Autor Wątek: Czy replika PZL P11c poleci?  (Przeczytany 20751 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czy replika PZL P11c poleci?
« dnia: Września 09, 2010, 08:48:20 »
Na innym forum znalazłem informację mówiącą o przygotowaniu do budowy samolotu PZL P11c.

Link
http://www.legendylotnictwa.pl/

Mam nadzieję, że kiedyś zobaczę PeZeteLę na polskim niebie.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
Odp: Czy replika PZL P11c poleci?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 09, 2010, 08:59:29 »
Kiedyś, będąc w muzeum w Krakowie rozmawiałem z Panem Hoffmanem o tym czy "jedenastka" będzie mogła polecieć. Powiedział mi, że nie , ponieważ trudno go będzie przygotować do lotu to raz a dwa ten jedyny egzemplarz jest zbyt cenny aby ryzykować jego utratę. Gdyby ktoś pokusił się o zbudowanie repliki to prędzej bym w to uwierzył, że zobaczę PZL-kę w locie.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Września 09, 2010, 09:20:38 »
Miło widzieć, że u nas w kraju ruszają takie projekty i znajdują się ludzie którzy chcą się za to zabrać oraz finansować. Wszak to droga przez mękę.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3 dnia: Września 09, 2010, 09:24:32 »
W czasie AS2009 rozmawiałem z dwoma osobami o możliwościach odbudowy P11c, obydwaj stwierdzili, że samolot jest bardzo trudny do odbudowy, ma szereg dość nietypowych, jak na obecne czasy, rozwiązań konstrukcyjnych. W związku z tym, że jedyny egzemplarz nie może być bazą, to takie przedsięwzięcie jest niesamowitym wyzwaniem. O ile dobrze pamiętam to problemem był silnik i jego osprzęt. Z drugiej zaś strony skoro FW190 chodzi na ASz-82 (made in China) to można chyba dobrać coś pod "11", może nie ten dźwięk, ale pozostaje sylwetka.
Pozostając jeszcze przy temacie PZL P11c, pamiętam dawny numer Skrzydlatej Polski, na ostatniej stronie były kolorowe zdjęcia i krótkie informacje będące ciekawostkami ze świata lotnictwa, pośród kilku z nich było jedno przedstawiające ultralekką konstrukcję ukształtowaną na wzór naszej PeZeteLi. Była to raczej "wariacja na temat", pomniejszona i zbliżona wyglądem, nigdy później nie natrafiłem na ślad tego samolociku, czy może ktoś spotkał się z tym?

« Odpowiedź #4 dnia: Września 09, 2010, 11:29:27 »
Podstawowy problem to pieniądze, jak ktoś je ma, to nawet nietypowe rozwiązania, konstrukcyjne nie będą stanowić problemu.
Mam wielką nadzieję, że budowa, tego samolotu ruszy, była by to piękna ozdoba pokazów lotniczych, a na pewno, wielkie środki finansowe, włożone w jego budowę, szybko, zwróciły by się, przy uczestnictwie, w wielu imprezach lotniczych w Europie, a kto wie może i na świecie.
Na pewno, na taki samolot byłby ogromny popyt na pokazach lotniczych.
Wierzę, że odpowiedni ludzie, na pewno zrealizują ten projekt.

Pozdrawiam

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
« Odpowiedź #5 dnia: Września 09, 2010, 13:47:23 »
No ciekawie się dzieje w polskim lotnictwie :)
Gdy byłem kiedyś w Muzeum to p. Hoffman opowiadał jak to odpalali silnik P.11, ale to tyle. Też go pytałem o to czy kiedyś będzie jeszcze latała, lecz to było raczej pytanie retoryczne... Swoją drogą nawet jak ta replika to będzie P.11 3/4 to też będzie super.

A odbiegając od P.11 i od Polski(choć kto wie?!) czy jakiś Iłek-2 jest w planach jako latająca replika/oryginał ?

Offline D64

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Września 09, 2010, 18:32:42 »
A odbiegając od P.11 i od Polski(choć kto wie?!) czy jakiś Iłek-2 jest w planach jako latająca replika/oryginał ?
Jak kojarzysz trochę język rosyjski to jest to w planach.
http://www.youtube.com/watch?v=_atylcwCQuk&feature=related

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
« Odpowiedź #7 dnia: Września 09, 2010, 19:20:41 »
No coś tam rozumiem :) Zdołałem dosłyszeć że 3-5 lat, ale coś czuję że będzie dłużej przy takim stanie.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #8 dnia: Września 09, 2010, 22:40:46 »
Siur... fajnie że taki projekt powstał bo to zawsze jest jakaś baza dla całej idei.

Czy ktoś wie czy przy okazji remontu maszyny zostały wykonane rysunki na podstawie których można by myśleć nad wykonywaniem elementów do repliki?

Osobiście preferowałbym gdyby zabrano się za coś co nie jest projektem na kilkanaście lat, czyli np. maszynę o prostszej konstrukcji.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 10, 2010, 00:29:33 »
Trochę odbiegając od P11, słyszałem też o budowanej replice RWD-8, wie ktoś może coś więcej?

Jest też replika szybowca Salamandra. Podobno już jest gotowa, niestety informacji też nie znalazłem za wiele:

Offline ZAKAPIOR

• *
  • LO:FC2/DCS<>FSX.
« Odpowiedź #10 dnia: Września 10, 2010, 20:54:53 »
Trochę odbiegając od P11, słyszałem też o budowanej replice RWD-8, wie ktoś może coś więcej?

Jest też replika szybowca Salamandra. Podobno już jest gotowa, niestety informacji też nie znalazłem za wiele:

Hmm ten poleci,ale w kosmos  :banan

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Września 12, 2010, 18:52:42 »
Więcej o projekcie Salamandra tutaj, szczególnie w linkach:
http://aeroklub.bydgoszcz.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=395:salamandra-na-bezmiechowej-&catid=15:vgc-bydgoszcz&Itemid=263

Hmm ten poleci,ale w kosmos  :banan
Coś czuję że w kosmos poleci coś innego, a dokładnie ktoś inny...

empeck

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 12, 2010, 20:14:00 »
Dzięki Flanker - bardzo mi się ten szybowiec podoba, dziwne, że tak cicho o tej replice, przecież to unikat jak na polskie warunki.

« Odpowiedź #13 dnia: Września 13, 2010, 20:55:18 »

Jak to ma tak wyglądać , to ja dziękuje.

« Odpowiedź #14 dnia: Września 13, 2010, 22:39:24 »
Loku, to jest to o czym pisałem. To zdjęcie było w starej SP.