Autor Wątek: Kokpit biurkowy by mcd - plany, przymiarki, pytania  (Przeczytany 19983 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpit biurkowy by mcd - plany, przymiarki, pytania
« Odpowiedź #45 dnia: Marca 11, 2011, 18:58:51 »
Taki widok cieszy :) Brawo!

« Odpowiedź #46 dnia: Marca 12, 2011, 20:34:10 »
no i skończył się dzień dziecka. Utknąłem przy wyświetlaczach 7seg. Podpiąłem jeden do testów. Przy Identyfikacji w HSC coś tam się zaświeci (ze dwa segmenty), ale wprowadzenie jakiejkolwiek wartości w okienku testowym nic nie daje. Muszę jakoś Attiny sprawdzić, czy nie walnąłem się przy programowaniu (bo to było dawno temu i pamiętam, że miałem problemy - bo zworki zasilania nie miałem.

« Odpowiedź #47 dnia: Marca 12, 2011, 20:48:14 »
Może złe ID podałeś w konfiguracji ? Które segmenty są zapalone ?

« Odpowiedź #48 dnia: Marca 12, 2011, 20:51:55 »
Pod kostkę z wsadem 21 podpiąłem wyświetlacz. ID podałem 21. Przy identyfikacji zapala się kropka i dolny segment poziomy - ten przy kropce.

« Odpowiedź #49 dnia: Marca 12, 2011, 21:19:45 »
Jeszcze dodam, że podmieniłem kostkę, na tę na której działają LEDY (ma ona wsad 025). Ustawiłem ID wyświetlacza na 25 - i też nic. Tyle, że przy identyfikacji zapalił się kolejny segment.

Czyli przy ID 25 palą się 1. dolny poziomy 2. lewy dolny pionowy i 3. kropka

--
                     |   |
                      --
 ten ->          |   |
 i  ten ->        --

« Odpowiedź #50 dnia: Marca 12, 2011, 22:42:31 »
Codeking, Dlaczego w pliku simout.xml zmienna displaysCount = "0" mimo iż mam 3 wyświetlacze?
Ponadto jeszcze przypomnę, że u mnie ledy idą w odwrotnej kolejności - tzn 40sta na płytce jest rozpoznawana jako 1. w HSC. Może podobnie się pokopało z wyświetlaczami 7seg.
Czy jest jakaś instrukcja, żeby wpisać w skrypcie, która zapali pojedyńczy segment?
Próbuję znaleźć rozwiązanie - przepraszam, że tak post pod postem - czas na edycję jest zbyt krótki!

<ledDisplayDevices>
    <ledDisplayDevice interface="COM3" id="e699668c-2392-4149-a7bb-79a12edbe74b" description="7led" device="23" displaysCount="0" />
  </ledDisplayDevices>
  <ledDisplays>
    <ledDisplay ledDisplayDevice="e699668c-2392-4149-a7bb-79a12edbe74b" id="7led_023_001" description="Wyświetlacz 7-LED" index="0" />
    <ledDisplay ledDisplayDevice="e699668c-2392-4149-a7bb-79a12edbe74b" id="7led_023_002" description="Wyświetlacz 7-LED" index="1" />
    <ledDisplay ledDisplayDevice="e699668c-2392-4149-a7bb-79a12edbe74b" id="7led_023_003" description="Wyświetlacz 7-LED" index="2" />
  </ledDisplays>

Oczywiście tym razem wyświetlacz podpiąłem pod kostkę z wsadem 23 - stąd zmiana. Nie jest to błędne id

« Odpowiedź #51 dnia: Marca 13, 2011, 06:53:09 »
Z tego co pamiętam to przy teście-identyfikacja zapalają się jakieś segmenty,ale to jest ogólny test,który nic nie mówi o szczegółach.
Pisanie skryptu dla jednego wyświetlacza nic nie zmieni,to musi działać w teście sprawdzania pojedyńczych wyświetlaczy 7segLED w HSC.U mnie to działa,mogę wybrać dowolny wyświetlacz i wpisać cyfrę 0-9.Ja mam starszą wersję HSC może tutaj jest problem.Poza tym u mnie nie ma problemu z numeracją,tego też nie rozumiem.Programowałem dawno temu i już nie pamiętam szczegółów.Jeśli były problemy to napewno napisałem o tym na forum,może trzeba przejrzeć wątki.Z tego co pamietam to na każdy problem była natychmiastowa reakcja codeking i jego rozwiązanie.Dobrze,że się pojawiłeś może znajdziesz jakieś "błędy".Może Zając coś pamięta.   

« Odpowiedź #52 dnia: Marca 13, 2011, 09:55:07 »
Przejrzę jeszcze poprzednie wątki. Bo do tej pory faktycznie nie zagłębiałem się w tematykę wyświetlaczy i może coś przeoczyłem czytając. Chociaż z tego co pamiętam większość problemów dotyczyła LCD a nie 7seg. Spróbuję jeszcze ponownie zaprogramować wsady. Może tam mi się coś pokopało.

Chyba trzeba by przenieść dyskusję na ten temat do wątku: pomoc w uruchomieniu simOUT.

« Odpowiedź #53 dnia: Marca 13, 2011, 10:42:13 »
Jaką masz wersję modułu simOUT ?

Jeśli wyświetlacze pojawiają się na liście w oknie testowym to błąd w pliku simOUT.xml nie ma znaczenia.

