Autor Wątek: Kokpit biurkowy by mcd - plany, przymiarki, pytania  (Przeczytany 20015 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpit biurkowy by mcd - plany, przymiarki, pytania
« Odpowiedź #90 dnia: Kwietnia 03, 2011, 12:32:21 »
MCP od OC można mieć już za niecałe 300 Euro czyli ok. 1200 PLN. Ale tak jak napisałeś, tylko B737, a jak się robi samemu to można zrobić bardzo uniwersalnie. Czekam na więcej :)

« Odpowiedź #91 dnia: Kwietnia 03, 2011, 15:07:14 »
A jakiś prosty panel multiradia to chyba ze 400zł... Już bym za budżet wyjechał. Ale tu chodzi wiadomo o co... O frajdę budowania. Że sam sobie narysuję w corelu, że sobie na panelu wygrweruję "mcd solutions" (chyba zresztą z błędem ort.) No i że sam (z pomocą kolegów) uruchomię elektronikę. To oczywiste oczywistości, ale warto o tym wspomnieć dla tych co to przypadkiem na taki wątek na forum trafią.

Na razie plan mam taki, że dorobię jeszcze panel tzw. subsystems (podwozie, silniki, wskaźnik klap, zasilanie  itp) i zmontuję. Zrobię sobie przerwę (chodzi o wydatki). Za kilka miesięcy pomyślę o podświetleniu pozostałych paneli i o multiradiu. Podświetlenie kokpitu od zewnątrz już jest i to powinno wystarczyć na razie do dobrej zabawy.

No i chyba użyję zasilacza od starego komputera... Ostatnio spalił mi się uniwersalny zasilacz, pod który podpięte były listwy LED (przy meblach) - istnieje obawa o zapotrzebowanie mojego kokpiciku na prąd.

« Odpowiedź #92 dnia: Kwietnia 03, 2011, 15:39:53 »
Z tym prądem nie jest tak źle.Zasilacz od pc wystarczy.Ja mam dwa dla lewej i prawej strony ze względów na ergonomię.
Robienie samemu paneli ma tę zaletę,że pozwala na poznawanie nowych dziedzin związanych z symulatorami oraz budową kokpitów (elektronika,trochę informatyka,technika montażu).Można tę wiedzę pogłębiać np.wchodząc w zagadnienia programowania profili dla przełączników z poziomu tworzenia tzw.callback.Jest to niezbędne ponieważ nie wszystkie funkcje przełączników mają swoje odwzorowanie w pliku key.Tak jest w Falconie może w FSX jest wszystko zdefiniowane.
Można także przy pomocy HSC wymyślać funkcje,których nie ma w symulatorze a z punktu widzenia użytkownika są przydatne.Gdy otrzymamy od Damosa jego sterowniki to możliwości będą jeszcze większe.

« Odpowiedź #93 dnia: Kwietnia 03, 2011, 17:42:46 »
Też piszę właśnie, że muszę użyć komputerowego. Do tej pory używam takiego uniwersalnego wbudowanego we wtyczkę. Testowałem moduły pojedyńczo, a już widzę, że się grzeje. Na szczęście mam gdzieś w piwnicy stary komputer.

Odp: Kokpit biurkowy shopiK'a coraz bliżej.
« Odpowiedź #94 dnia: Kwietnia 13, 2011, 23:35:07 »
Ostatni z planowanych paneli - zaczyna powoli jakoś wyglądać. Tempo prac zwolniło... Nieco przeraża mnie perspektywa montażu tego wszystkiego :-)
Zresztą popełniłem pewien błąd, który okupiłem dodatkową godziną bezsensownej roboty. Otóż Wszystkie diody wklejam na kropelkę (wiem, że to nierozsądne, ale wypadały). A wklejam do podkładki panelu. Przy poprzednich panelach wklejałem do zmontowanego zestawu (podkładka z pleksi + panel) - efekt? Panel przykleił się do podstawki i trudno było wkręcać przełączniki.
Zatem, aby tego uniknąć przy panelu poniżej wkleiłem diody w otwory samej podstawki (nie nakładałem panelu). To był jednak błąd - bo niestety diody powklejały się niezbyt równo (dziesiąte części milimetra przesunięć) i żeby nałożyć panel - trzeba było dłuuuugo rzeźbić... No ale udało się:

Najtrudniejsze jeszcze przede mną - czyli mechanika dźwigni podwozia. Niby projekt prosty, ale z moimi zdolnościami -  troszkę to potrwa. Chociaż sama dźwignia wyszła mi chyba nie najgorzej.

« Odpowiedź #95 dnia: Kwietnia 14, 2011, 06:36:27 »
Chociaż sama dźwignia wyszła mi chyba nie najgorzej.
Dobry pomysł,gratulacje.Z kropelką ostrożnie,można niechcący uszkodzić jakiś element.

« Odpowiedź #96 dnia: Kwietnia 14, 2011, 07:47:49 »
Z kropelką ostrożnie,można niechcący uszkodzić jakiś element.

