Autor Wątek: BMS 4.X - ogólnie  (Przeczytany 103637 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: BMS 4.X
« Odpowiedź #135 dnia: Września 11, 2011, 10:32:39 »
Shift+'/'
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

poko24

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: Września 11, 2011, 10:38:48 »
Dzięki.

« Odpowiedź #137 dnia: Września 11, 2011, 13:33:40 »
Uruchomiłem kokpit w BMS4. Na zdjęciu widać opcję HUD.

Uploaded with ImageShack.us
Brakuje MFD, ale ma powstać upgrade do MFDE w najbliższym czasie. Co do mnie to nie będę modyfikował mojego profilu do Cougara dopóki nie oswoję się z BMS4. Nie muszę zmieniać nawyków. Ponieważ brak MFD na zew. monitorach to muszę używać kokpitu na ekranie robiąc jednocześnie powiększenie tak aby było coś widać na ekranach.
W porównaniu do OF obraz HUD jest wyraźnieszy, można też go powiększać. Dobrze, że jest dokumentacja do BMS4. Nie miałem zbyt dużo okazji do zabawy z OF ale myślę, że dam radę z BMS4, ponieważ pewne elementy są wspólne.
Dobrze, że zachowali stare callbacks, nie trzeba zmieniać przypisań w panelach.

« Odpowiedź #138 dnia: Września 11, 2011, 14:50:39 »
Vito, albo ja coś nie zrozumiałem albo ślepy jestem ale widzę że przecież masz działające MFD. To jedna rzecz a druga to kokpit masz mega wypas widać że jest to pierwsza liga wśród cockpitbuilders-ów ale jedna rzecz dla mnie jest nie do przyjęcia. Jak można jeszcze nie wymienić monitora na co najmniej 32 cale ?

« Odpowiedź #139 dnia: Września 11, 2011, 15:13:29 »
Vito,
zrobiłem teraz test z dwoma kartami w jednym kompie i wszystko działa. Na cztery monitory rozrzuciłem prawy i lewy MFD, RWR i ogólny widok FALCONA. Wszystko działa w 2D,3D i po wciśnięciu klawisza 1 lub 5. W czym więc problem?
Jak dołożę trzecią kartę to będzie 6 działających monitorów, czyli 6 okien Falcona!!
Jak wspomniał Fiero.. Widać na focie, że wszystko działa. Może Twój problem polega na konfiguracji MFD? zakładam, że taki sam ekran masz bez dodatkowych monitorów. :001:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #140 dnia: Września 11, 2011, 15:21:50 »
MFDE w trybie server-client nie wyświetla MFD. MFD póki co tylko mogą być wyświetlane przez system BMSowski.

« Odpowiedź #141 dnia: Września 11, 2011, 15:27:37 »
MFDE w trybie server-client nie wyświetla MFD. MFD póki co tylko mogą być wyświetlane przez system BMSowski.
Chwila... my tutaj mówimy o wyświetlaniu na jednym kompie czy w sieci? Bo w sieci BMSowski działać nie będzie. Tylko MFDXetractor tak może zrobić, czyli server i client.

Zrobiłem test z MFDE. Fakt, nie dział, ale można to zrobić na jednym kompie z większą ilością kart graficznych.
Czuję, że szykuje się kompleta przebudowa mojego kokpitu... :006:

« Odpowiedź #142 dnia: Września 11, 2011, 15:49:19 »
EGHI czy Twoje MFD działają dzięki programowi MFDE? Czy masz WinXP? U mnie dzięki MFDE działają wszystkie 6 monitorów. W 2D mam MFD, ale w 3D mam taki ekran jak widać na zdjęciu. Mogę przełączać w MFDE pomiędzy 2D oraz 3D kombinacją klawiszy Shit+Crtl+Alt+1 lub 3. Tak myślę czy ustawić DTC dla MFD, ale jeśli widzę na monitorze głównym w 3D obrazki na MFD to powinno to być także na zew. monitorach.
Jest jeszcze okno Falcon BMS Display Extraction, ale to nie dotyczy programu MFDE tylko BMS4 (dla tej opcji potrzeba Win7, jeśli dobrze zrozumiałem viperpits, ale może jestem w błędzie).
Monitor zmienię, ale za jakiś czas teraz muszę poznać BMS4 oraz dokończyć pozostałe panele.

« Odpowiedź #143 dnia: Września 11, 2011, 21:42:12 »
Vito, ja już wiem co Ty robisz źle. Zapomnij o starym MFDE i zrób to w nowym. 
Mała instrukcja:
Odpalasz Falcon BMS Config i zaznaczasz ptaszkiem funkcję zakreśloną czerwoną ramką na obrazku:

Falcon odpali się w trybie okienkowym, to pozwoli na swobodne rozmieszczanie okien MFD na inne monitory.
Kolejny krok to uruchomienie Cockpit Display Extraction, a w nim lewy i prawy MFD:

Po uruchomieniu Falcona efekt powinien być taki:

Przesuwasz myszą okna na odpowiednie monitory i gotowe. Masz w pełni działające MFD w 3d itd...
Na MFDE ,tym starym, dodatkowym odpalasz wszystkie gaugesy dla CP i masz full opcje w kokpicie.
Windows7 czy XP nie ma żadnego znaczenia, u mnie to XP i jak widzisz działa.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #144 dnia: Września 11, 2011, 21:55:05 »
Chwila... my tutaj mówimy o wyświetlaniu na jednym kompie czy w sieci?
Ja o sieci, nie wiem już o jakim pisze Vito ;)

