Autor Wątek: VFR Poland (FSX, FS2004, Xplane 9)  (Przeczytany 55465 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: VFR Poland (FSX, FS2004, Xplane 9)
« Odpowiedź #150 dnia: Sierpnia 14, 2012, 01:19:20 »
Fajnie byłoby mieć do tego przyzwoity mesh - taki o rozdzielczości 9,6m. Ostatnio na stronie fsgenesis.com pojawiła się ankieta z pytaniem jakie obszary powinny być następne po NEXTMap Nordic. Oczywiście zagłosowałem na Europę wschodnią.
Swoją drogą Panowie z VFRPoland mogli by skontaktować się z Justinem z FGS i namówić go do wydania mesha dla Polski. Jeśli są Czechy, a chyba to mniej popularna lokalizacja, to mogłaby być też Polska. Taki mesh byłby niewątpliwie dobrym uzupełnieniem dla scenerii VFRPolska.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #151 dnia: Listopada 24, 2013, 09:12:32 »
Dorzucili nowe obszary:

105-425 Sierpc
106-425 Płock (W)
107-424 Łęczyca
107-425 Kutno
108-424 Poddębice
108-425 Łódź
109-424 Zduńska Wola
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #152 dnia: Kwietnia 14, 2014, 21:51:18 »
Mam zamiar zaopatrzyć się w scenerię fotograficzną VFR Poland. Nie posiadam żadnego podobnego dodatku, czytaj goły i wesoły FSX :). Czy to dobry pomysł? Kieruje mną głównie chęć wsparcia polskiej firmy. Wolę zapłacić parę złotych więcej i dać zarobić rodakom.
Osoby zaznajomione z tą foto scenerią proszę, aby napisały jak VFR Poland wpływa na klatki w symulatorze. Gram na laptopie Lenovo G560, Intel Core i5 pierwszej generacji, 4GB ram, GeForce 310M. Pozdrawiam!

« Odpowiedź #153 dnia: Kwietnia 14, 2014, 22:17:52 »
HI!
Sama sceneria nie pożera klatek, jednak nie urywa "d" jeśli chodzi o detale. Można dodatkowo nabyć LandClass czyli budynki i roślinność ale to pewnie już klatkożerne. Osobiście mam kilka obszarów VFRPoland ale lepszy wizualnie jest FTX Global + Vector (niedługo wyjdzie OpenLC). Koniecznie jak kupisz VFRPoland pobierz AFCADy dla lotnisk.
Lukas

« Odpowiedź #154 dnia: Kwietnia 19, 2014, 22:31:14 »
Jestem po pierwszej instalacji scenerii. Nie obyło się bez problemów, głównie z Javą. Okazało się, że nie była zainstalowana, nawet nie wiem jakim cudem. :)
Mój pierwszy skrawek terenu, to Gdańsk i wiem, że nie będzie on ostatni. Jak dla mnie, to sceneria jest w porządku. Faktycznie, może lekko kłóć w oczy rozpikselowany teren, ale powyżej 300 metrów jest znośnie.
Uważam, że warto było i będzie inwestować w VFR Poland. Z czystym sumieniem polecić ją mogę fanom lotów VFR, ale latających nieco wyżej. Dla tych lubiących "drapać ziemię" nadal nic nie ma. Na 300 metrach jest w miarę dobrze, więc będzie lepiej i wyżej.
Rozpatrzę jeszcze aspekt wydajności. Do instalacji VFR Poland przygotowałem na nowo FSX'a. Na razie potwierdzam, że wpływu na spadek wydajności nie zaobserwowałem. Nie mam autogenu, ale sam podkład terenu współpracuje z FSX'em bardzo płynnie. Od tej strony zdecydowanie mogę polecić użytkownikom laptopów, czy słabszych sprzętów.
Takie ogólniki z mojej strony. Jak zainstaluję więcej scenerii, to pokuszę się o obszerniejszą recenzję.
Pozdrawiam i życzę wszystkim Forumowym Pilotom wesołych, rodzinnych, a przede wszystkim spokojnych świąt!

