Autor Wątek: Wydajność DCS: A-10C na naszych komputerach  (Przeczytany 76976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Wydajność DCS: A-10C na naszych komputerach
« Odpowiedź #45 dnia: Kwietnia 27, 2011, 13:58:30 »
To jak jest w końcu z tym HDR?

Ale o co "common"? Zadaj jaśniej pytanie.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #46 dnia: Kwietnia 27, 2011, 22:31:15 »
Pewnie pyta czy włączyć czy wyłączyć przy tej grafie. A włanczoj albo.... nie włanczoj. Zobaczysz czy gra hula dobrze czy nie.

« Odpowiedź #47 dnia: Kwietnia 27, 2011, 23:36:09 »
Ale wszystko mi hula czy mam włączone czy nie to jest tak samo. Jak jest lepiej graficznie, z włączonym? Bo rozumiem że wyłączamy przy ubogich komputerach?

poko24

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Kwietnia 28, 2011, 07:29:47 »
Włączyć HDR oczywiście. Ale po co Ci woda na "high"? Wystarczy "medium". Silnik DCS i LockOna renderuje wodę wszędzie na planszy. Nawet pod terenem, gdy jej nie widać. To była zawsze najbardziej klatkożerna opcja.

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Kwietnia 28, 2011, 12:53:17 »
Hmm, nie wiem czy to tak ma być ale u mnie przy włączonym HDR obraz jest jakby za mgłą, w pierwszej chwili chciałem regulować AntiFog w kabinie ;) Nie zauważyłem różnicy w FPS ale ta mgła jest dziwna więc HDR wyłączyłem (grafa HD 6850 oc).
"Spadochroniarz musi być na tyle mądry żeby zrozumieć zasadę działania spadochronu. I na tyle głupi żeby ją wypróbować..."

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #50 dnia: Kwietnia 28, 2011, 13:32:30 »
Hmm, nie wiem czy to tak ma być ale u mnie przy włączonym HDR obraz jest jakby za mgłą, w pierwszej chwili chciałem regulować AntiFog w kabinie ;) Nie zauważyłem różnicy w FPS ale ta mgła jest dziwna więc HDR wyłączyłem (grafa HD 6850 oc).
Obecnie HDR to właściwie efekt promieni słońca oraz bardzo leciutkie zmiękczenie. Trochę bardziej jest to widoczne przy misjach z gorszą widocznością ale też do pewnego pułapu, jak np. w misjach w 1ej kampanii w DCS. W innych wypadkach jest praktycznie niezauważalny po 1.1.0.7. Opcja jak dla mnie, która jednak musi być włączona, a nie zabiera nic FPS (chyba, że ktoś ma buga z kartami ati 6xxx, to off na razie).

www.yoyosims.pl

_michal

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Kwietnia 28, 2011, 13:50:07 »
Ekran normalnie pozwala na wyświetlenie 256 odcieni każdej składowej, przez co bez HDR na przykład biała kartka papieru i Słońce mogą mieć tą samą jasność, co jest oczywistą bzdurą. W trybie HDR obraz jest liczony w wyższej rozpiętości tonalnej, a później jest konwertowany do 256 odcieni na kanał. Dzięki temu lepiej wyglądają kontrastowe elementy na ekranie. Oczywiście nie należy mylić HDR z bloomem, to coś zupełnie innego.

Wystarczy w simie w jasny dzień spojrzeć najpierw w dół na przyrządy, a potem obrócić się w kierunku Słońca. Po chwili kontrast obrazu dopasuje się do nowej rozpiętości tonalnej. To samo w drugą stronę, obrócenie głowy z jaskrawego miejsca w ciemne będzie miało podobny efekt.

Dla mnie zdecydowanie HDR musi być włączony.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Kwietnia 28, 2011, 21:05:27 »
Wystarczy w simie w jasny dzień spojrzeć najpierw w dół na przyrządy, a potem obrócić się w kierunku Słońca. Po chwili kontrast obrazu dopasuje się do nowej rozpiętości tonalnej. To samo w drugą stronę, obrócenie głowy z jaskrawego miejsca w ciemne będzie miało podobny efekt.

Dla mnie zdecydowanie HDR musi być włączony.
Ten Pan ma rację! Efektem ubocznym jest ta mgła właśnie (bloom), ale sam HDR to imitowanie czynności światłoczułych receptorów siatkówki oka. Słońce potrafi oślepić na chwilę. Dodaje to realizmu, prawda?

« Odpowiedź #53 dnia: Kwietnia 28, 2011, 21:35:48 »
Ale najzabawniejsze jest to że A-10C idzie u mnie na max detalach w 1680x1050 i minimalną ilość klatek jaką osiągnąłem to 50FPS, a dla porównania IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover muszę ostro zjechać na detalach by nie warpiło. Oczywiście A-10C bije na łeb Ił-a :003:

Troghv

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 28, 2011, 23:06:26 »
Słońce potrafi oślepić na chwilę. Dodaje to realizmu, prawda?
Ale chyba nie w tym symulatorze. Nie dość, że slońce nie oślepia, to jeszcze spojrzenie na nie powoduje natychmiastowe oświetlenie kokpitu (sic!), a przecież chyba powinno być odwrotnie.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 28, 2011, 23:27:05 »
To druga sprawa, że pracują wciąż nad tym. Było o tym mówione, że nie ma efektu "czerni i bieli" w nocy jak w ArmA, itp. WIP

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #56 dnia: Kwietnia 29, 2011, 01:11:31 »
W kabinie też realizmu doda sporo to cieniowanie w 1.1.0.8. Oby już wyszedł.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #57 dnia: Kwietnia 29, 2011, 23:14:24 »
Kurde! Normalnie nieraz ilość klatek na sekunde np. przy misji WeaponTraining przy ataku pkt.2-go na cele słabo opancerzone osiąga magiczną liczbę 13. A generalnie to tak trzyma się w granicach 18 FPS-ów. Mój komputer to procek Intel Core Quad 8400 @2.79, płyta to EP45-DS3R, karta ATI RADEON 4850 512 mb, pamięć 4GB,system VISTA 64, no i gram na ustawieniach Medium przy rozdziałce 1280x800. Jestem ciekaw co mnie ogranicza, grafika czy procek? A może coś innego. Od czego zacząć inwestycję. Od grafiki czy od procka? A może wszystko? HELP!   

« Odpowiedź #58 dnia: Kwietnia 30, 2011, 05:32:06 »
A czy w nowym patchu dodadzą pilota? Trochę tam pusto :003:

poko24

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 30, 2011, 08:25:01 »
W kabinie też realizmu doda sporo to cieniowanie w 1.1.0.8. Oby już wyszedł.
Gdy teraz DCS jest dostępny na Steamie, to raczej kolejne patche będą wolniej się pojawiać. Procedury na "Parówce" spowolniły już wydanie kilku updatów dla innych gier w przeszłości... :(