Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)  (Przeczytany 161385 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Troghv

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących (DCS: A-10C)
« Odpowiedź #105 dnia: Kwietnia 30, 2011, 22:49:52 »
Mnie udało się zrzucić max 5, ale to tak z żyłą na czole i z koncentracją tylko na zrzucie co nie jest raczej za mądre :)

Mi 6 nie chcąc się chwalić, ale głowię się czy jest możliwość odpalenia Ryśków (Maverick'ów) z marka...ale tylko się głowie, gdyż tego nie próbowałem (bug w grze :D )

« Odpowiedź #106 dnia: Kwietnia 30, 2011, 23:08:49 »
Da się! Czym większa wysokość tym lepiej no i odległość między celami!

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #107 dnia: Maja 01, 2011, 00:13:07 »
Mi 6 nie chcąc się chwalić, ale głowię się czy jest możliwość odpalenia Ryśków (Maverick'ów) z marka...ale tylko się głowie, gdyż tego nie próbowałem (bug w grze :D )

Qrde, a już sam przed sobą TAAAAKI kozak byłem ;)
Ide męczyć ciężarówki żeby mi tu Troghv szóstka w gębę nie pluł, a może by tak jakoś w czasie TTRN (time to release numeric) podłubać? ;)

Z Ryśkami tak łatwo nie ma, przed każdym strzałem trzeba China F L wciskać żeby zgrać głowicę mava z MARKiem, potem TMS U S żeby zalockować i strzał, potem HUD jako SOI (albo przypisać do klawiatury jakieś klawisze żeby zmianę MARKa szybciej robić), zmiana MARKa, China F L, (mav jako SOI jeżeli była zmiana na HUD) TMS U S na locka i strzał. Z doświadczeń na zwierzętach (na Świniach dokładnie ;) ) wychodzi mi że najdłużej właśnie zchodzi z tym przełączaniem SOI i China F Long.

A tak mi się dzisiaj fajnie Troghvu z Tobą latało a Ty mi nóż w plecy i 6 zajerzdźasz... ;D
"Spadochroniarz musi być na tyle mądry żeby zrozumieć zasadę działania spadochronu. I na tyle głupi żeby ją wypróbować..."

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: Maja 01, 2011, 00:29:09 »
Hehehe ee tam Zartku marudzicie :003: Ja z tymi mavami u "Marka" tylko głośno myślę :021:
A locik był świetny, dzięki żeby nie robić offtopa.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: Maja 01, 2011, 01:39:41 »
(...)co Wy na to, gdybym założył oddzielny temat, w którym krok po kroku, dzień po dniu, opisywałbym moje próby opanowania maszyny i nauki pilotażu? Coś w rodzaju takiego blogowego walkthrough, gdzie wszyscy mogliby śledzić jak sobie radzi kompletny nowicjusz w temacie, jakie popełnia błędy, jakie robi postępy, jak wgryza się w temat. Poza korzyścią dla mnie oczywiście (Wasze porady na bieżąco), mógłby z tego powstać (chyba) interesujący materiał dla wszystkich którzy chcieliby ugryźć ten symulator w przyszłości.
Jestem za! Masz rację. Nie mamy póki co żadnych materiałów krok po kroku w języku polskim opisujących w jaki sposób powinno wyglądać takie autoszkolenie.
Zrób je z głową. Mam nadzieję, że angielski nie sprawi ci jednak większych kłopotów w rozumieniu. Inaczej będzie trudno. Ale zawsze spróbujemy coś podpowiedzieć.

Powinieneś odbyć szkolenie etapami troszeczkę podobnymi jak w realu. Zakładam, że teorię podstaw lotu znasz i że symulatory nie są ci obce. Jeśli przejdzie się ten pierwszy etap i temat się spodoba, to przyda się w przyszłości wydać pieniądze na jakiś lepszy sprzęt w postaci kontrolera usb imitującego HOTAS (od Saiteka x45, x52 po Thrustmaster Warthog) + TrackIR5 lub starszy=tańszy (mieć coś takiego to już obowiązek chyba, że chce się człowiek bawić z windowsem 32-bitowym i  freetrack'iem). Pełne opanowanie samolotu będzie wymagało czasu (nawet kilka miesięcy), ale zabawa zacznie się o wiele wcześniej. Najtrudniejszy i najnudniejszy jest początek. Trzeba go jednak przejść i zaliczyć. Nie wolno mieć luk w podstawach, bo później wstyd pokazać się na serwerach online jako totalny no0b.

ETAP 1. "RTFM"  :banan
Najlepiej jeśli zaczniesz już teraz od przeczytania instrukcji :) zanim nawet dojdzie paczka. Cały materiał powinno się opanować nie dłużej niż w 3 tygodnie :D.
Jeżeli nie rozumiesz co oznacza jakiś skrót, na końcu pdf'a znajdują się uzupełnienia ("SUPPLEMENTS"). Łatwiej poruszać się po manualu z poziomu spisu treści naciskając na hyperlinki.

