowę skrzydeł, dźwigarów i innych elementów siłowych.

Wygląda na to że zakłady remontowe w Baranowiczach oferują całkiem kompleksowy remont i modernizację, ciekawe czy są to ich własne rozwiązania czy współpracują z producentami rosyjskimi?

Co śmieszniejsze, wygląda na to że ów Su-27UBM2 o numerze taktycznym 53 chyba nie jest jedyną zmodernizowaną Suczką, kilka postów wcześniej wklejona jest 50... o zgrozo również z większą ilością belek (sic!) a sam post jest sprzed ponad pół roku. Ile to rzeczy człowiek może kompletnie przegapić... Wygląda więc na to że faktycznie modernizacja jest już od jakiegoś czasu w toku i zmodernizowanych kazachskich maszyn jest więcej niż pojedynczy egzemplarz wystawiony na KADEX 2010.

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 29, 2010, 23:14:16 »
Ten wątek to domena Johna, nie chcę się nawet odzywać by nie psuć harmonii wątku, ale na Altairze się pojawiły takie o to informacje: http://www.altair.com.pl/start-4730

Białorusini zmodernizowali kazachskie Su-27

Myśliwce Su-27 i Su-27UB wojsk lotniczych Kazachstanu zostały zmodernizowane do standardu Su-27M2/UBM2 w Baranowiczach na Białorusi. Dopiero w czerwcu pokazano je publicznie.

Kontrakt dotyczący 10 Su-27 został zawarty w 2007. Kazachskie samoloty trafiły w 2008 do zakładów remontowych w Baranowiczach. Wyremontowane i zmodernizowane w pełni wielozadaniowe myśliwce Białorusini przekazali odbiorcy w grudniu 2009. Su-27M2/UBM2 weszły w skład eskadry Barsy Żetisu z 604. Bazy Lotniczej w Tadil-Kurganie.

Kazachstan dysponuje obecnie łącznie 44 myśliwcami Su-27 różnych wersji. Część z Su-27 i Su-27UB ma wkrótce zostać zmodernizowanych do nowego standardu. Na razie jednak nie zawarto odpowiedniego kontraktu.

Samoloty zmodernizowane dotąd przez Białorusinów zostały wyposażone w nowe, białoruskie systemy walki radioelektronicznej zakresu X, a także systemy wskazywania celów Litening-3 izraelskiego Rafaela. Zabudowano w nich radiolokatory N001, zdolne do wykrywania celów naziemnych i nawodnych. Mogą one wykrywać obiekty o SPO równej 30 km2 z odległości 40-50 km. Zasięg radiolokatorów nad spokojną wodą sięga 350 km. Dane między pokładowymi systemami rozpoznania mogą być wymieniane w czasie rzeczywistym między samolotami i ośrodkami naziemnymi.

Zmodyfikowano też system nawigacyjny samolotów. Może on korzystać z danych GPS. System może przechowywać kompletne dane dotyczące 8 tras, z lotniskami, urządzeniami radioelektronicznymi itp. Położenie samolotu jest określane z dokładnością do 80 m.

Także zespół napędowy Su-27M2/UBM2 został poważnie zmodernizowany. Cyfrowy system steruje silnikami i ułatwia ich eksploatację – dane dotyczące stanu silników są zapisywane w czasie lotu na kartach pamięci. Są one po powrocie na lotnisko wykorzystywane przez techników.

Zmodernizowane myśliwce mogą przenosić różne systemy uzbrojenia kierowanego, m.in. kpr R-27ER, R-27ET, R-73 i R-77, a także H-25MŁ, H-29T, H-29Ł, H-31A i H-31R.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2010, 23:17:52 wysłana przez John Cool »
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 29, 2010, 23:21:46 »
Nikomu nie bronię się odzywać, naturalnie pod warunkiem że ma coś do powiedzenia, głupio też samemu pisać post pod postem  :001:
Pozwoliłem sobie jedynie przekleić w Twoim poście tekst niusa w całości aby nie przepadł.
Poza tym w agencji lenta.ru pojawił się dzisiaj podobny news: http://lenta.ru/news/2010/06/29/su27ubm2/_Printed.htm

Wyjaśniło się przy okazji że prowadzona jest też modernizacja jednomiejscowych Flankerów jako Su-27M2. Z tym że wydaje mi się że remonty maszyn jednomiejscowych prowadzone są dla odmiany na Ukrainie a nie na Białorusi ale to jest jeszcze do wyjaśnienia. Tak samo jak i dalsze szczegóły techniczne.