Dziękuję bardzo za tą stronę właśnie nie mogłem jej znaleźć bo serwer już nie istniał...
Mam problem polega chyba na braku komunikacji płytka komputer, kabel zainstalował się poprawnie port COM (u mnie 3) wykryty bez problemu, również simout w konfiguracji dorzucił COM3 do wyboru i łączy się z nim, jednak przy testowaniu diod LED nie mruga DIODA DATA oraz nawet jak zaznaczę wszystkie 40 diod w HSC aby się zaświeciły nie znajdę żadnej, która się świeci również wyświetlacze 7 seg po zdefiniowaniu ( oczywiście ID takie samo jak ATTINY na którym aktualnie jest testowana dioda) nie świeci się. Mało tego sprawdzałem multimetrem napięcie i tak, do ATTINY dochodzi 5,3V ale wychodzi już po komendzie zaświecenia diody tylko 0,6V i tak dalej przez ULN aż do anody 0,6V, nie wiem w czym tkwi problem prawdopodobnie jest to kontakt płytka komputer ale nie wiem jak z tego wybrnąć... Diody sprawdzane na baterii świecą tak samo 7 seg...
Diody podłączałem tak:
ANODA np do łączówkę 1-8 do pinu 6 a katoda do np pierwszego lewego od góry ale też sprawdzałem każdy kolejny,
7 seg połączałem tak:
piny A-dp w dolnym rzędzie oznaczonym od A-dp a anode do pierwszego wolnego od prawej z góry, ale też sprawdzałem kolejne anody i nic, na porcie nie na w ogóle napięcia po zadaniu testu w HSC niezależnie jaką wartość wpiszę.
Proszę o pomoc bo chyba z tego nie wybrnę nie wiem jak się do tego zabrać.