Autor Wątek: Face Track NoIR  (Przeczytany 39832 razy)

empeck

• Gość
Face Track NoIR
« dnia: Listopada 04, 2010, 00:35:59 »
Znalazłem takie cudo, może się komuś przyda:

http://facetracknoir.sourceforge.net/home/default.htm

Alternatywa dla Tracka i FreeTracka - tutaj zamiast punktów odblaskowych, kamerka śledzi twarz. Sprawdziłem w FSX i to nawet działa, choć w porównaniu z Trackiem ma bardzo dużego laga. Możliwe, że to przez moją kamerkę, bo to jakiś tani złom za 25zł.
Niestety w tej chwili wspiera niewiele tytułów z tego co widziałem.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
Odp: Face Track NoIR
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 04, 2010, 00:40:05 »
A jaki % czasu CPU to zajmuje, jeśli mógłbyś sprawdzić?

empeck

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 04, 2010, 00:54:43 »
Jasne, od 5% do ok 10% jak już wystartuje, przy rozkręcaniu się nawet z 20%, ale to tylko przez chwilę. Większy problem, że na mojej kamerce mam poniżej 10FPS.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 04, 2010, 09:49:33 »
Czyli coś jak stary - i bardzo dobry! - Cam2Pan, tylko z interfejsem FreeTrack'a, co by udawał TIR'a np. w Ił2, tak?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 04, 2010, 11:08:40 »
Nie wiem, nigdy nie używałem Cam2Pan, ani FreeTracka.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 04, 2010, 11:20:08 »
Dzięki !

« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 04, 2010, 11:21:45 »
Czółko!

Cóż... wersja 4. beta działa. Niestety z płynnością i dokładnością już bywa różnie. Zauważyłem ciekawą rzecz. Jest to soft dla ładnych ludzi   :118: hehehe. Na widok mojej facjaty kamera wariuje, dostaje spazmów itp. Ogólnie japę trza mieć zgrabną - jeśli ktoś nie ogolony - kaplica. Autentyk - specjalnie się ogoliłem do testów (kutfa jak dla kobity). Jeśli twórcy pójdą drogą FreeTrack'a, może być sukces. Głównie chodzi o problem z nadmiernym oświetleniem w FreeTrack'u - tutaj nie istnieje. Testowany na kamerce Logitech QuickCam Communicate STX a także na poczciwym A4Tech PK333 W pierwszym przypadku efekty lepsze - większa rozdzielczość i płynność za razem. Odświeżanie - 14 klatek, cokolwiek bym nie robił - nie wyczuwa się tego jednak (zapewne chodzi o jakieś mechanizmy stabilizujące co przekłada się na wyżej wspomniane przekłamania ruchów).
Jeśli chodzi o zużycie procesora - non toper okolice 10%, jak słusznie wspomniał Empeck, skacze czasami do 20%. Ogólnie? Będziemy się przyglądać rozwojowi, jeśli będzie nadmierny, wprowadzamy siły stabilizacyjne :) Temat ciekawy do testów.

Pozdrawiam

PS.: Aha! Soft ma problem z markowaniem charakterystycznych punktów na twarzy - ciekawym rozwiązanien okazało się  (UWAGA!) podkreślenie kredką oczu hehehe -- niee no nie bawie sie tak. Zaczynaja na mnie dziwnie patrzeć w domu hehehe. A to dobre Heheh he e  :118: - Idę wziąć pigułkę.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 04, 2010, 11:41:17 »
Ciekawe, czy np okulary "zerówki" z bardzo grubymi ramkami nie rozwiązałyby problemu? Ewentualnie sama oprawka okularów - to przynajmniej nie wyglądałoby aż tak głupio jak makijaż :D

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 04, 2010, 12:27:28 »
Panie BOCZEK - ma Pan u mnie wielki szacunek za swoją recenzję, i za samozaparcie, ogolić się, umalować... wszystko, aby soft działał lepiej :)

PS: Stary Cam2Pan zdaje się gapił się na nos! Przynajmniej krzyżyk celownika zawsze był na nim. Dodam, że ja jestem z tych brzydszych z brzydkiej płci, a mimo to nie było problemów z FPS'ami.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 04, 2010, 13:27:42 »
Ja noszę brodę, nie goliłem się parę dni i mnie soft rozpoznał ;)

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 04, 2010, 15:16:43 »
A u mnie nie działa. Próbowałem doinstalować to IPP i faceAPI, a i tak wyskakują błędy z "Waterfall" przy uruchamianiu.

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 04, 2010, 21:10:03 »
Już dawno chciałem napisać post na temat takiego programu. Jako, że podczas pisania pracy magisterskiej tworzyłem program do śledzenia obiektów dziwiłem się, że nikt jeszcze nie wpadł (rozpowszechnił) na takie rozwiązanie aby śledzić samą twarz (dokładniej oczy, nos, usta, brwi). Fajnie, że się ktoś tym zajął i mam nadzieje, że kiedyś zastąpi to trackir'a i freetrack'a. Trzymam kciuki za projekt.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 05, 2010, 11:48:02 »
A propos tego softu co nie lubi brzydkich twarzy... Coś mi się kojarzy jakiś soft Microsoft'a i/lub HP, który to doskonale rozpoznając białe buzie wykładał się na czarnych twarzach. Afera! Jak znajdę linka do tego rasistowskiego dramatu, to tu podam...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 18, 2010, 22:45:29 »
Przed chwilą udało mi się uruchomić FaceTrackNoIR v1.4 w Falcon 4 Allied Force (v.1.013) (jeśli to kogoś zainteresuje)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 15, 2011, 14:18:21 »
Udało się komuś odpalić ten program pod iłka? U mnie niby łapie twarz, obrysowuje ją tymi żółtymi liniami ale żadnego ruchu w grze nie daje