Autor Wątek: JTAC  (Przeczytany 35367 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
JTAC
« dnia: Marca 13, 2011, 21:41:14 »
Ratuję w misji obóz Yankee  :021:. Jestem pod wrażeniem JTAC w nowym DCS, pytanie za to z innej beczki ale w temacie, po wybraniu na TAD kursorem celu (w trybie tu EXP1), na drugim MFCD, na którym jest właczony Litening A-G dochodzi do automatycznego namierzenia pozycji http://www.youtube.com/user/wagmatt#p/u/5/VySAvTZOVUI, czyli pilot nie wybiera trybu Slew tylko leci to z koorydynatów. Ktoś wie jak coś takiego właczyć na TGP ?
Dodatkowo zauważyłem, że dzieje się to pomimo nie włączenia przez Matta LSS, czyli po namiarch JTAC, a nie szukania wiązki.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
Odp: JTAC
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 13, 2011, 22:17:27 »
Stworzył na TAD SPI na celu a potem zwyczajnie: china hat fwd long, przesunął TGP na SPI.
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 13, 2011, 22:51:55 »
china hat fwd long
Idę poćwiczyć, thx.

www.yoyosims.pl

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 17, 2011, 18:59:19 »
Operacje z JTAC są bardzo fajnie oddane. W eterze aż huczy. Dobrze, że pojawiają się teksty mówione, bo bez tego ciężko byłoby przefiltrować wiadomości. Tak na marginesie nieco bez sensu że kursor w trybie SOI na TAD nie da się zaznaczyć jako SPI w dowolnym miejscu, trochę, aż nie chce mi się wierzyć, że tak jest w realu, ale możliwe, że tutaj są jakieś względy techniczne, bo pozostaje np. wysokość odniesienia SPI, której przecież mapa na TAD nie oddaje. Jeśli za to dostaniemy namiary od naszych wojaków nie ma najmniejszego problemu i praktycznie można działać poza zasięgiem wroga i skutecznie go niszczyć.  :502:

www.yoyosims.pl

Offline castor

• *
  • Lonewolf
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 18, 2011, 16:51:42 »
DRAGONs JTAC Training   4 części   

http://www.youtube.com/watch?v=-z8zPOtT6uo

i5 12600K
27LG GL850-B
RTX 4080 Phantom GS
VR HP Reverb G2
TH Warthog
Lecimy z konkretami – rzekł dowódca skrzydła, patrząc na Mavericki

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 18, 2011, 20:05:41 »
Na razie startup w filmie mi się nie podoba. Check lista nie jest po to by sobie klikać jak się chce w dowolnej kolejności. Np. fotel uzbraja się na końcu i tak ma być, by na końcu uzbroić nabój pirotechniczny, inne rzeczy też są w nieodpowiedniej kolejności.

www.yoyosims.pl

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 21, 2011, 19:18:04 »
Tak na marginesie, od paru dni przechodzę misję Sourronded! (ikon itp. nie używam) i dobry temat do ćwiczenia JTAC. Od kilku dni, ponieważ na końcu zawsze mnie coś trafi, a już szczytem było jak ostatni BMP, który został na mapie podpalił mi Prosiaka, a tak niewiele brakowało. Fajnie się lata, ale ilość tam maszyn do zniszczenia to lekka przesada. Mamy 27 celów, a lecimy we dwa Prosiaki. Raczej obecne konflikty wyglądają nieco inaczej tak na marginesie. Przeważnie mamy przewagę techniczną na tyle dużą, że to co mamy pod sobą niszczy się raz dwa - patrz nawet konflikt w Libii, jadą cztery wozy, na które wysyła się 2 Rafale i 2 Mirage, szybka akcja i po ptokach. A tutaj nie dość że jesteśmy sami to celów mnóstwo. Podobnie przecież było i w Iraku (2) i Afganistanie. Nie wiem jak kampania, ale jak na razie z najciekawszych i w miarę realistycznych i przede wszystkim wyważonych misji to ten Hideout (z tym, że to nie JTAC). Raczej obecnie na taką jatkę jaką mamy w Sourronded! się nie wysyła.

