Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)  (Przeczytany 161405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)
« Odpowiedź #90 dnia: Kwietnia 28, 2011, 08:37:59 »
No właśnie nie mogę sobie poradzić z tym przełączaniem i dlatego nie mogę uruchomić celownika do guns. Dziś podjadę kupić sobie joystick SAITEK Fly 5, a na razie gram padem logitecha F510.

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: Kwietnia 28, 2011, 12:49:43 »
Master Mode Control Button - tak się nazywa przycisk do przełączania trybu HUD. Joystick jakiego aktualnie używasz nie ma znaczenia bo przycisk ten jest także na klawiaturze. Świadomie nie podam jaki żeby Cię "zachęcić" do zajrzenia do klawiszologii (od czego zresztą powinieneś zacząć).
"Spadochroniarz musi być na tyle mądry żeby zrozumieć zasadę działania spadochronu. I na tyle głupi żeby ją wypróbować..."

« Odpowiedź #92 dnia: Kwietnia 28, 2011, 15:00:52 »
Master Mode Control Button - tak się nazywa przycisk do przełączania trybu HUD. Joystick jakiego aktualnie używasz nie ma znaczenia bo przycisk ten jest także na klawiaturze. Świadomie nie podam jaki żeby Cię "zachęcić" do zajrzenia do klawiszologii (od czego zresztą powinieneś zacząć).
Było by to najlepsze rozwiązanie ale ja kuleję dość ostro z ang. Z tym bindem "M" master Mode Control Button mieliście rację ale jest z nim problem w szybkich misjach. Problemu by nie było gdybym miał wiele innych rzeczy opykanych. Pozdrawiam

« Odpowiedź #93 dnia: Kwietnia 28, 2011, 16:43:26 »
No właśnie. Zaczynasz naukę od dupy strony to wychodzą kwiatki. Bez manuala/tutoriali nie poszybujesz daleko. To nie Ace Combat. Słownik w łapę i krok po kroku poznasz z grubsza obsługę Świni.
A jak chcesz sobie tylko postrzelać to włącz sobie Game Mode i nie będziesz się musiał martwić tysiącami przycisków do opanowania.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: Kwietnia 28, 2011, 18:14:17 »
Wystarczy wejść w OPTIONS w simie, potem CONTROLS i w oknie CATEGORY wybrać HOTAS. Tam jest napisane przy "HOTAS Master Mode Control Button" jaka to kombinacja klawiszy odpowiada za tę funkcję (domyślnie "M").

Manual strona 360 opisuje działanie funkcji, a na 84. jest rysunek pokazujący w jakim miejscu znajduje się przycisk na prawdziwym drążku.

Przyda się to, by przetłumaczyć sobie zawiłe kwestie z manuala na jakiś trochę bardziej (powiedzmy) zrozumiały język.
http://translate.google.pl/#

« Odpowiedź #95 dnia: Kwietnia 28, 2011, 22:37:12 »
Też zaczynałem od dupy strony przygodę z tym simem i zostałem skierowany do Manuala co mi bardzo ułatwiło sprawę no i studiowanie filmików tutoriali na youtubie to podstawa. Też z angielskim kuleję ale daję radę. Także Tobie to polecam, bo jak jest MONTAŻ w coś to i bez znajomości inglisza da się to obczaić. Jak napisał kiedyś (s)poko24 " ...nie bójcie się manuala drodzy towarzysze..." i bla, bla, bla, tak jakoś to szło, nie?! To święte słowa wywalił z siebie ten człek i jest lżej do nauki a nauki tam sporo. I niech Ci różnej maści bałwany nie wmawiają po co Ci to i tak pilotowanie A-10 nigdy się nie przyda i że szkoda czasu. To nie prawda, bo poprzez grzebanie, szukanie, kombinowanie spowodujesz tak, że Twój łeb następnom razom będzie bardziej otwarty na wszelkie aspekty związane z przyswajaniem wiedzy. Będziesz szybciej kumał czacze jednym słowem, ogólnie w normalnym życiu też. Dobra! Teraz czas na  mój problem. Nauczyłem się bombardować kilka celów jednocześnie według filmiku na youtube JDAM DropGuide, ale gość zaprogramował tylko trzy bomby, które trafiły w punkty A,B,C. Czy da się dołożyć jeszcze punkt D lub jeszcze więcej do tego FlightPlanu, który nazwał tam TGT1? Bo ja nie mogłem tego zrobić. Czy muszę powyżej trzech celów stworzyć nowy FlightPlan np. TGT2? Filmik ten jest tu: http://www.youtube.com/watch?v=Qy-RNLLP-Rs&feature=related .

