Autor Wątek: BMS 4.X - ogólnie  (Przeczytany 103519 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: BMS 4.X
« Odpowiedź #240 dnia: Października 14, 2011, 00:00:59 »
Witam.
 Dwa razy pytałem czy ktoś zabrał się za przemalowanie "Efy" i nikt nie odpowiedział. Papram więc sam w wolnych chwilach, koniec bliski (jakieś 70% zrobione). Mam jednak mały problem, nie wiem jaka czcionka to nr na ogonie.
Pytam bo nie chce mi się malować cyferek, użyłem czcionkę "USAAF-Stencil" ale ta jest bardzo pogrubiona, może ktoś posiada odpowiednią?
Nie wygląda to zbyt dobrze:

Fajnie byłoby jakby każdy miał swoje malowanie, tzn różne numery, ale czy to możliwe? I może osobisty nose art na wlocie powietrza :D

Mały bonusik, może być?  :001:

« Odpowiedź #241 dnia: Października 14, 2011, 08:43:19 »
Dwa razy pytałem czy ktoś zabrał się za przemalowanie "Efy" i nikt nie odpowiedział.
Masz rację co do odpowiedzi, dlatego pytam na pw, ponieważ jest szansa na odpowiedź. Chętnie bym pomógł, ale próbuję rozwiązać inne problemy związane z BMS4. Przestałem pytać na naszym forum z powodu małego zainteresowania tym tematem.

« Odpowiedź #242 dnia: Października 14, 2011, 11:18:26 »
Nie sądzę aby zainteresowanie było małe, choć muszę przyznać że dział falcona jest chyba najbardziej "milczący". Cóż się dziwić, na sporą ilość pytań udziela się odpowiedzi w stylu "i tak się zniechęcisz, za młody jesteś, musisz najpierw angielski opanować, falkon to nie arkaówka". i nie chodzi mi o dosłowny sens tych słów. To raczej przebija się z pod  treści odpowiedzi, choć wcale nie musiało być zamierzone.
Jasne że przeczytawszy wszystkie wątki w dziale, można znaleźć sporą wiedzę, której przez lata zgromadziło się dość sporo i którą zawdzięczamy wszystkim tym wyjadaczom falkonowym którym się "chciało" i mieli zaparcie, ale próbę zapytania o coś traktuje się tu jednak w jakiś sposób negatywnie.
Może gdyby falkon miał wcześniej zdatny do czegoś multi, to wytworzyła by się jakaś więź społeczna. Chwilowo są to raczej rozsiane po świecie niewielkie grupy osób. Oby BMS to zmienił.

A co do mojej odpowiedzi, po prostu twoje pytania przekraczają moją wiedzę więc milczę i latam.
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

« Odpowiedź #243 dnia: Października 14, 2011, 12:59:34 »
W moim przypadku problem polega na tym, że stosunkowo dobrze znam AF gorzej z OF. Z OF zapoznałem się pobieżnie. Dużo spraw związanuch z BMS4 jest podobnych do OF, ale nie znając szczegółowo OF nie wiem o co pytać w BMS4. Literatury jest dużo, ale informacja jest w różnych miejscach oraz różnych dokumentach. Dla znających dobrze OF przejście na BMS4 jest stosunkowo łatwe. Staram się pytać o sprawy dla mnie nowe w BMS4, ale w odniesieniu do AF.

« Odpowiedź #244 dnia: Października 14, 2011, 17:34:20 »
Vito mi się wydaje że za bardzo chcesz się "doktoryzować" przy Falconie i chcesz o wszystkim wiedzieć możliwie najwięcej. Poco ci to chłopaku ? Lataj z ludźmi online, baw się przy tym świetnie a jak czegoś nie wiesz lub nie rozumiesz to olej to i spróbuj znaleść inne rozwiązanie problemu. Ja np. nie zabardzo daję sobie radę z bombami naprowadzanymi laserowo, tankowaniem, lądowaniem ILS. data link.... Jakoś z tym żyje i moja wiedza wystarczy w zupełności żeby wykonać każde zadanie mając przy tym kupę zabawy i śmiechu. To jest TYLKO gra, dziewczyn nie rajcuje że jesteś pro w symulatorach.

« Odpowiedź #245 dnia: Października 14, 2011, 19:03:23 »
jak czegoś nie wiesz lub nie rozumiesz to olej to i spróbuj znaleść inne rozwiązanie problemu.
Właśnie to robię tzn. olewam jeśli problem mnie przerasta. Dlaczego próbuję pewne sprawy zrozumieć? Jest to związane częściowo z budową kokpitu. Zawsze powstaje pytanie po co ten panel i co można z tym zrobić. W końcu i tak wszystko sprowadza się do rutyny i wykorzystanie kokpitu jest tylko w paru procentach.
Budowa kokpitu jest zwiazana także z innymi dziedzinami wiedzy, dlatego powstają pewne problemy, które powodują, że pytamy jak to rozwiązać. Przykład mody do Cougara i optymalizacja profilu.
Lataj z ludźmi online,
To jest moim celem, ale jeszcze do tego nie doszedłem w sensie umiejętności latania.

