Powyższe wymagania spełnia, także nawiązując do tematu The Forum
TM, duet gier planszowych "Kryptonim: Lew Morski" oraz "Piekło na Pacyfiku" - obie wydane przez firmę Novina w pierwszej połowie lat '90.
Są to gry taktyczne, w których gracze wcielają się w "pilotów" dowolnej (limitowanej ilością "żetonów") ilości samolotów typowych dla przedstawionego w danej grze teatru działań (pierwsza: Anglia vs. Niemcy nad Kanałem; druga: USA vs. Japonia u wybrzeży tej drugiej). Choć technicznie gry przypominają nieco inne gry wojenne (strategiczne), sporo się od nich różni: "samoloty" mogą wykonywać tylko określone manewry, "strzelają" na jakąś tam odległość, ale tylko w określonym kierunku itp.
Recenzje można znaleźć tu:
Kryptonim: Lew MorskiPiekło na PacyfikuGry są przeznaczone w zasadzie dla graczy dwóch, ale dopuszczalny jest udział większej ilości graczy. Co ciekawe, mogą oni wtedy współpracować, a nie tylko konkurować. Dodatkowo posiadają one silny walor edukacyjny, zarówno w zakresie lotniczym (co samolot może zrobić w powietrzu, a czego nie), jak i historycznym.
Gdzieś u mnie w rodzinnym domu walają się obie (prezenty urodzinowe z lat dziecinnych). Wchłonęły nie tylko mnie, ale także kolegów z technikum, na dłuuugie godziny...
Koleżanki niestety nie były zbyt zainteresowane