Autor Wątek: SIMOUT XL - potrzebna pomoc w uruchomieniu  (Przeczytany 24004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: SIMOUT XL - potrzebna pomoc w uruchomieniu
« Odpowiedź #60 dnia: Listopada 29, 2015, 23:44:27 »
A może mi ktoś napisać po co jest tyle wsadów do obsługi LED jeśli programujemy tylko 7 ATTINY? Ja wrzuciłem wsady od numeru 21 do 28, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie?

« Odpowiedź #61 dnia: Listopada 30, 2015, 08:33:55 »
Do SimOut można podłączyć szeregowo  następne SimOUT zwiększając liczę uP do zaprogramowania. Wsady różnią się "numerem", który można porównać do ID. W protokóle v24 (RS232) jest adres uP z którym komunikuje się w danym momencie pc. Nr wsadu ma znaczenie gdy będziesz robił skrypt w HSC. Jest on powiązany z fizycznymi adresami LED podłączonymi do złącza.

« Odpowiedź #62 dnia: Listopada 30, 2015, 17:06:46 »
Ok rozumiem, ale nie wiąże się to w tym momencie z przeprogramowaniem ATTINY? W sensie że jesli wgrałem wsady od numer 21 to chodzi o to ze taki adres mam podać w HSC jaki wsad wgrałem tak?

« Odpowiedź #63 dnia: Listopada 30, 2015, 17:19:33 »
Tak jest, jak będziesz pisał skrypty to samo to wyjdzie. Gdzieś jest opis jak pisać skrypty, ja to robiłem dawno temu, może ktoś inny poda szczegóły.

« Odpowiedź #64 dnia: Listopada 30, 2015, 18:33:22 »
To mam takie trywialne w sumie pytanie w zwiazku z tym ze simouta odpalam pierwszy raz to czy po podłączeniu zasilania powinny świecić się wszystkie trzy diody czy tylko power i data po prawej? bo ta dioda data po lewej obok MAX 232 nie świeci się u mnie...

« Odpowiedź #65 dnia: Listopada 30, 2015, 19:39:28 »
Nie pamiętam, ale na pewno powinna świecić power a pozostałe gdy idzie transmisja z pc lub do . Jedna może być dla transmisji z SimIN, gdzie transmisja idzie w obu kierunkach. Dla 7segLED oraz LED transmisja jest w jednym kierunku z pc. Jeśli masz miernik to można to wyjaśnić. Po za tym radzę poznać HSC.

« Odpowiedź #66 dnia: Grudnia 01, 2015, 11:05:12 »
Jeśli chodzi o HSC to wszystko jest tutaj:
http://angus.foxnet.pl/homesimcockpit.com/?p=124

« Odpowiedź #67 dnia: Grudnia 02, 2015, 10:03:13 »
Dziękuję bardzo za tą stronę właśnie nie mogłem jej znaleźć bo serwer już nie istniał...

Mam problem polega chyba na braku komunikacji płytka komputer, kabel zainstalował się poprawnie port COM (u mnie 3) wykryty bez problemu, również simout w konfiguracji dorzucił COM3 do wyboru i łączy się z nim, jednak przy testowaniu diod LED nie mruga DIODA DATA oraz nawet jak zaznaczę wszystkie 40 diod w HSC aby się zaświeciły nie znajdę żadnej, która się świeci również wyświetlacze 7 seg po zdefiniowaniu ( oczywiście ID takie samo jak ATTINY na którym aktualnie jest testowana dioda) nie świeci się. Mało tego sprawdzałem multimetrem napięcie i tak, do ATTINY dochodzi 5,3V ale wychodzi już po komendzie zaświecenia diody tylko 0,6V i tak dalej przez ULN aż do anody 0,6V, nie wiem w czym tkwi problem prawdopodobnie jest to kontakt płytka komputer ale nie wiem jak z tego wybrnąć... Diody sprawdzane na baterii świecą tak samo 7 seg...
Diody podłączałem tak:
ANODA np do łączówkę 1-8 do pinu 6 a katoda do np pierwszego lewego od góry ale też sprawdzałem każdy kolejny,
 7 seg połączałem tak:
piny A-dp w dolnym rzędzie oznaczonym od A-dp a anode do pierwszego wolnego od prawej z góry, ale też sprawdzałem kolejne anody i nic, na porcie nie na w ogóle napięcia po zadaniu testu w HSC niezależnie jaką wartość wpiszę.
Proszę o pomoc bo chyba z tego nie wybrnę nie wiem jak się do tego zabrać.

« Odpowiedź #68 dnia: Grudnia 02, 2015, 15:33:57 »
Testowanie jest trywialne. Można LED sprawdzić podłączając np w takim interfejsie jak na zdjęciu  #25 http://il2forum.pl/index.php/topic,17279.15.html  Na zdjęciu jest LED podłączony do nr 1. Na złączu na pcb LED 1-8 jest następująca kolejność od góry z lewej strony nr 1 z prawej 2 itd. Z lewej nieparzyste z prawej parzyste.
Ustawienie HSC dla tego testu: moduł wyjścia -> simOUT -> konfiguracja -> testuj -> połącz -> diody LED -> stan. W stan zaznaczasz i dioda zapala się, odhaczasz gasi. Diody są sterowane napięciem zmiennym (dynamiczne) a nie stałym tak autor zaprojektował. Może Yossarian coś Tobie doradzi ponieważ jest na etapie zastosowania simOUT w swoim kokpicie. Moja rada to próbuj praktycznie podejść do uruchomienia simOUT. Domyślam się, że nie jesteś elektronikiem, dlatego nie ma sensu pytać jak to działa tylko intuicyjnie próbować uruchomić ten sterownik.
Zakładam, że masz komunikację po v24 pc-simOUT. Czy tak jest można sprawdzić patrz powyżej ....-> połącz, jeśli jest to będzie informacja połączono. Można także rozłączyć komunikację wybierając rozłącz.
W momencie wysyłania komunikatu z pc do simOUT powinna mignąć LED data.