Screen z misji podczas obrony przed pociskiem G-A

Ej, ta misja to jakaś masakra naprawdę, tam wciąż pojawiają się nowe konwoje. Zniszczyłem 5 po 3-4 pojazdy, a tutaj wychodzi, że średnio konwojów jest z 10 z coraz bardziej zaawansowanym sprzętem. Jest na to lekarstwo. Zostaw sobie jeden niezniszczony pojazd z kolumy (zniszczenie to trriger na pojawienie się kolejnej kolumny wozów bojowych), zanim dojdzie do siebie, lecisz na najbliższe lotnisko i dozbrajasz na ziemi Warthog'a. Po chwili Ground Crew podaje komendę "finish" i od razu startujesz do misji znów. Jeśli wrogi pojazd ogranie się i sam zacznie jechać w stronę Abramsów, te go zniszczą z łatwością.

Misja w takim wydania trwała u mnie 2:35h.
« Ostatnia zmiana: Marca 21, 2011, 23:30:09 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 26, 2011, 11:11:14 »
http://forums.eagle.ru/attachment.php?attachmentid=47002&d=1296182369

Karta lotu, może się przydać do robienia notatek.

www.yoyosims.pl

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 30, 2011, 23:15:05 »
Ja spotkałem się z innym problemem jeżeli chodzi o JTAC. W niektórych misjach po "Stand-by data" nie pojawia się magiczny czerwony trójkąt, teraz się wycwaniłem i zapisuję koordynaty UTM które potem wklepuję tworząc nowy WP ale może ktoś zna sposób na ręczne uruchomienie znacznika celu na TAD?
"Spadochroniarz musi być na tyle mądry żeby zrozumieć zasadę działania spadochronu. I na tyle głupi żeby ją wypróbować..."

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 31, 2011, 00:40:17 »
Wiesz, osobiście go już nie praktykuję. Faktycznie mamy nawet 4 rodzaje zachowań JTAC. Już z moich doświadczeń najlepszy jest ten o którym piszesz, czyli ręczne wpisywanie na CDU (i też najszybszy). Później ew. szybkie spojrzenie na TAD, ale osobiście już z tego nie korzystam. HUD w tryb SOI, przestawiasz się na nowy waypoint, krótki TMS FWD i Litening na China FWD Long. Jeszcze tylko potwierdzenie by usłuszeć Cleared i ew. podejście kierunkowe do złożenia się do ataku (zależy od uzbrojenia). Jeszcze mi ew. cel zaznaczą dymkiem. Wtedy już tylko niosę ogień na ziemię niczym Archanioł... :D Żadnych ikon.
« Ostatnia zmiana: Marca 31, 2011, 07:47:22 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 31, 2011, 01:04:00 »
No właśnie klepać mi się nie chce nowego WP :) Wolę w tym czasie "podziwiać widoki"/"wypatrywać zagrożenia A2A" jak kto woli a reszta po ustanowieniu SPI jest rzeczywiście prosta :)
"Spadochroniarz musi być na tyle mądry żeby zrozumieć zasadę działania spadochronu. I na tyle głupi żeby ją wypróbować..."

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 09, 2011, 09:26:50 »
Tak na marginesie, szkoda, że trochę się z tego wycofali:
http://www.youtube.com/watch?v=cZzyVDvhgPA&feature=related
Widać, że była ta opcja dostępna w beta 1, była rodem z TBS, czyli: http://www.casttv.com/video/0u3m4e/the-battle-simulator-by-the-fighter-collection-video

Fajna opcja do multi.
Tak w ogóle JTAC to trochę taki kamikadze. Tam o powrocie to raczej nie ma co myśleć. Oznakowanie celu w realu już daje sygnał, że jesteśmy, chyba, że same koordynaty przez radio, ale to też nie rozwiąże sprawy - "oni już o nas będą wiedzieli".

www.yoyosims.pl

Offline zartekB

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 13, 2011, 02:20:59 »
Na forum ED jest wyjaśnienie problemów z uzyskaniem danych od JTAC'a. W wielkim skrócie chodzi o to żeby przed "Standby data" przełączyć Datalink na grupę 01 na której (domyślnie) "chodzi" JTAC. Trzeba jeszcze sprawdzić czy jest możliwość w edytorze zmieniać JTAC'owi grupę na jakąś inną np. na grupę ugrupowania uderzeniowego...

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 13, 2011, 08:06:31 »
Na forum ED jest wyjaśnienie problemów z uzyskaniem danych od JTAC'a.
O jakich problemach mówisz? Jakoś do tej pory nie miałem sytuacji, by nie podano danych do ataku (chyba, że teren został wyczyszczony wcześniej więc po prostu JTAC sobie "pojechał na lody").

www.yoyosims.pl

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 13, 2011, 08:38:14 »
Mi się zdarzało, że pomimo "stby data" sesemes nie dochodził. Jak będę latał muszę sprawdzić czy to faktycznie to.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT