Dziękuję bardzo za uwagi - właśnie o to chodzi w testach.
Trochę o historii tego typu misji - pomysł był mój. Chciałam polatać z jakimś celem, a nie tylko po to żeby ustrzelić jak najwięcej przeciwników. Jednocześnie nie podobało mi się w misjach typu cooperative, że ma się tylko jedno życie, więc czasem zabawa kończy się przedwcześnie wskutek trafienia przez jakiegoś wyborowego operatora działa przeciwlotniczego na początku misji. Nie zależało mi szczególnie na realizmie, gdyż jak słusznie stwierdził wczoraj Blakhart - "to gra a nie real".
Chodziło o to żeby uzyskać:
- dobrą zabawę z dynamiczną akcją,
- ciekawe i zróżnicowane zadania do wykonania,
- zaangażowanie do wykonania misji zarówno myśliwców jak i bombowców z równie ważnymi rolami,
- misje stosunkowo krótkie, aby nie nudziły się i nie było zbyt długich przelotów z ziewaniem,
- jednocześnie żeby nie było typowego dla wielu DF naparzania tuż po starcie,
- wygranie misji różnymi metodami z wykorzystaniem taktyki, forteli i podstępów.
Szczerze mówiąc widoki zewnętrzne to mój pomysł po obejrzeniu pierwszych misji, które dostałam do oceny.
Mają swoje wady:
- utrudniają skryte podejście do przeciwnika, uniemożliwiając atak z zaskoczenia
- mocno zaburzają realizm walk 1:1
Ale w tego typu misjach mają też swoje zalety:
- umożliwiają na bieżąco kontrolowanie stanu rozgrywki : np. ilości statków w konwoju, które jeszcze płyną, jak daleko mają do celu, ilość kominów na lotniskach, czyli kontrolowanie ich stanu. Pozwala to na odpowiednie dopasowanie taktyki działania.
- brak możliwości skrytego podejścia ma też pewne plusy - akcja nabiera dramatyzmu. W misji z eskortą Me-323 na przykład, walka o jego przetrwanie ma szansę na klimat zbliżony do scen z Mad Maxa

.Tymczasem bez widoków zewnętrznych pilot tego giganta zatoczył by po prostu duże koło, a cała akcja misji sprowadzałaby się do zwykłego DF myśliwców nad wyspą,
- poprawiają widowiskowość - każdy może na przykład dopingować kolegę, który właśnie wykonuje misję swego życia - wykonując najważniejsze zadanie lotu, albo kibicować grupie bombowców w ich akcji przeciw sprytnym i podstępnym angielskim pancernikom

- zmuszają pilotów myśliwców do zapewnienia skutecznej eskorty bombowcom, a nie tylko swobodnego polowania na samoloty wroga nad jego lotniskiem (choć to też może być częścią skutecznej taktyki ).
Uwzględniając za i przeciw, mając na uwadze, że chodzi o zabawę, a nie o zdobywanie punktów, sądzę, że w tych akurat misjach lepiej dla klimatu jak externale są włączone. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wytrawni łowcy mogą nie być tym zachwyceni, ale jak już pisałam, to nie front, a zwykła zabawa.
Rozmawiałam z kolegą, który tworzył dla mnie te misje o doborze samolotów - był zdziwiony, że Gladiator, czy nawet Huriricane nie może zestrzelić tego włoskiego bombowca, w rzeczywistości to podobno miało miejsce. Po raz kolejny potwierdza się, że to tylko "gra a nie real" i misje będzie trzeba będzie przerobić uwzględniając realia gry. Co do ilości samolotów, które się kończą, kolega twierdzi, że jeśli włączony jest RRR to trzeba po prostu wylądować i zatankować zamiast brać kolejny samolot z puli przez "REFLY", ale tak czy inaczej ma jeszcze raz sprawdzić działanie tego systemu i ewentualnie zwiększyć ilości w niektórych misjach. Generalnie jednak uważam, że limity są ok (jeśli będą dobrze działać), bo zmuszają do oszczędzania samolotów, a poza tym zmuszają do latania innymi modelami maszyn poza Spitfire'm.
W kwestii pingów - moje łącze okazuje się niestabilne - wyraźnie się pogorszyło około 22.15 do 22.45, potem było już znów ok. Nie wiem czy coś z tym się da zrobić.
P.S.
Kolega pytał, czy jest możliwość określenia warunków zwycięstwa (jak te kominy na lotniskach np., czy statki przekraczające umowną linię) na zwykłym serwerze DF, tak aby pojawiał się odpowiedni komunikat ? Nie zna tej gry aż tak dobrze.
Jeszcze raz serdeczne dzięki dla wszystkich którzy wzięli udział w testach i podzielili się swoimi uwagami. Mam obiecane, że wszystko co się da będzie uwzględnione i poprawione. Tak, że następnym razem powinno być już lepiej.
:516:
Blakhart - sprawdź PW