No coś Ty :-) Odklejanie diody od palca zajęło mi jedynie 4 minuty :-)

« Odpowiedź #97 dnia: Kwietnia 14, 2011, 17:33:26 »
Przyjąłeś metodę montażu do panelu, cześciej stosuje się montaż na PCB i przykrycie panelem, wtedy nie trzeba bawić się kropelką :) Gdybyś zastosował diody okrągłe to mógłbyś użyć oprawek do diod LED, ale zastosowałeś prostokąne i bardzo dobrze, bo wyglądają super :)

« Odpowiedź #98 dnia: Kwietnia 14, 2011, 18:19:57 »
Muszę przyznać, że podobają mi się Wasze panele. Za każdym razem zaskakuje mnie ich jakość.

Najtrudniejsze jeszcze przede mną - czyli mechanika dźwigni podwozia.

shopiK:
Nie znam się na Waszych F’ach i innych, ale pokażę Ci jak dźwignia do podwozia wgląda w Mig-21. Ta na zdjęciu przykręcona jest na razie do kawałka blachy (nie mam jeszcze panelu), bo już ją używam. Ta rurka, na której jest „kółko” ma w środku sprężynę. Żeby przestawić dźwignię trzeba ją wcisnąć z określoną siłą i wykonać nią ruch taki jak kształt prowadnic.

https://lh3.googleusercontent.com/_tLtUOMLxuWo/TacdC6ZkxRI/AAAAAAAAAJM/Qs-ipk45wZc/s512/IMG_7379_small.JPG[/img]]

Natomiast na tym zdjęciu warto zwrócić uwagę, w jaki sposób dźwignia jest połączona z przełącznikiem trzy-pozycyjnym. Ta czerwona zapadka u góry też jest na sprężynie. Przestawienie tej zapadki w dolne położenie uniemożliwia schowanie podwozia „na ziemi”. Z opuszczoną zapadką można tylko przestawić dźwignię w położenie „neutralne” i „wypuszczone”.

https://lh6.googleusercontent.com/_tLtUOMLxuWo/TacdCs440XI/AAAAAAAAAJI/CIyFEPx2iT4/s512/IMG_7377_small.JPG[/img]]

Powodzenia w dalszych pracach.

« Odpowiedź #99 dnia: Kwietnia 14, 2011, 23:17:48 »
Ja z kolei zastosuję bardzo proste rozwiązanie. Nawet pewne kroki poczyniłem i coś wychodzi. A pomysł zaczerpnięty stąd:
http://www.kennair.com.au/gear.html

Z tym, że sprężynę zastąpię gumkami recepturkami na zewnątrz ramek (choć opcja sprężyny pozostaje - jak tylko odpowiednią zdobędę)

« Odpowiedź #100 dnia: Kwietnia 15, 2011, 07:08:48 »
Na stronie 19 jest pokazane moje rozwiązanie.
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,9985.270.html
W pleksi jest dioda LED,jest też przycisk w dźwigni.

« Odpowiedź #101 dnia: Maja 06, 2011, 00:58:25 »
Żeby nie było, że nic się nie dzieje. Dzieje się - ale powoli.

Udało mi się podświetlić już panel "systems" ten ostatni. Tym razem zrobiłem to w miarę porządnie - kable nie przeszkadzają i świeci równomiernie. Postanowiłem też przerobić podświetlenie mcp. Kupiłem pleksę 2mm - i robota idzie szybko.

Pojawił się tylko problem, który przeczuwałem. Podświetlenie świeci rzecz jasna także przez diody kontrolek... Może się okazać, że przestaną być czytelne. Jeszcze nie sprawdzałem... Najwyżej zasmaruje je jakimś czarnym silikonem / okleję taśmą izolacyjną / wyłączę podświetlenie (byłoby używane tylko dla szpanu przed znajomymi :-) )

Borykam się jeszcze z dźwignią podwozia. Próbuję wyciąć w pleksi ramki, w których dźwignia będzie się poruszała - ale problem jest "manualny". Nie udaje mi się zrobić tego równo. Mam sporo pleksy więc jeszcze popróbuję. Jak się nie uda - to dam do wycięcia laserem.

« Odpowiedź #102 dnia: Maja 14, 2011, 23:57:29 »
Udało mi się już oprogramować panelik (kontrolki). Działa też dźwignia podwozia, która stanowiła dla mnie największe wyzwanie.

Z wajchy jestem szczególnie dumny... Wykonanie trochę mi zajęło, a i błędów po drodze kilka było.

Choinka nocą  - z pozdrowieniami dla codekinga :-)
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2011, 00:33:12 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #103 dnia: Maja 15, 2011, 00:36:37 »
Widzę, że moderator czuwa. Dzięki

« Odpowiedź #104 dnia: Maja 15, 2011, 07:40:38 »
Robi wrażenie, faktycznie zrobienie dźwigni jest problemem. Miałem także kilka problemów z realizacją mojej.