W związku z profilem do BMS4 (Cougar) przejrzałem podstawowy dokument Hotas Cougar Reference Book oraz dokumentację związana z BMS4 napisaną przez Red Doga (link w moim ostatnim post). Przejrzałem także profile Jagstang, RD oraz zmodyfikowany Gerrah. Zapoznałem się także z dokumentem dołączonym do BMS4 F4-BMS Keyboard Layout - keystrokes - bms4.key.
Moje wnioski. Rozpocznę od RD, który jest w projekcie jak twierdzi od 5 lat. Ma w pełni funkcjonalny kokpit. Zrobił dla BMS4 przypisania klawiszy do funkcji BMS4 w dokumencie RD - PIT KEY STROKES - BMS. Jest tego 15 stron. Zrobił także zestawienie oraz opis BMS - Callbacks, jest tego 47 stron. Zrobił także profil do Cougara.
Przejrzałem jego profil i zauważyłem, że definiując hats zostawił opcję ozn. "^" dając możliwość zdefiniowania funkcji przez użytkownika. Jest to związane z przyciskiem S3 w stick. Przykład : jeśli naciśniemy S3 to mamy vidoki obracając H1, jeśli nie to mamy trymerowanie. Jest odwrotnie niż u Jagstanga.
Gerrah uprościł w porównaniu do Jagstanga swój profil pod swoje potrzeby.
Teraz zauważyłem, że RD wprowadził w definicji makro warianty pogody Weather 1-4 (tmm). Nie wiem czy to wykorzystuje w tmj.
Reasumując muszę stwierdzić, że za mało znam Falcona aby decydować co jest przydatne a co nie w profilu. Cougar posiada tylko 10 buttons, 4 hats, 4 switches oraz 2 stage trigger, ale stosując modyfikacje można stworzyć badzo dużo kombinacji. Zbyt duża liczba tych kombinacji może prowadzić do komplikacji w stosowaniu Cougara, dlatego musi być jakiś kompromis. Posiadając fizyczny kokpit tym bardziej trzeba ograniczyć liczbę dostępnych kombinacji. Dla posiadaczy kokpitów jest także istotne posiadanie tych samych plików key po to aby mieć te same przypisania dla callbacks (można stosować te same skrypty). Tyle moich rozważań.