Identyfikacja w przypadku wyświetlaczy 7-SEG nie jest bez znaczenia. Jeśli podepniesz wszystkie wyświetlacze to na trzech z nich zostanie wyświetlone ID (w normalnej formie jako liczba) a na pozostałych dwóch zapalone zostaną odpowiednie segmenty. I tak np. dla ID 25 zapalą się segmenty d, e i dp (zgadza się z tym co napisałeś wcześniej), dla 21 będą to segmenty d, f i dp (inne niż podałeś wcześniej). Dla 21 podałeś segmenty d i dp, wychodzi z nich ID 17 a takiego ID nie mają sterowniki LED/7-SEG - sprawdź połączenie segmentu f.

Zrób prosty test, skonfiguruj sterownik jako sterownik LED, w oknie testowym zapalaj po kolei diody i napisz na forum, które diody odpowiadają za które segmenty.

Dla pewności: czy podpiąłeś segmenty zgodnie z oznaczeniem na płytce ? Czy po wpisaniu cyfry do wyświetlacza w oknie testowym naciskasz enter ?

« Odpowiedź #54 dnia: Marca 13, 2011, 12:22:37 »
Czyli do identyfikacji trzeba podpiąć wszystkie wyświetlacze? do wszystkich slotów?

Prosty test... Czyli pozostawić wyświetlacz podłączony do slotu 7seg, ale w HSC ustawić to jako diody led, tyle że ustawiając odpowiednie id?

Czy podpiąłem zgodnie z oznaczeniem na płytce. Na łączówce - piny od 1 do 8 to anody. w Rzędzie z literką "A" znajdują się katody do poszczególnych segmentów. Czyli. Jeśli używam 3 wyświetlaczy - to do każdego podpinam anodę (piny od 1 do 3), do pierwszego podpinam segmenty Od A do G i dp. kolejne segmenty w kolejnym wyświetlaczu podpinam do pierwszego. Piny A do A, B do B itd. Dobrze rozumiem?

Jakbym źle podiął - to nic by się nie pokazało. A tak coś tam widać.

btw. enter wciskam  :-) Żeś mnie pojechał. Ale nic nie mrugnie nawet (oprócz diody "data")

« Odpowiedź #55 dnia: Marca 13, 2011, 12:51:04 »
Nie musisz podpinać wszystkich.

Test zrób właśnie tak jak napisałeś, zmień tylko w HSC zamiast sterownika 7-SEH to sterownik LED (z tym samym ID).

Anody wyświetlaczy podpinasz kolejno do pinów z numerami 1..5. Segmenty wyświetlaczy podpinasz razem do każdego pinu. Czyli przy pięciu wyświetlaczach będziesz miał pięć przewodów od segmentu A spiętych razem do pinu oznaczonego jako A.

Z tym enterem to musiałem zapytać (nauczony doświadczeniem :) ). Kolejne pytanie z grupy głupich: kwarce masz 11.0592 ?

« Odpowiedź #56 dnia: Marca 13, 2011, 15:45:51 »
Zrobiłem u siebie test,ponieważ podpinam kolejny wyświetlacz 7segLED do kokpitu.U mnie jest 5 wyświetlaczy i tak jak napisał codeking na ostatnich 3 wyświetlaczach jest nr ID czyli 022 oraz 023 (tak mam u siebie zaprogramowane).Na 2 pierwszych są zapalone segmenty:f,g oraz d.
Jak należy podpiąć segmenty oraz anody napisałem wcześniej.Jeszcze jedna rada sprawdź taśmę łączącą SimOut z wyświetlaczem.U mnie dzisiaj nie działał jeden segment ponieważ źle ścisnąłem taśmę z łączówką.Najlepiej sprawdzić miernikiem.
Uwaga:Dp nie mam podłączone ponieważ nie mam takiej potrzeby.

« Odpowiedź #57 dnia: Marca 13, 2011, 17:30:48 »
Zrobiłem wstępnie test wg wskazówek. Ustawiłem jako zwykłe diody. Włączając kolejne diody w HSC - od pierwszej począwszy - zapalały się pojedyńcze kolejne segmenty wyświetlacza. Wyglądało to logicznie. Jednak dwa z nich zapaliły się jednocześnie. To chyba oznaczałoby zwarcie. Zacząłem grzebać przy płytce z wyświetlaczami i... teraz to się popierniczyło - zapalając kolejne "wirtualne diody" - mam jakieś hieroglify.

Przyczyną może być rzeczywiście złe lutowanie - jakieś zwarcia. Wyświetlacze są zamontowane "na pająka" na głupawej płytce uniwersalnej, gdzie musiałem rozcinać ścieżki... Zrobię to jeszcze raz - od razu z pięcioma wyświetlaczami - może ukaże mi się to magiczne ID - ale to na wieczór zostawiam.

« Odpowiedź #58 dnia: Marca 14, 2011, 00:52:38 »
UWAGA! Problem już prawie pokonany. Po pierwsze, rzeczywiście miałem problemy z przewodem i z lutami. Poza tym. Tak jak się spodziewałem, u mnie wyświetlacze również idą na odwrót. Tzn. piąty (pin 5) jest rozpoznawany jako 1 w HSC. Raczej już śmiga oprócz tego, że kiedy świeci dowolna cyfra, to zawsze pali się segment g - środkowy. Ale to już chyba wina kabelka, albo wyświetlacz walnął. Mam nadzieję, że to tylko przy wtyczce problem. Bo jeszcze raz lutować tego pająka....

btw. Ale fajnie świeci!!!

« Odpowiedź #59 dnia: Marca 14, 2011, 07:11:01 »
Moje gratulacje.Z praktyki wiadomo,że każdy problem w końcu okazuje się trywialny i sprowadza się do zwarcia,zimnego lutu lub braku połączenia.