« Odpowiedź #96 dnia: Kwietnia 29, 2011, 04:34:14 »
Wystarczy wejść w OPTIONS w simie, potem CONTROLS i w oknie CATEGORY wybrać HOTAS. Tam jest napisane przy "HOTAS Master Mode Control Button" jaka to kombinacja klawiszy odpowiada za tę funkcję (domyślnie "M").

Manual strona 360 opisuje działanie funkcji, a na 84. jest rysunek pokazujący w jakim miejscu znajduje się przycisk na prawdziwym drążku.

Przyda się to, by przetłumaczyć sobie zawiłe kwestie z manuala na jakiś trochę bardziej (powiedzmy) zrozumiały język.
http://translate.google.pl/#

Spoko, idzie mi już trochę lepiej. Uczę się metodą prób i błędów, oglądam obrazki w manualu, wypatruje bindów itp i wyłączyłem game mode   :banan

poko24

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: Kwietnia 29, 2011, 08:05:41 »
To jest "study sim" drodzy koledzy :). Cała zabawa jest właśnie w próbie ogarniania tej całej masy informacji w jak najkrótszym czasie. Trzeba to polubić albo dać sobie spokój.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #98 dnia: Kwietnia 29, 2011, 09:19:17 »
Jak problem z j.angielskim to najlepiej przejrzeć po kilka razy filmy z Youtuba. Jest ich tam naprawdę sporo, a oglądanie tego naocznie zawsze coś podpowie plus misje treningowe w samym DCS.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: Kwietnia 29, 2011, 19:36:50 »
Nauczyłem się bombardować kilka celów jednocześnie według filmiku na youtube JDAM DropGuide, ale gość zaprogramował tylko trzy bomby, które trafiły w punkty A,B,C. Czy da się dołożyć jeszcze punkt D lub jeszcze więcej do tego FlightPlanu, który nazwał tam TGT1? Bo ja nie mogłem tego zrobić. Czy muszę powyżej trzech celów stworzyć nowy FlightPlan np. TGT2? Filmik ten jest tu: http://www.youtube.com/watch?v=Qy-RNLLP-Rs&feature=related .
Zaznaczasz MARK A,B, C, D itd. Podczas tworzenia FlightPlanu po wstukaniu C przechodzisz na następną stronę (na dole po lewej jest roker - P/G) i tam dodajesz kolejne Marki.

Ja stosuję trochę szybszy i łatwiejszy sposób.
1. TGP - zaznaczasz cel jako SPI.
2. Tworzysz MARK A (TMS R s)
3. Powtarzasz pkt 1 i 2 dla wszystkich celów.
4. TGP w StandBy.
5. STEER PT - na MARK.
6. HUD SOI.
7. Uzbrajasz GBU-38.
8. We właściwym momencie zrzut i następnie przełączenie na następny MARK.
9. Zrzut kolejnego GBU i przełączenie na kolejny MARK itd.

Problem jaki zauważyłem to 3 sekundowa zwłoka na spuście, czasami się po prostu nie nadąża ze zrzutem wszystkich bomb i okno zrzutu się zamyka :D

"Spadochroniarz musi być na tyle mądry żeby zrozumieć zasadę działania spadochronu. I na tyle głupi żeby ją wypróbować..."