* Dla leniwych:
Przynajmniej zapoznaj się z manualem odrobinkę, by zapamiętać mniej więcej, że jest gdzieś tam w instrukcji rysunek, graf, tabela opisująca urządzenie, z którym w przyszłości możesz mieć problem. Później wielokrotnie będziesz wracał do danego tematu, jeżeli wyda się on trudniejszy w opanowaniu za pierwszym razem w misjach treningowych. Trochę przeczytać z uwagą jednak powinieneś. Daruj sobie historię (to dla geeków powinno już dawno być znane), a zatrzymaj się dłużej na podstawach i przeczytaj uważnie:

- layout kokpitu i HOTAS (Przeczytaj od str.82 do str.170 - część działu COCKPIT CONTROLS)

Pomoc dydaktyczna:
Zapoznanie z kokpitem

- procedury startowe (Przeczytaj od str.411 do str.470 - cały dział AIRCRAFT STARTUP PROCEDURES)

Pomoc dydaktyczna:
Procedury startowe - BETA
Procedury startowe - YT klip nagrany z misji treningowej / część 1
Procedury startowe - YT klip nagrany z misji treningowej / część 2
Procedury startowe według 74th VFS

- szkoła lotnicza (Przeczytaj od str.480 do str. 499 - cały dział FLIGHT SCHOOL)

pomoc dydaktyczna:
brevity code / czyli naucz się specyficznego wojskowego języka NATO
Dyscyplina na ziemi przed startem i po lądowaniu
Start, krąg nadlotniskowy i lądowanie
Podstawy lądowania / część 1. (Warthog BETA z wcześniejszym modelem fizyki lotu)
Podstawy lądowania (z bocznym wiatrem i "missed approach") / część 2. (Warthog BETA z wcześniejszym modelem fizyki lotu)
Przykład komunikacji radiowej z wieżą kontroli lotów sprzed procedury startowej do momentu startu.

Cytat: częstotliwości VHF FM wież kontroli lotów
ATC VHF FM Contact Frequencies:
 Anapa: 121.0Mhz
 Batumi: 131.0Mhz
 Gelendzhik: 126.0Mhz
 Gudauta: 130.0Mhz
 Kobuleti: 133.0Mhz
 Kopitnari: 134.0Mhz
 Krasnodar Center: 122.0Mhz
 Krasnodar-Pashkovskty: 128.0Mhz
 Krymsk: 124.0Mhz
 Maykop-Khanskaya: 125.0Mhz
 Mineralnye Vody:135.0Mhz
 Mozdok: 137.0Mhz
 Nalchik: 136.0Mhz
 Novorossiysk: 123.0Mhz
 Senaki/Tskhakaya: 108.90Mhz
 Sochi-Adler: 127.0Mhz
 Soganlug: 139.0Mhz
 Sukhumi: 129.0Mhz
 Tbilsi: 138.0Mhz
 Vaziani: 140.0Mhz
 Beslan: 141.0Mhz

Po takim przygotowaniu powinieneś przejść do treningów w simie (wykonaj pomyślnie kolejno wszystkie misje z działu TRAINING/AIRCRAFT OPERATION) w celu wyrobienia nawyków. Jeśli masz jakieś pytania na tym etapie, wal śmiało. Natłok informacji do wchłonięcia będzie spory. To jak picie wody z węża strażackiego. Wielu może się znudzić na tym etapie.

Jeśli to opanujesz - nie prędzej - powinieneś odbyć autosprawdziany. Oto misje testowe do ściągnięcia i zaliczenia:
BFT01 - Ground Handling
BFT02 - Takeoff and EFATO
BFT03 - Fly Traffic Pattern
BFT04 - Approach and Landing
BFT05 - Basic Maneuvers

To powinno starczyć na początek. Czekamy na tracki z odbytych sprawdzianów i twojego bloga. :)

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Maja 01, 2011, 12:02:14 »
To zaproponujcie jeszcze jakąś chwytliwą nazwę. Jeśli to będzie miało jakąś sensowną formę to mogę wydzielić oddzielny temat, począwszy od posta Solo, poprzez Twój powyższy poko24 i tak dalej.