« Odpowiedź #246 dnia: Października 14, 2011, 19:19:19 »
To jest moim celem, ale jeszcze do tego nie doszedłem w sensie umiejętności latania.
Oj vito vito, ojojoooooj. Jeśli Ty nie umiesz to niby kto umie? Zamiast się tu skromnie zachowywać napisz o hasło do gościa BadBoy (koniecznie wybierz stronę red, to polatamy razem) i zacznij latać. Tu masz link:

http://www.benchmarksims.org/forum/showthread.php?6272-Campaign-Korea-PvP-on-the-Public-BMS-Game-Server-100Mbit-s

Jeżeli umiesz spowodować aby szara dzida zeszła z belki i poleciała w stronę wroga, wiesz co i jak nacisnąć aby bomba rozłączyła się z twoim samolotem i połączyła z celem, jeżeli nie zniechęca cię używanie jsow w obecnej postaci to jesteś gotowy.
Wszystko co ważne wyjdzie w praniu, a co nie wyjdzie to zapytasz w trakcie lotu. Ja przykładowo nigdy wcześniej nie używałem datalinka, więc obsługa go była raczej czarną magią. Złożyło się że gość dołączył swój jednoosobowy flight do mojego jednoosobowego. Szkolenie w trakcie lotu z uruchomienia tej bestii trwało może z 20 s. i teraz jest to łatwe i przyjemne. Generalnie osoby tam latające mają swobodne podejście do innych i dzielą się swoimi doświadczeniami bez żadnej obrazy. Zabawa do tego jest przednia, a satysfakcja z wyjątkowo udanej misji (za pomocą jsow zniszczyłem w jednym nalocie 47 celów) niezapomniana.
Z tego co widzę, jest co najmniej kilka osób początkujących. Nikogo nie razi że robią sobie proste misje, na proste cele. To ma być zabawa i tak to potraktuj.
I'm a colt in your stable     I'm what Cain was to Abel     mister catch me if you can

« Odpowiedź #247 dnia: Października 14, 2011, 21:08:22 »
Dzięki za zaproszenie. Myślę, że jeszcze w tym roku do Was dołączę. Zostało mi jeszcze parę spraw do zrobienia.

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #248 dnia: Października 14, 2011, 22:51:07 »
Vito mi się wydaje że za bardzo chcesz się "doktoryzować" przy Falconie i chcesz o wszystkim wiedzieć możliwie najwięcej. Poco ci to chłopaku ?

True true, często zadajesz tak wnikliwe pytania że po prostu nikt nie zna na nie odpowiedzi :).
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

« Odpowiedź #249 dnia: Października 14, 2011, 23:37:52 »
Jak ktoś chce przetestować moje wypociny zapraszam tutaj:
http://www.mediafire.com/?5k9cdbtad7yt9fb

Na początek F-16C 52+ 
CFT jeszcze nie pomalowane, nie zakładać :010:  :001:

« Odpowiedź #250 dnia: Października 15, 2011, 19:24:13 »
Myślę, że może pomóc.
http://simhq.com/_air14/air_507a.html

Offline Cessna150

• *
  • Pilot
« Odpowiedź #251 dnia: Października 15, 2011, 22:15:56 »
Witam,

BMS zainteresowałem się kilka dni temu, kiedy na stronie dodatków do Lock-On przeczytałem post, w którym ktoś polecał ten symulator. Muszę przyznać, że BMS zrobił na mnie wielkie wrażenie, posiadam najnowszą wersję 4.32. Klikalny kokpit i fizyka stoi na wysokim poziomie. O grafice też nie można narzekać, mimo że teren nie należy do najładniej wykonanych, mam na myśli dość niewyraźne tekstury, ale niedługo jak wyjdą tekstury FLARE to myślę, że się to zmieni. ;) Ja jednak nie o tym chciałem pisać.
Jestem wielbicielem akrobacji lotniczej tej w realu jak i w symulatorach. W końcu poszukałem sobie niemalże idealny sim do stworzenia fajnego programu pokazu solowego, ale niestety brak pewnej opcji uniemożliwia mi kontynuację. Chodzi mi o nagrywanie powtórek w symulatorze jak jest to w Lock-On czy FSX, aby móc je później analizować z każdej kamery i nagrać film z widoku zewnętrznego. Czy ja jestem ślepy czy ten symulator nie posiada takiej opcji? Może znacie jakiś dodatek, który rozwiąże ten jakże istotny dla mnie problem? Będę wdzięczny za pomoc.

Symulator polecam, fizyka jest genialna! Dziękuję za tekstury EGHI.

« Odpowiedź #252 dnia: Października 15, 2011, 22:35:04 »
Cessna150,
takiego dodatku do Falcona nie ma. Jedynie Fraps, robić dużo ujęć i montować pokaz. Myślę, że Flanker Tobie coś doradzi, panowie z 13WELT zrobili mistrzowski filmik - http://www.il2forum.xt.pl/index.php/topic,12580.0.html

Co do FLARE, zmieni się dużo. Z ostatnich wiadomości, tekstury wody będą robić efekt falowania :
http://www.cleared-to-engage.com/forum/general-discussion/sea-tiles/#p45 

Przy okazji, kociak na ognie:

« Odpowiedź #253 dnia: Października 16, 2011, 12:57:26 »
Mam problem z widokiem 2D w BMS4. W dokumentacji jest uwaga:
OTWSelect2DCockpitMode "2" view for 2D pit - 2D pit not supported but used in
Sticky snapview by the code
Jak to należy rozumieć. 

_michal

• Gość
« Odpowiedź #254 dnia: Października 16, 2011, 13:11:29 »
W BMS nie ma widoków 2d. Zamiast nich jest kokpit 3d z predefiniowanymi ustawieniami kamery.