Autor Wątek: Face Track NoIR  (Przeczytany 39855 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Face Track NoIR
« Odpowiedź #60 dnia: Lutego 25, 2017, 13:06:21 »
I tego użyj (FaceTrackNoIR), ja mam to od samego początku i działa mi bez problemu na Win 7/10. Freetrack zdaje się nie działa chyba w ogóle na Win 10 ale mogę się mylić.

« Odpowiedź #61 dnia: Lutego 25, 2017, 14:21:59 »
Ja mam FreeTrack v2.2 zainstalowanego na W10 i mi dział. Ale nie pamiętam jak go instalowałem. Może użyłem opcji rozwiąż problemy ze zgodnością? No nie pamiętam.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #62 dnia: Lutego 27, 2017, 14:20:23 »
Gdzieś chyba był jakiś fix do Freetrack-a, nie wiem tylkoczy nie dotyczył kamery Sonego. http://forum.free-track.net/index.php?showtopic=2416

=OPS=Slider1709 może byś opisał jak zainstalować tego FaceTrackNoIR ? Tu jakieś linki mam:

http://facetracknoir.sourceforge.net/information_links/download.htm
http://ftnoirpt.sourceforge.net/
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Offline laserclip

• *
  • www.laserclip.pl
    • Najlepszy odpowiednik TrackIr
« Odpowiedź #63 dnia: Marca 14, 2017, 20:55:09 »
Tak się zastanawiam czemu wielu użytkowników jeszcze podtrzymuje przy  życiu stary program freetrack - zapewne bo działa ale polecam przejść na Opentrack - nowoczesny i przyjazny interfejs , cały czas ulepszany i poprawiany a wygoda korzystania to przepaść na korzyść opentracka do freetracka - wiele bolączek związanych z freetrackami można rozwiązać latając na opentracku - szczerze polecam - działa na wszystkie okienka.
Intel Core i5 9600k , MPG Z390 GAMING EDGE AC,
G.SKILL 16GB  3200MHz, MSI GeForce RTX 2070 Super Gaming X, Lg 27gl850,  Freetrack Laserclip

« Odpowiedź #64 dnia: Marca 14, 2017, 21:29:01 »
To jeszcze coś innego od FaceTrackNoIR ?
Latamy dzisiaj?

Offline laserclip

• *
  • www.laserclip.pl
« Odpowiedź #65 dnia: Marca 15, 2017, 18:33:21 »
@Up
Do Freetracka potrzebne jest urządzenie z diodami IR  - Opentrack to jego nowa odsłona w najlepszym wydaniu. Cały czas rozwijana - co miesiąc pojawiają się nowe wydania z nowymi funkcjami i ulepszeniami których próżno szukać  we Freetracku - po za tym głównym twórcą jest polak Pan Stanisław Halik - który robi naprawdę kawał dobrej roboty - podziwiam go za wiedzę jaką posiada,  czas jaki temu poświęca i to chyba całkowicie  za free.

Link do projektu : https://github.com/opentrack/opentrack/releases

Jako że siedzę w temacie freetracków dość długo większość osób na świecie przerzuca się na opentracka ze względu na funkcjonalność i wygodę korzystania - ja ze swoje strony również polecam.
Dla zielonych w temacie co mają już freetracka mogę podesłać link do wideo instrukcji - jak ustawić program opentrack - i jakiś mój gotowy profil z ustawieniami - do wrzucenia na gotowo do programu.

Jak działają gry pod opentrackiem można zobaczyć w skrócie na mojej stronce.

Zaś  FaceTrackNoIR to opcja bez clipa tylko do śledzenia samej twarzy - słaba opcja - małe kąty śledzenia twarzy i słaby framerate. 
Z dobrym freetrackiem + kamera ps3 75 fps i opentrack uzyskuje nawet 220 stopni kąty śledzenia clipa.  :evil: 

W wolnej chwili zrobie i wrzucę na youtuba "poradnik" z opisem funkcji i jak ustawić opentracka

G.SKILL 16GB  3200MHz, MSI GeForce RTX 2070 Super Gaming X, Lg 27gl850,  Freetrack Laserclip

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #66 dnia: Marca 15, 2017, 19:59:22 »
Może wyjaśnię - nie wiem jak obecna wersja OpenTrack'a (sprawdzę kiedyś), ale poprzednie przy użyciu diod (trackclip) gorzej filtrowały współrzędne przez co w zbliżeniu w takim Il2 czy innym WarThunderze obraz latał nawet jak się stabilnie trzymało głowę. Oczywiście to mogła być moja wina, że nie skonfigurowałem wszystkiego jak należy, ale po prostu tak było - OT wychodził gorzej w porównaniu ze starym FT. Pewnie Twój profil mógłby zdziałać cuda i skrócić mi prawdopodobne męczarnie. Aha - przypomniało mi się, że dawniejsze wersje OT nie miały wszystkich opcji rozdzielczości i głębi koloru kamerki (BPP) PS3Eye co stary FT, który był w tym względzie po drugiej stronie skali - miał tych kombinacji rozdzielczość-BPP chyba ze sto...

PS: OK, u mnie dochodzi jeszcze pewnie wrodzony konserwatyzm, FT używam od 100 lat, odkąd się przesiadłem z Cam2Pan (to był soft!).

PPS: Z tymi 220 stopniami to chyba trochę przesadziłeś. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #67 dnia: Marca 15, 2017, 21:30:21 »
Zaś  FaceTrackNoIR to opcja bez clipa tylko do śledzenia samej twarzy - słaba opcja - małe kąty śledzenia twarzy i słaby framerate. 
Z dobrym freetrackiem + kamera ps3 75 fps i opentrack uzyskuje nawet 220 stopni kąty śledzenia clipa.  :evil: 

Nie zgadzam się. Nazwa programu owszem mówi o śledzeniu twarzy, ale ten program ma różne filtry i opcje. Można to skonfigurować pod wszystkie znane rodzaje śledzenia ruchów, twarz, czapkę czy clip, wszystko jedno. Ja używam clipa z kamerą PS3 Eye i wszystko działa jak należy.

Offline laserclip

• *
  • www.laserclip.pl
« Odpowiedź #68 dnia: Marca 15, 2017, 21:47:36 »
Dawno temu bawiłem się tym programem - więc jeżeli kolega Slider piszę że można z clipem również to zapewne tak jest - kłócił się nie będę   :angel:  jednak mimo wszystko  polecam opentracka dla tych którzy jeszcze nie mieli okazji go wypróbować a im większa społeczność tym jeszcze szybszy rozwój :)   

« Odpowiedź #69 dnia: Marca 15, 2017, 22:45:33 »
Potwierdzam, nazwa jest myląca. Program, podobnie jak opentrack, korzysta z różnych pluginów. Ja latam wykorzystując żyroskop z telefonu łączącego się z pluginem Open Sound Control w FaceTrackNoIR - coś, co nie działa mi w opentracku.

Cóż, dobrze, że dla każdego jest wybór :).

« Odpowiedź #70 dnia: Marca 25, 2017, 19:07:28 »
Jak do tej pory nie udało mi się żadnego innego softu zmusić do tak stabilnego i bezbłędnego działania jak leciwy FreeTrack. A podmiana jednej dll'ki w FT sprawiła, że działa świetnie nawet w nowszych produkcjach.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #71 dnia: Marca 25, 2017, 21:00:33 »
To prawda, z tym, że u mnie FT działał zawsze w połączeniu z NewView, a od czasu jak BOS i WT przeszły na 64b, to już ten zestaw nie działa, zostaje tylko sam FT. Stąd pewnie zainteresuję się OpenTrackiem raz jeszcze by wykorzystać jego dodatkowe opcja. Oczywiście, jeśli nowa wersja da radę i lepiej filtruje i wygładza... 
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #72 dnia: Marca 27, 2017, 20:19:50 »
Jak do tej pory nie udało mi się żadnego innego softu zmusić do tak stabilnego i bezbłędnego działania jak leciwy FreeTrack. A podmiana jednej dll'ki w FT sprawiła, że działa świetnie nawet w nowszych produkcjach.

Sparrowhawk które pliki podmieniałeś i którego pliku HeadTracker.dll używasz ?

=OPS=Slider1709  a ty której wersji FaceTrackNoIR używasz ?
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #73 dnia: Marca 27, 2017, 21:43:42 »
1.7 jako że 2.0 jest już płatna i podobno zawiera jakichś niepożądanych gości.

« Odpowiedź #74 dnia: Marca 27, 2017, 23:22:44 »
Płatna ?  Niepożądanych gości ? Oooooo masz ci los.
Latamy dzisiaj?