Witam,
Ostatnio "zanabyłem" ramki Thrustmaster MFD i chcę pod nie podłożyć wyeksportowany obraz paneli MFD z symulatora DCS:A-10C Warthog.
I być może też obraz MFD z Falcona 4, może jeszcze kiedyś do niego powrócę

Chcę sobie zrobić taki w miarę uniwersalny kokpit biurkowy

Taki trochę pod DCS'a a trochę pod FSX'a.
W pierwszym etapie chcę wykorzystać mój stary monitor LCD, a w drugim etapie jak wszystko będzie OK, chcę kupić dwa 8" ekrany LCD na DVI.
Na razie jestem na pierwszym etapie ale mam małe problemy. Podpiąłem do mojej karty graficznej mój stary monitor 17' LCD. Jest on podpięty jako drugi monitor do tej karty przez złącze analogowe (bo monitor ma tylko takie wejście). W DCS'ie zrobiłem nowy profil dla dwóch monitorów i wszystko poustawiałem. Generalnie wszystko działa tylko FPS'y dramatycznie spadły w dół.
Oto specyfikacja mojego sprzętu:
1x Core2Duo E6550 2,3GHz (socket 775)
3GB RAM
płyta MSI P35 Neo-F (niestety tylko 1x PCI Express x16, 3x PCI Express x1)
GTS250 (1x DVI, 1xHDMI, 1x D-SUB)
1 monitor HP 23" w rozdzielczości Full HD 1920x1080
1 monitor Samsung 17" w rozdzielczości 800x600
Podejrzewam, że "wąskim gardłem" są karta graficzna i procek. I tak się zastanawiam, z czy sytuacji nie poprawiłoby dodanie drugiej karty graficznej dedykowanej tylko pod wyświetlanie MFD? Czy może lepiej kupić nową, wydajniejszą kartę graficzną? Tu zastanawiam się nad GeForce GTX 560 Ti.
Z drugiej strony zastanawiałem się nad tym, czy nie postawić drugiego kompa, a sygnały z MFD nie wysyłać przez sieć do programu Leavu? To na 100% odciążyłoby pierwszy komputer. Tylko Leavu, chyba jeszcze nie obsługuje DCS:A-10C...
Niestety dodanie drugiej karty chyba wiąże się z koniecznością zakupu nowej płyty głównej, bo chyba nie ma kart graficznych na PCI Express x1 (to takie małe złącze, praktycznie 1/4 długości normalnego PCI Express x16). A jak zmienię płytę to wypadałoby tez dać nowy CPU, itd... i doszedłbym do tego, że i kartę graficzną też bym wymienił

.
Chyba, na początek, lepiej kupić nową kartę graficzną, zobaczyć jakie są rezultaty i ewentualnie później rozbudować/zmienić kompa...
Z drugiej strony, czytałem gdzieś na forach, że stare procki dwurdzeniowe (chyba chodzi o taki co ja mam

) źle współpracują z kartami Nvidia. A ja jakoś przyzwyczaiłem się do Nvidii. Co prawda kiedyś miałem ATI no ale ostatnio na Nvidię nie narzekam. Choć się nie upieram

Zastanawiam się też, czy po prostu nie wymienić karty graficznej i samego procka... tylko na jaki?
1. INTEL CORE 2 QUAD Q9550 - 2.83 GHz BOX - 1010zł
2. INTEL CORE 2 QUAD Q8400 - 2.66 GHz BOX - 525zł
3. INTEL PENTIUM DUAL CORE E6700 - 3.20 GHz BOX - 279zł
4. INTEL CORE 2 DUO E7600 - 3.06 GHz BOX - 425zł
No i dodałbym tez RAM'u tak do 6GB, bo mam OS 64bitowy a tylko 3GB....
Co radzicie? Może macie jakieś inne pomysły? Oczywiście koszty też są dla mnie ważne

. Nie chciałbym przesadzić, szukam rozwiązania najbardziej optymalnego.