« Odpowiedź #100 dnia: Kwietnia 29, 2011, 22:45:54 »

Problem jaki zauważyłem to 3 sekundowa zwłoka na spuście, czasami się po prostu nie nadąża ze zrzutem wszystkich bomb i okno zrzutu się zamyka :D

Dokładnie ten sam problem z nadążaniem wypuszczenia wszystkich paczek do adresata występuje u mnie. Z tego wynika, że nie ma sensu robić więcej MARKÓW niż trzy bo trzecia paczka już wylatuje na styk przed zamknięciem okna zrzutu. To znaczy można zrobić nawet siedem MARKÓW ale zrzuty odbędą się w kilku przelotach nad celem. I znowu zartekB kłania się alternatywa (uwielbiam to słowo) jeżeli chodzi o zrzuty, Ty masz inny sposób ja mam inny, no nie?!. Byle do celu. He! :001:

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: Kwietnia 30, 2011, 11:15:10 »
Z tego wynika, że nie ma sensu robić więcej MARKÓW niż trzy bo trzecia paczka już wylatuje na styk przed zamknięciem okna zrzutu. To znaczy można zrobić nawet siedem MARKÓW ale zrzuty odbędą się w kilku przelotach nad celem.

Mnie udało się zrzucić max 5, ale to tak z żyłą na czole i z koncentracją tylko na zrzucie co nie jest raczej za mądre :)

« Odpowiedź #102 dnia: Kwietnia 30, 2011, 15:46:19 »
ZartekB zarąbisty jest Twój patent na zrzuty. Normalnie można to robić z petem w gębie :001:

« Odpowiedź #103 dnia: Kwietnia 30, 2011, 21:03:32 »
Niedługo przyjdzie wreszcie (mam nadzieję) mój zamówiony A-10C i wreszcie zacznę naukę.
I tak przyszedł mi do głowy pewien pomysł, co do którego chciałem się spytać moderatorów, czy przejdzie: co Wy na to, gdybym założył oddzielny temat, w którym krok po kroku, dzień po dniu, opisywałbym moje próby opanowania maszyny i nauki pilotażu? Coś w rodzaju takiego blogowego walkthrough, gdzie wszyscy mogliby śledzić jak sobie radzi kompletny nowicjusz w temacie, jakie popełnia błędy, jakie robi postępy, jak wgryza się w temat. Poza korzyścią dla mnie oczywiście (Wasze porady na bieżąco), mógłby z tego powstać (chyba) interesujący materiał dla wszystkich którzy chcieliby ugryźć ten symulator w przyszłości.
Ot, takie przetarcie ścieżki dla wszystkich którzy chcą, ale nie za bardzo wiedzą jak zacząć, czego się uczyć najpierw, a co sobie zostawić na potem. Mnie osobiście bardzo brakuje takich materiałów w internecie, bo albo są to opisy fachmanów, którzy wiedzą dużo i niekoniecznie rozumiem o czym mówią, albo znajdowana informacja jest przypadkowa, chaotyczna i często także niezrozumiała.
A tu proszę: można by sobie zobaczyć jak wyglądała droga nauki nowicjusza.
To tylko taki luźny pomysł, zupełnie nie konkurencyjny z tym wątkiem, ciekaw jestem Waszej opinii.

« Odpowiedź #104 dnia: Kwietnia 30, 2011, 22:00:39 »
W takim razie jesteś pierwszym kandydatem na testera, bo jak przestudiujesz posty to sobie sam poskładasz co jak komu idzie. A pozatym to się wiąże z dyscypliną czyli jesteś pod presją. Trzeba to pisać regularnie, także ja odpadam. A pozatym tak jak jest, uważam, że jest ciekawiej bo jest czasem nawet niezłe zianie. Dla mnie LIPA. Słyszycie mnie ludzie, LIPA. To mówię do Was ja, największy HIPOKRATA tego świata :002: