Autor Wątek: Materiały budowlane od A do Z  (Przeczytany 2948 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Materiały budowlane od A do Z
« dnia: Listopada 09, 2010, 21:02:31 »
Zacznę od szpachli.

Miałem odczynienia ze szpachlę "Bostik Finspackel" fajnie się nakłada nie ciągnie.Tylko twardy jest w obróbce,ale jeżeli chodzi o jakość to jest bardzo mocny nie zrywa się podczas gruntowania i to jest jego zaletą największą.
Pierwszą warstwę nakłada się dość grubo druga idzie na zero.Papier ścierny do szlifowania używa się od 100 do 150 trzeba sprawdzać żeby nie rysował za mocno jeżeli rysuje to przecieramy delikatnie o podłożę nieraz jedno ziarenko może utrudniać robotę.

Jak wy widzicie ten szpachel  ?
I czy możecie polecić coś dobrego ?

Odp: Materiały budowlane od A do Z
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 10, 2010, 08:31:00 »
:D

A poważnie: co to Forum Castoramy?
L'ordre règne à Varsovie!

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 10, 2010, 10:20:54 »
I czy możecie polecić coś dobrego ?

Beton, beton i tylko beton.
Najlepiej od B40 (albo jak chce Unia Wszechwiedząca Europejska - C 40/50) wzwyż ... i to w dużej ilości. Koniecznie dużo.
Ciężko wykonać bezpośrednio na budowie przy użyciu zwykłego mieszadła typu "Pan Józek, łopata i kalfas" - ale przy odpowiedniej literaturze i pomocy Wujka Google, Cioci Yahoo (wzór Paszkowskiego, jak również metody stożka opadowego) jest to wykonalne.
Nakładanie jest banalne proste. Tam gdzie rzucisz łopatę betonu  - tam już bedzie. Nie wymaga gruntowania !! No może jakiś szalunek by się przydał - przy sugerowanym cieżarze i klasie betonu najlepiej stalowy (szalunki systemowe Doka, PEri). Dlaczego stalowe ? Drewno może nie wytrzymać ... a potem co zrobić z taką "kupą" betonu ?
Obróbka ? Banalna ...
W pierwszej fazie można beton ugniatać, formować, prasować, szlifować, tłoczyć, zawijać. Istnieje mozliwość wykonania napisu: "Tu byłem. Tony Halik".
Minusy ? No jest jeden haczyk ... to wszystko mozna wykonac w przeciągu ... max 24 godzin. No chyba, że uzywamy plastyfikatorów i dodatków przyspieszających wiązanie. Wtedy to już max 6 godzin.
Po w/w okresach czasu z betonem nie mozna zrobić nic. Można go trochę zarysować uzywając trudno dostepnych narzędzi typu Paveway or Durandal.
Najlepszy przykład to domek letniskowy niejakiego Adolfa H. w okolicach Kętrzyna, ewentualnie zestaw pewnych nieregulanych budowli zlokalizowanych na plażach we Francji ...

Pozdrawiam.
Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 10, 2010, 10:39:18 »
Najlepiej od B40 (albo jak chce Unia Wszechwiedząca Europejska - C 40/50)
Ramm odwrotnie - C .../40 - ale też mi się to pieprzy  :004:
Zapomniałeś jeszcze dopisać, że konieczny jest wibrator  :karpik , bo bez tego to ...ni chuchu  :021:

P.S. Do Wc-tu z tematem bo za chwile będą niezłe jaja ...  :021:
Spokój cechuje Mistrza.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 10, 2010, 11:34:26 »
Ramm odwrotnie - C .../40 - ale też mi się to pieprzy  :004:

Ano masz rację ... tylko nie wiem czemu ma to słuzyc ?

