Autor Wątek: System szkolenia zaawansowanego dla Polski  (Przeczytany 15112 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: System szkolenia zaawansowanego dla Polski
« Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 24, 2013, 13:23:14 »
Wydaje mi się, że to chyba był najlepszy wybór. (Mimo, że byłem nastawiony na T-50). Nie my pierwsi i nie ostatni wybieramy ten samolot. Trzeba wspierać europejski rynek ;)

« Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 24, 2013, 13:52:50 »
Różnica cenowa pomiędzy wybraną ofertą a kolejną była według mnie bardzo duża. Wybór chyba dobry, jak na razie te samoloty mają tylko na stanie Włochy, Izrael i Singapur.

« Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 24, 2013, 22:52:02 »
Według Alenii Aermacchi proces wyboru samolotu AJT dla Sił Powietrznych jeszcze się nie zakończył.

Alenia Aermacchi podkreśla, że wykonawca nie został jeszcze wybrany, a oferta włoskiego przedsiębiorstwa została jedynie zakwalifikowana do kolejnego etapu przetargu. Procedura wyboru wykonawcy trwa, a jej wynik zostanie ogłoszony przez MON w najbliższych miesiącach.

Ostateczny wybór wykonawcy nastąpi po zakończeniu sprawdzenia weryfikacyjnego oferowanego samolotu i uzyskaniu przez niego wyniku pozytywnego.
http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=12296
http://mon.gov.pl/aktualnosci/artykul/najnowsze/2013-12-23-zakonczenie-etapu-postepowania-na-dostawe-samolotu-szkolnego-ajt/
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 05, 2014, 10:01:52 »

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #49 dnia: Lutego 02, 2014, 23:57:28 »
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #50 dnia: Lutego 03, 2014, 17:08:26 »
I przyleciał, ale dzisiaj testów nie było.

« Odpowiedź #51 dnia: Lutego 04, 2014, 14:13:57 »
Coraz bardziej mi się podoba ten samolot.
Hehehe prawdziwy latający odpowiednik "Cuore Sportivo".

« Odpowiedź #52 dnia: Lutego 04, 2014, 15:14:15 »
Nie chcę wrzucać granatu do szamba i nie chcę zaczynać jałowej i bezcelowej dyskusji po raz setny na ten temat, ale chciałbym coś wyrazić od siebie przy okazji powyższego.
Nigdy nie zrozumiem i nie pogodzę się z faktem, że mieszkam w prawie 40 milionowym kraju, z piękną przedwojenną tradycją przemysłu lotniczego, i dziś muszę patrzeć jak kierujący tym burdelem kupują samolot szkolno-treningowy za granicą. Nieco podnosi mi to ciśnienie i napina żyłkę pierdzącą.
Dziękuję za wysłuchanie i ulżenie mojemu wewnętrznemu nieszczęściu, EOT.
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.

« Odpowiedź #53 dnia: Lutego 04, 2014, 16:12:31 »
No fakt. Nawet i po wojnie przecież jeszcze coś można było wcale nie gorsze produkować. Wielka szkoda, że to nie polski następca Iskry.
Nie znam się na tym, ale chyba stworzenie szkolnego jeta jest mniej skomplikowane niż jakiegoś stricte bojowego. Szkoda, że nie udało się z Irydą.
Mam nadzieję, że powstanie jeszcze jakiś polski załogowy samolot wojskowy.

Ciekawe jak wypadną testy.

« Odpowiedź #54 dnia: Lutego 04, 2014, 23:09:04 »
No przecież ITWL nieustannie pracuje nad GROTem-2 . :icon_lol:
https://www.itwl.pl/attachments/article/425/grot_2.pdf
To mi się najbardziej spodobało:
Największy użytkowy zakres kątów natarcia, co pozwala mu w docelowej wersji wykonywać między
innymi „kobry”
Jedyny samolot szkolno bojowy mogący wykonywać kobry. Dobre. :056:
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #55 dnia: Lutego 05, 2014, 19:16:59 »
A do lądowania kąty natarcia nie większe niż 8...9 stopni.  :evil:

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #56 dnia: Lutego 10, 2014, 13:39:23 »
Jak-130 wrrróć, M-346 spełnia wymagania, niedługo podpisanie umowy.
http://mon.gov.pl/aktualnosci/artykul/najnowsze/2014-02-10-oferta-na-ajt-wybrana/
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #57 dnia: Lutego 16, 2014, 21:59:02 »
No właśnie a'propos tego Jaka. Ile tak naprawdę zostało w tym samolocie z Jaka? O ile wiem, wspólny program po jakimś czasie się posypał i każdy poszedł w swoją stronę. Elektronika i silniki są zachodnie a jak jest z płatowcem? Zewnętrznie samoloty są bardzo podobne... Ciekawe jaki procentowy udział w projektowaniu płatowca miało biuro Jakowlewa.
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #58 dnia: Lutego 18, 2014, 03:24:20 »
Zewnętrznie, M-346 ma inny dziubek, inne wloty powietrza z racji zastosowania innych silników, zrezygnowano też z wlotów na napływach. Pojawiły kierownice strug powietrza i sztywna sonda do tankowania(tę można akurat szybko zdjąć). Różne są też podwozie i statecznik poziomy. Tak na szybko po tym je odróżnisz. 8)
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #59 dnia: Lutego 18, 2014, 08:27:02 »
Do rodziny należy też chiński L-15
http://www.youtube.com/watch?v=GbZAJ6lfIDI