« Odpowiedź #155 dnia: Kwietnia 20, 2014, 00:22:11 »
Tak się składa, że mam wszystkie wydane do tej pory "kwadraciki" od VFRPoland. Jeśli kogoś zainteresują moje spostrzeżenia to proszę:

1) Sama fotosceneria nie ma chyba żadnego minusowego wpływu na fps'y, wręcz przeciwnie, w porównaniu do GEX + UTX miałem ich więcej o około 15 klatek. Ale tylko dlatego bo nie mamy obciążającego autogenu ! Po jego zainstalowaniu fps'y spadną nam o parę klatek, ale niezbyt drastycznie.

2) Jeśli chodzi o jakość, według mnie to nie powinno nazywać się VFRPoland tylko IFRPoland, fotosceneria wygląda dobrze od około 7000ft, poniżej jest zbyt rozmazana. Mi to nie przeszkadza bo latam tylko IFR, a zakupiłem ją dla realniejszych widoków za oknem.

3) Co zauważalnie się zmieniło to czas ładowania o około 30/40s, co mnie nie dziwi bo danych do wgrania trochę jest. Wszystkie kawałki ważą razem 102gb.

Ogólnie to nie żałuję wydanych pieniędzy, latanie po Polsce stało się realniejsze i bardziej przyjemne :)

« Odpowiedź #156 dnia: Kwietnia 30, 2014, 13:37:48 »
Panowie w jakim katalogu instalować VFR AFCAD ? Czy ma to jakieś znaczenie??
http://il2forum.pl/index.php?topic=5137.msg74259#msg74259

"Jeśli pilot zawali, pilot ginie. Jeśli kontroler zawali, pilot ginie."

« Odpowiedź #157 dnia: Kwietnia 30, 2014, 15:45:02 »
Ja mam zainstalowany AFCAD w Addon Scenery/VFR Poland. VFR Poland, to przeze mnie utworzony podfolder, w którym mam folder VFRPOLAND i właśnie VFRAFCAD FSX.

« Odpowiedź #158 dnia: Grudnia 23, 2014, 20:37:11 »
Jak wygląda kwestia VFR Poland w P3D? :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #159 dnia: Września 04, 2016, 22:22:44 »

Odświeżę nico ten wątek, bowiem w zasadzie obecnie pod VFR Poland mamy dostępne obecnie obszary Tatr, aż po przyczółek Bieszczad. Niestety pod te nowe kwadraciki nie ma już autogenu... ale przypomniałem sobie, że pod Tatra Photo scenery był kiedyś darmowy patch z fajnym autogemen jako uzupełnienie pod TPS. Na stronie Simdesign już tego nie ma ale pogrzebałem w archiwum u siebie i znalazłem na dysku. Plik exe rozpakowałem na pulpit i ręcznie wszystko przeniosłem do Textures od VFR Poland. Wszystko działa jak na screenach (P3Dv3):

Jedynie od okolic Nowego targu mamy pustynię jak ta:

Wrzucam zatem link do autogenu pod TPS: https://www.sendspace.com/file/2lv2kw do zastosowania dla VFR Poland.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #160 dnia: Września 05, 2016, 10:42:23 »
Mam tez dobry news. Rozmawiałem z chłopakami i wrzucą (może nawet dziś) na http://www.simdesign.pl/ ten autogen dla Tatr i stary, ale dobry 3DLandmarks. Autogen może będzie nawet lepiej kompatybilny z VFR Poland niż to co na fotkach (okolice Nowego Targu).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #161 dnia: Stycznia 28, 2017, 17:43:07 »
Warto zainstalować VFR Poland ? Tak przeglądam fotografie i wydaje mi się że trochę te tekstury są jakieś rozmyte ?
Mam zainstalowanego FTX Global Europe i boje się że się nałożą i będzie lipa,mógłby ktoś napisać coś o tym dodatku VFR  Poland.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #162 dnia: Stycznia 28, 2017, 19:32:37 »
Nałożyć się nie nałożą, ogólnie są spoko, chociaż z P3D jest pewna niekompatybilność z AFCAD. Natomiast na początek wystarczy Ci Global tak myślę, plus coś od Drzewieckiego.
Możesz zresztą kupić sobie jeden obszar VFR Poland i sam ocenić.

www.yoyosims.pl