Wibrator ??
Czy ten temat czytają tylko osoby dorosłe ?
Jesli nie, to muszę stanowczo zaprzeczyć i zdementować pogłoski jakoby przy "laniu" betonu były wykorzystywane jakiekolwiek narzędzia typu "wibrator".
Łopata - do rozprowadzania.
Paca - do wyrównywania.
Kielnia - do uzupełniania ubytków.
Do zagęszczania betonu uzywamy zageszczarki miejscowej (broń Boże naywac to wibratorem !!) typu pan Kazio w gumiakach na potężnym kacu.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 10, 2010, 12:01:05 »
Grrrr wszędzie unia i unia. Zostańmy przy starych oznaczeniach. Zróbmy im wbrew. :118:
A propos wibrowania to ostatnio widziałem jak taki archetyp pana Kazia zepsuł swoją wielką betoniarę i mu tak ze 3 metry betonu zastygły wewnątrz gruchy. 2 dni chłopaki kuli młotem udarowym. Normalnie trauma do końca życia po takiej robocie. :021:
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 10, 2010, 12:16:04 »
Jak już o betonie, warto wspomnieć o Gazobetonie.  Ja się na tym nie znam, ale tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=FsHyJ1OauuM
 W 4:30 min. wybitny fachowiec tłumaczy co to jest. :)

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 10, 2010, 12:40:44 »

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 10, 2010, 13:15:35 »
Zacznę od szpachli.

Dobrze, ja też zacznę od "szpachli". Nie wiedząc o co Autorowi chodzi, sięgnąłem do pierwszego lepszego słownika jaki posiadam by dowiedzieć się co to jest "szpachla". Oto co mi się pokazało:

"szpachla
1. «łopatka do nakładania szpachlówki, gipsu itp. na nierówne powierzchnie»
2. «łopatka używana przez artystów do rozcierania farb na palecie i nakładania ich na płótno»
3. zob. szpachlówka
• szpachlowy • szpachelka"

Aha, teraz juz wiem, że chodzi o łopatkę do nakładania szpachlówki czyli masy szpachlowej, która z kolei służy do wyrównywania nierówności bądź ubytków np. ścian w pomieszczeniach i nie tylko. Znaczy się, wiem już dużo.

Dalej dowiadujemy się, że Autor miał jakieś... "odczynienie" (!?). No cóż, znów słownik i szukanie co to też znaczy to "odczynienie". Znalazłem, a jakże:

"odczynić — odczyniać «w niektórych wierzeniach lub baśniach: zdjąć z kogoś lub z czegoś urok»"

Oooo... a więc mamy tu coś z baśni i starych wierzeń. Nie sądziłem, że szpachla ma coś wspólnego z baśniowymi wierzeniami! No ale idźmy dalej. A dalej mamy: "...szpachlę "Bostik Finspackel" fajnie się nakłada nie ciągnie." Znaczy się teraz wiemy, że nasza łopatka do nakładania szpachlówki zyskała nazwę (Bostick Finspackel) i że łatwo sie ją nakłada (na co się ją nakłada tak łatwo?) i że nie ciągnie (a niby co ona ma takiego ciągnąć - ta łopatka ma się rozumieć). Kurcze, jak dotąd same zagadki. Następne zdanie też jest niezłe: "Tylko twardy jest w obróbce,ale jeżeli chodzi o jakość to jest bardzo mocny nie zrywa się podczas gruntowania i to jest jego zaletą największą. Jeśli Autor w dalszym ciągu ma na myśli "szpachlę" czyli tą nieszczęsną łopatkę to nagła zmiana rozaju żeńskiego na męski każe mi się poważnie zastanowić nad tym, co to jest takie twarde i trudne w obróbce. Aaaaa, już wiem. To ta "szpachla". A jednak chyba nie bo przecież ani "szpachla" ani nasza łopatka nie są rodzaju męskiego. A więc co? No i na dodatek to "coś rodzaju męskiego" nie zrywa się podczas gruntowania! Na dodatek to jest jego zaletą! Ciekawe, ciekawe...Co to takiego może być?