« Odpowiedź #69 dnia: Grudnia 02, 2015, 21:00:06 »
Załączam zdjęcie:
http://simproject.zajac.waw.pl/wp-content/uploads/2015/10/wprow_pcb1.jpg

Może mi ktoś wyjaśnić po co są te dwa piny, w sumie ja je też tak mam zrobione, te dwa na lewo od zasilania? Na tych dwóch na prawo to rozumiem że zworka musi być założona inaczej zasilanie nie dochodzi ale co z tymi z lewej??
« Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2015, 21:44:34 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #70 dnia: Grudnia 02, 2015, 21:50:48 »
Te z lewej są niepotrzebne, ale można zamiast zasilać simOUT przez gniazdo zasilające polutować 2 przewody do tych pinów. Zajac, który zrobił ten projekt przewidział możliwość alternatywnego podłączenia zasilania albo przez gniazdo albo lutując przewody.

« Odpowiedź #71 dnia: Grudnia 02, 2015, 22:19:08 »
Podstawowa sprawa jest taka że dioda DATA za nic nie mryga przy wysyłaniu danych z PC... ponadto jak sprawdzałem napięcie na diodach D2 na anodzie jest około 4,5V na diodzie power podobnie a na diodzie D1 na anodzie i na katodzie mam po 4,5V napięcia, oczywiście dioda D1 nie świeci, sprawdzałem czy mam gdzieś zwarcie ale nic z tych rzeczy, katoda diody D1 jest ścieżką połączona z jedną z nóżek MAX232 który właśnie tą ścieżką wysyła napięcie wiec jest to dla mnie trochę dziwne i nie wiem czy dioda D1 zapali się gdy wepniemy np SIMIN w gniazdo 4pinowe obok niej? Czy dioda D1 jest diodą DATA? Bo na schemacie zarówno D1 jak i D3 oznaczone są jako DATA.

« Odpowiedź #72 dnia: Grudnia 03, 2015, 11:01:31 »
Dioda D1 sygnalizuje dane z simIN do pc i nas nie interesuje. Dioda D3 sygnalizuje dane z pc do simOUT oraz simIN i ta nas interesuje. Dioda D2 to zasilanie. Jeśli nie jesteś pewny czy pracuje poprawnie odbiór po RS232 to należy kolejno sprawdzać. Sprawdzenie konwertera RS232-PC. Można to sprawdzić np programem Terminal v 1.9b zapętlając RS232 łączówką DB 9 female, pętle to 3 mostki pin 1 z 4, pin 2 z 3 oraz pin 7 z 8. Jeśli testy wypadły dobrze to sprawdzamy dalej MAX 232 w simOUT. Tutaj możemy zrobić tylko pętlę nad z odbiorem zwierając na złączu 4 pin SIMIN dwa pin z lewej strony. Uwaga na dwa kolejne piny +5V oraz gnd. Należy wyjąć uP z podstawek. Nigdy nie robiłem tego testu, ale powinno to być ok. Można ten test pominąć i przystąpić do sprawdzenia simOUT. Trzeba zrobić konfigurację RS232 czyli moduł wyjścia->simOUT->konfiguracja->interfejsy urządzenia->dodaj->RS232 COM...->ustaw parametry. Dalej tak jak pisałem ostatnio moduł wyjścia -> simOUT -> konfiguracja -> testuj -> połącz -> Musi nastąpić połączenie.
Jeśli to nie wychodzi to mogą być następujące rzeczy: źle wytrawiona ścieżka dająca np. zwarcie lub uszkodzony element. W tym przypadku potrzeba trochę praktyki aby to znaleźć.

« Odpowiedź #73 dnia: Grudnia 03, 2015, 19:19:48 »
Test kabla RS232 wypadł pomyślnie wszystko co mu wysyłałem pojawiało się od razu w oknie receive, test MAX232 w sposób jaki napisałeś wykonałem nie wiem co miałem sprawdzić ale zapaliła się dioda D1, o to chodziło?? Czy mam te piny dwa z lewej jak napisałeś zewrzeć a następnie odpalić znów program  Terminal v 1.9b i wykonać ten sam test jaki wykonywałem na samym kablu? Czy wpisać jakiś tekst i powinno pokazać się w receive? Jeśli tak to zrobiłem to i już nic nie pojawia się w oknie receive. Proszę o odpowiedź czy na tym polegać miał test RS232

« Odpowiedź #74 dnia: Grudnia 03, 2015, 20:04:06 »
Oczywiście chodziło mi o to czy na tym polegać miał test MAX232.