Autor Wątek: Kokpit biurkowy by mcd - plany, przymiarki, pytania  (Przeczytany 20004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpit biurkowy by mcd - plany, przymiarki, pytania
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 10, 2010, 21:43:05 »
1. zaprogramowałem już (napisałem skrypty) dla wszystkich przełączników i enkoderów panelu mcp - i mam frajdę bo wszystko działa, choć wymaga dopieszczenia. Chodzi m.in. o zabezpieczenie skryptów przed przełączaniem przycisków w symulatorze (za pomocą mychy). Chodzi o to, by to co na monitorze, było zawsze zsynchronizowane z panelem
Dwa pytania.
1.Czy chodzi o zablokowanie działania myszy na przyciski?
2.Czy chodzi o synchronizację położenia przełączników na panelu (fizycznym)z przełącznikami na panelu symulatora?

« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 10, 2010, 21:48:32 »
Fajna konstrukcja.
 Coś w tym stylu projektuję do FS. Z tym, że autopilot będzie bardziej przypominać ten z ATR,  pod nim znajdzie się monitor 15 cali. Tak z ciekawości, gdzie masz zamiar umieścić ten 7-calowy?

« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 10, 2010, 22:23:33 »
1.Czy chodzi o zablokowanie działania myszy na przyciski?
2.Czy chodzi o synchronizację położenia przełączników na panelu (fizycznym)z przełącznikami na panelu symulatora?

Vito, chodzi o to drugie. to znaczy np. Kiedy w FS uzbrajam autopilota, to automatycznie też włącza się Flight director - Oczywiście przełącznik w panelu zostaje w położeniu Off... I mnie to drażni nieco. Rozwiązałem problem częściowo - skrypt jest tak napisany, że wystarczy pstryknąć switcha na on i z powrotem na off - i wtedy się wyłączy. Ale nie jest to eleganckie. Można też dopisać skrypt wyłączający profilaktycznie FD zaraz po włączeniu Autopilota... Tym będę się zajmował później. (A może jest po prostu jakaś opcja w FS, która pozwoli tę "automatykę" wyłączyć)

Fajna konstrukcja.
 Coś w tym stylu projektuję do FS. Z tym, że autopilot będzie bardziej przypominać ten z ATR,  pod nim znajdzie się monitor 15 cali. Tak z ciekawości, gdzie masz zamiar umieścić ten 7-calowy?

Ten 7-calowy będzie w otworze po lewej stronie. Powinien być niby bardziej na środku, ale w założeniach kokpit nie miał być zbyt wysoki - na nim stanie monitor. Z drugiej strony, gdybym jednak upchnął go pod mcp - to jednak wolant saiteka zasłaniałby go skutecznie... Kompromisowo - lcd wyląduje po lewej stronie.

« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 10, 2010, 23:53:05 »
Ustawiłem to coś na biurku i się przeraziłem... Duże to wyszło... Trzeba będzie biurko częściej sprzątać.

Ale to tylko przymiarka. Budowa jeszcze nie zakończona. Planuję jeszcze ramkę dorobić z przodu, która zamaskuje koślawe łączenia. Na szczęście test wytrzymałościowy konstrukcji został zaliczony.

« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 11, 2010, 07:06:56 »
Nie znam FS,dlatego nie mogę nic na ten temat powiedzieć.W Falconie są przełączniki,jest ich nawet dosyć dużo,które działają w ten sposób,że same po jakimś czasie wracają do pozycji spoczynkowej.Są one dosyć drogie,mają dodatkowy elektromagnes czy coś w tym rodzaju.Nie znam ich budowy.Gabarytowo nie są nawet duże,ale wymagają dodatkowego napięcia.Szczegółów nie znam ponieważ dla mnie są za drogie i moim przypadku będę przełączał ręcznie.
Inny problem to synchronizacja przełączników w momencie rozpoczęcia gry.Tutaj planuję zrobić pseudo check listę.

« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 11, 2010, 12:08:09 »
co do synchronizacji w momencie uruchomienia gry. To moim zdaniem wystarczy przy ładowaniu skryptu (chyba jest coś takiego jak "on load") wysłać do symulatora zestaw rozkazów, wyłączających wszystkie przełączniki.
Chociaż u mnie czasem występuje problem: Błąd wysyłania rozkazu do symulatora (10). Domyślałem się, że chodzi o to, że jeśli zmienna ma już wartość np. true, to ponowne jej nadpisanie wywołuje błąd... Dziwne. Ale popytam o to w wątku hsc.

(Swoją drogą HSC oferuje chyba moduł timer - można będzie napisać skrypt pod simout xl - testujący po kolei wszystkie kontrolki - to chyba będzie mój ulubiony skrypt :-) )

« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 11, 2010, 12:20:44 »
wysłać do symulatora zestaw rozkazów, wyłączających wszystkie przełączniki.
Myślimy prawdopodobnie o różnych problemach,może to wynika z specyfiki FS oraz Falcon.
W Falconie w momencie uruchamiania gry są domyślnie ustawione przełączniki.U nas w fizycznym kokpicie mogą być ustawione w dowolny sposób.Aby zachować te same położenia przełączników musimy ręcznie ustawić je tak jak są w ustawione w symulatorze.Dlatego wspomniałem o check liście tym bardziej,że jeśli rozpoczynamy ramp start to jest to logiczne.
można będzie napisać skrypt pod simout xl - testujący po kolei wszystkie kontrolki - to chyba będzie mój ulubiony skrypt
To mnie cieszy,ponieważ wykonuję ten test manualnie.

« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 11, 2010, 12:38:17 »
Myślimy o tym samym. W FS też są domyślnie ustawione - ale nie zawsze tak, jak ja bym się domyślił :-) Ma być tak jak ja chcę, a nie jak symulator, dlatego trzeba by wstępnie poustawiać je po swojemu - i tym musi zająć się skrypt.

« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 11, 2010, 13:01:25 »
W FS nie musimy pamiętać o domyślnych ustawieniach. Można wysłać stan położenia danego przełącznika. Czyli HSC odczyta i wyślę do FS pozycję np. Toggle. Trzeba pytać autora HSC, to są tylko moje domysły.
W Falconie jest dokładnie tak, jak napisał vito.

« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 12, 2010, 23:26:00 »
Tak, żeby nie ciągnąć już tutaj tematu zw. z moim problemem  - rozwiązanie podał codeking - http://www.il2forum.pl/index.php?topic=12641.210

« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 15, 2010, 23:16:25 »
Zrobiłem przymiarki do ramki wokół górnej krawędzi mojego domku dla lalek. Przymierzyłem też ledy. Myślę, że ramki będą dobrze wyglądały pod warunkiem, że precyzyjnie je wykonam (fajnie maskują silikonowy pasek z ledami). Są jednak do zrobienia od nowa... mierzone było "na oko" i niecierpliwie "chapane" nożem. Trzeba jeszcze raz... Później trzeba je pomalować.
Zdałoby się zeszlifować ten paskudny zaciek. Jedyny jaki mi się zrobił - i to akurat na froncie. Dobrze, że to podkład.

« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 16, 2010, 05:51:26 »
Gratuluję postępu w pracach.Z czego będą te ramki oraz osłona panelu?

« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 16, 2010, 10:13:54 »
Ramki to to, co widać na zdjęciu (na górze kokpitu). To zwykłe... nie wiem jak to nazwać, rynienki, czy elementy do wykończenia (łączenia narożników) paneli. Zakupione w NOMI czy castoramie.

Osłona panelu czyli? Chyba nie rozumiem. Na to co jest, przyjdą już tylko same panele z przełącznikami. Panel wykonany będzie z laminatu Rowmark Laser Mark Reverse kolor "szary - metalik" (pewnie srebrny). Nie wiem czy ten szary metalik się sprawdzi, ale zwykłego szarego nie byli w stanie w tej firmie ściągnąć. Zobaczymy.

« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 16, 2010, 12:14:45 »
Miałem na myśli tzw.glareshield czyli "dach" panelu.

« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 16, 2010, 16:04:13 »
No to w dalszym ciągu nie rozumiem. Albo nie wyobrażasz sobie jeszcze mojej koncepcji. Glareshield - to jak wyczytałem górna część kokpitu - na wysokości oczu pilota,  gdzie znajdują się kontrolki, mcp i efis... U mnie to właściwie cała skrzyneczka to jest taki glaresheild (rozciągnieta w dół, żeby pomieściła monitorek i co tam jeszcze mi się umyśli).

Stąd nie rozumiem pytania o osłonę panelu. Bo zasadniczo nic więcej nie planuję dodawać do konstrukcji, która jak widać na ostatnim zdjęciu, jest już  przykryta od góry. Na niej stanie monitor (było też na zdjęciu poglądowym).

Mam wrażenie jednak, że chodzi ci jeszcze o coś innego :-) Narysuj... to może mi się w głowie rozjaśni