« Odpowiedź #145 dnia: Września 12, 2011, 07:51:00 »
Ja o sieci, nie wiem już o jakim pisze Vito
Przepraszam z nieporozumienie. Mój pit jest sterowany z jednego PC w którym są 3 karty graficzne: HD 3870, HD3450 oraz HD4350. Do tych kart jest podłączonych 6 monitorów.Dla tej konfiguracji dla OF było ważne aby był silny procesor, u mnie i7 - 920, stare karty graficzne oraz WinXP. Robiłem także testy z dwoma PC w sieci i to także działa, ale nie ma potrzeby stosowania dwóch PC.
Dla BMS4 jest inaczej tzn. zalecają Win7 oraz nowsze karty graficzne.
.. ja już wiem co Ty robisz źle. Zapomnij o starym MFDE i zrób to w nowym..
Miałeś rację teraz pracuje. Nie zwróciłem uwagi na drobny szczegół - tryb okienkowy. Teraz to wydaje się takie proste. Po południu zrobię testy i opiszę wnioski. Już teraz mogę stwierdzić, że na moim sprzęcie BMS4 pracuje stabilniej od OF mam na myśli wyświetlacze MFD na zewnętrzych monitorach. W OF miałem problemy z opcją 2D.
Dwa słowa wyjaśnienia na temat programu MFDE oraz możliwości sterowania zewnętrzymi MFD za pomocą samego BMS4. Dla pitbuilderów jest to oczywiste, ale może być niezrozumiale dla pozostałych kolegów. Mniej więcej 3 lata wstecz LT (sktót nickname autora) stworzył program MFDE, który umożliwia umieszczenie MFD na zewnętrzych monitorach. Dodatkowo zrobił integrację funkcji programu FalconGauges  Tango 44 w swoim programie. Pojawił się BMS4 i trzeba zrobić upgrade dla MFDE.
Autorzy BMS4 przewidzieli w swoim symulatorze możliwość "wydzielenia" (extraction) niektórych wyświetlaczy między innymi MFD, ale Falcon pracuje w trybie okienkowym. Myślę, że wyjaśniłem problem wydzielania MFD.
Czuję, że szykuje się kompleta przebudowa mojego kokpitu...

Nie jest tak źle. Zachowano stare kody i dodano nowe. U mnie wszystko działa, nie sprawdzałem dokładnie, ale myślę, że nie będzie konfliktu. Tak jak wspomniałem doświadczony pitbuilder RedDog pracował od 5 lat w tym zespole, dlatego widać jego wpływ na projekt.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #146 dnia: Września 12, 2011, 08:10:00 »
Jedna rzecz mnie zdziwiła: zrzucam bomby spod jednego skrzydła, zostaję z asymetrycznymi podwieszeniami i samolot się przechyla. Rozumiem takie coś w A-10, ale w F-16 z FBW?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #147 dnia: Września 12, 2011, 08:14:49 »

F-16 ma FBW, ale ono nie jest aż tak inteligentne jak się do tego przyzwyczaiłeś ;) FBW ma zapewniać stabilny lot i w miarę możliwości pilnować byś nie robił głupich rzeczy, ale trym to Twoja brocha :D

Ja próbowałem się bawić z MFDE w sieci z moim blaszakiem (Win7/64) i laptopem (Win7/64), bo akurat nie mam większej ilości monitorów żeby podpiąć do blaszaka i o ile wskaźniki eksportował dobrze, to MFD nie działały (HUD nie sprawdzałem).

« Odpowiedź #148 dnia: Września 12, 2011, 15:18:06 »
Na dzień dzisiejszy nie ma możliwości przesłania po sieci MFD z BMS4, ale będzie to możliwe w najblizszym czasie. Tutaj cytat autora tego programu LT
@AV8R: to do that, you'll need an updated MFDE version that supports extracting from BMS 4.32.  I'm about a week away from delivery on this one
W OF nie było problemu z przesyłaniem po sieci MFD. Myślę, że z BMS4 też nie będzie problemu.
Ustawiłem u siebie precyzyjnie moje MFD na zewnętrzym monitorach i jestem bardzo zadowolony z jakości obrazów. Jakość obrazów w BMS4 jest zdecydowanie lepsza niż w OF. Obrazy są wyraziste i jest płynność ruchu. Jakość obrazów MFD w kokpicie BMS4 na ekranie głównym jest zdecydowanie gorsza od obrazów na zew. monitorach. Jest to dla mnie miła niespodzianka, ponieważ w OF było odwrotnie. Tak jak wspomniał EGHI MFD można wydzielić wprost z BMS4 a pozostałe "ekrany" (CP, DED, RWR) za pomocą programu MFDE.

« Odpowiedź #149 dnia: Września 12, 2011, 18:33:15 »
Testuję BMS4 i pierwsza negatywna niespodzianka. U mnie ruder jest sterowany za pomocą pedałów od kierownicy oraz jednej z osi MJoy. Ustawiłem w setup sterowanie rudera za pomocą tej osi i działało do dzisiaj. Podmieniłem inną oś z przepustnicy Cougara i to samo nie widzi osi. Oś z Mjoya jest widziana w innym miejscu. Zachowuje sie tak jakby nie można przypisać w setup BMS4 żadnej osi do rudera, nie reaguje. Nie widzę w tym logiki i zastanawiam się czy nie zainstalować BMS4 jeszcze raz. Może ktoś ma jakąś sugestię?