« Odpowiedź #111 dnia: Maja 01, 2011, 12:57:24 »
Może jeżeli chodzi o nazwę to AKADEMIA WOJENNA DCS-a byłaby dobra :001:   

poko24

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: Maja 01, 2011, 13:50:59 »
W skrócie R.T.F.M. :D

poko24

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Maja 01, 2011, 14:26:02 »
To zaproponujcie jeszcze jakąś chwytliwą nazwę. Jeśli to będzie miało jakąś sensowną formę to mogę wydzielić oddzielny temat, począwszy od posta Solo, poprzez Twój powyższy poko24 i tak dalej.
Mam! "No0b Do-jo" :D.
Z wydzieleniem tematu może zaczekaj Janek. Zobaczmy czy komuś w ogóle będzie się chciało opisać przebieg treningów albo chociaż zamieścić tracki z pomyślnie wykonanych (lub nie) misji BFT01-05. Może nic z tego nie będzie, bo barierą będzie język. Dla motywacji mogę obiecać, ze przygotuję brechtowne dyplomy i odznaki (sig'i) dla każdego, który ukończy taką akademię.  :021:

Co do nazwy - niech kolega, który rzucił pomysł lub moderator zaproponuje :).

« Odpowiedź #114 dnia: Maja 01, 2011, 16:01:17 »
Pomysł świetny. Ja do tej pory nie umiem poradzić sobie z maverickami. Proponuje nazwę "Kącik nOOba".

« Odpowiedź #115 dnia: Maja 01, 2011, 16:15:54 »
Fajnie, że się Wam podoba.
Nie mam jeszcze ostatecznie sprecyzowanej wizji jak by to miało wyglądać, ale myślę że będe starać się pisać przynajmniej raz dziennie, opisując co mniej więcej robiłem/przeczytałem/nauczyłem się/wylatałem, czego nie zrozumiałem, czy z czym miałem problemy. Do tego może jakieś filmy na YT o ile uda mi się znaleźć jakiś sensowny program do nagrywania wideo z gry (jakieś propozycje poza FRAPSem? Jest jeszcze MIS Afterburner, który działa fajnie ale u mnie nie nagrywa dźwięku).

Od razu też pragnę uprzedzić, że nie obiecuję że to będzie pasjonująca lektura, albo że za jakiś czas mój zapał nie opadnie. Jestem człowiekiem pracującym i czasami nie mam czasu, albo ochoty na takie rzeczy, więc z góry proszę o wyrozumiałość, gdyby to nie wypaliło tak jak to sobie wyobrażacie. Życie, no nie?

W tej chwili czekam na dwie rzeczy: moje pudełko z A-10C oraz nowy, mocny komputer, który aktualnie zamawiam głównie pod te właśnie symulator. Pozwólcie więc, że wystartuję z tym wszystkim gdy tylko na nowym sprzęcie zainstaluję program i wtedy na pewno ruszam.

I jeszcze jedna uwaga: to nie będzie żadna akademia raczej, bo - co warto podkreślić - to ja się tu uczę, a nie nauczam. :) To ma być taki przykład, jak można się tego symulatora nauczyć, albo (co prawdopodobne bardzo), jak nie należy pewnych rzeczy robić. Zobaczymy jak to wyjdzie.

« Odpowiedź #116 dnia: Maja 01, 2011, 16:42:55 »
To proponuję to nazwać " Powieść obyczajowa z elementami horrorystycznymi "  :002:

« Odpowiedź #117 dnia: Maja 01, 2011, 17:54:31 »
Jak znam siebie, to będą raczej elementy komediowe.
Kilka lat temu, kiedy próbowałem powrócić do latania na Falcon OF, z kilkoma osobami z tego forum udałem się na wspólną misję bojową. Jako, że nie udało mi się jeszcze wtedy przypomnieć sobie obsługi wszystkich systemów, lecąc w grupie przypadkowo odpaliłem rakietę AA, na szczęście nikogo nie trafiając. Do końca misji koledzy woleli, żebym leciał jednak z przodu, nie z tyłu.

« Odpowiedź #118 dnia: Maja 03, 2011, 09:43:02 »
Fajnie, że się Wam podoba.

W tej chwili czekam na dwie rzeczy: moje pudełko z A-10C oraz nowy, mocny komputer, który aktualnie zamawiam głównie pod te właśnie symulator. Pozwólcie więc, że wystartuję z tym wszystkim gdy tylko na nowym sprzęcie zainstaluję program i wtedy na pewno ruszam.

To będziemy czekać jak na śmierć, czyli długo i szczęśliwie :karpik

PS. Co to będzie za komputer, podaj jakieś szczegółowe dane.

« Odpowiedź #119 dnia: Maja 03, 2011, 11:43:39 »
Do końca nie jestem pewien szczegółów, bo wciąż czekam na ofertę, ale mniej więcej taki:

- procesor: Intel Core i7-2600K, 3.40GHz
- płyta: Asrock P67 Extreme4 B3
- grafika: dowolne  2 szt. GTX 580 SLI
- dysk SSD: Crucial C300 64GB
- dysk HDD: WD Caviar Black, 3.5'', 500GB
- RAM: 8 GB.