Kolejne zdanie i kolejne niewiadome: "Pierwszą warstwę nakłada się dość grubo druga idzie na zero. Wiem, że mają być dwie warstwy (zapewne chodzi Autorowi o warstwy masy szpachlowej czyli szpachlówki), wiem też, że pierwsza warstwa ma być dość gruba. To znaczy jakiej grubości? 5mm, 1 cm a może 1,5? Określenie "dość gruba" nic mi nie mówi. Ale za to wiem, że druga warstwa ma być "na 0"! Na zero?! czyli jeśli dobrze rozumiem to nie powinno być jej wcale? A może Autorowi chodzi o to, że powinna być tak cienka by przykryła i wyrównała tylko nierówności pierwszej warstwy? Tak, chyba o to chodzi. No to wreszcie coś wiem. O papierze ściernym nie będę się rozpisywał bo wydaje mi się, że zrozumiałem o co Autorowi chodzi, chociaż z tym "ziarenkiem" to może juz być różnie. No i końcowe pytania Autora wątku. Pierwsze: "Jak wy widzicie ten szpachel  ? Hmmm... Otóż ja "tego szpachla" jakoś zobaczyć nie mogę. Z niczym i z nikim mi się nie kojarzy ale za to obejrzałem sobie na "guglach" kilka zdjęć różnych pac i łopatek do nakładania masy szpachlowej. I pytanie drugie: "I czy możecie polecić coś dobrego ? Osobiście mogę polecić dwie dobre rzeczy. Pierwsza to udanie się jak najszybciej na kurs poprawnej pisowni a druga to pieczony na rożnie kurczak z dodatkami plus cos mocniejszego do niego.

Dziadek Kos

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 10, 2010, 17:32:16 »
 :banan :banan
Brawo Dziadku Kosie!
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 10, 2010, 19:17:13 »
A mi się marzy taka grucha ;). Beton to jest to!.

Ps. Znając życie znowu Junkers spamuje.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 10, 2010, 20:54:26 »
:D
A mnie się gostek podobał... Jakiś taki sympatyczny. Skrzyżowanie sprzedawcy "nówek" z Niemiec (koniecznie od starszego pana, co tylko do kościoła jeździł) z klasycznym majstrem budowlano-wykończeniowym w stylu pana Heńka ze starym jak ludzkość hasłem: "woda leci ze ściany, sry się do porcelany" itd. Ciekawe jaki ma akcent? Warszawski? :121: Generalnie, chyba dobrze coś wiedzieć o "ten szpachel" i innych ważnych rzeczach związanych z budownictwem, bo jak np. przyjdzie rozpierniczyć jakiś bunkier, czy inny szpital to trzeba by było mieć pojęcie, czy z gazobetonu, "szpacheli", czy innych drutów zbrojonych. Jak będzie Toyo to trzeba spytać, czy "takie wiedzę" należy posiadać.
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2010, 21:01:19 wysłana przez tichy »

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 10, 2010, 21:02:21 »
Toyo coś na forum parę razy wspominał o betonie, tylko nie o taki beton mu chyba chodziło. :118:
Tak w ogóle to dostatek ci u nas różnych betonów. Jest beton pezetpeenowy, pekapowy beton, albo ostatnio modny beton polityczny... :banan

Edit: a gostek nie jest żaden Junkers, tylko Mazak specjalnie zakładasz takie konta żeby ruch w biznesie był. Tyle że to do innego tematu się nadaje :021:
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 10, 2010, 21:16:12 »
Beton to jest to!.

Jak Kolegę interesuje beton to w filmie poniżej  (około 1:25) wypowiada się specjalista na ten temat :)

http://www.youtube.com/watch?v=MzK5FkBKw8g

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 13, 2010, 11:47:14 »
Bostik Finspackel już był oraz krytyka przez pana KOS.
Teraz przejdę do Gładzi szpachlowej  żeby to pan KOS mistrz świata moderator zrozumiał,a nie brał się za łopatę,szuflę.
Gładź szpachlowa "Śmig" miał ktoś do czynienia z tym produktem?
Jaki jest w nakładaniu i w obróbce?

[gmod]Stąpasz po bardzo cienkim lodzie drogi kolego. John Cool.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2010, 13:10:41 wysłana przez John Cool »