Autor Wątek: Multi monitor + Thrustmaster MFD - prośba o poradę  (Przeczytany 11808 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
Multi monitor + Thrustmaster MFD - prośba o poradę
« dnia: Marca 23, 2011, 12:27:58 »
Witam,

Ostatnio "zanabyłem" ramki Thrustmaster MFD i chcę pod nie podłożyć wyeksportowany obraz paneli MFD z symulatora DCS:A-10C Warthog.
I być może też obraz MFD z Falcona 4, może jeszcze kiedyś do niego powrócę  :003:
Chcę sobie zrobić taki w miarę uniwersalny kokpit biurkowy  :002: Taki trochę pod DCS'a a trochę pod FSX'a.
W pierwszym etapie chcę wykorzystać mój stary monitor LCD, a w drugim etapie jak wszystko będzie OK, chcę kupić dwa 8" ekrany LCD na DVI.

Na razie jestem na pierwszym etapie ale mam małe problemy. Podpiąłem do mojej karty graficznej mój stary monitor 17' LCD. Jest on podpięty jako drugi monitor do tej karty przez złącze analogowe (bo monitor ma tylko takie wejście). W DCS'ie zrobiłem nowy profil dla dwóch monitorów i wszystko poustawiałem. Generalnie wszystko działa tylko FPS'y dramatycznie spadły w dół.

Oto specyfikacja mojego sprzętu:
1x Core2Duo E6550 2,3GHz (socket 775)
3GB RAM
płyta MSI P35 Neo-F (niestety tylko 1x PCI Express x16, 3x PCI Express x1)
GTS250 (1x DVI, 1xHDMI, 1x D-SUB)
1 monitor HP 23" w rozdzielczości Full HD 1920x1080
1 monitor Samsung 17" w rozdzielczości 800x600

Podejrzewam, że "wąskim gardłem" są karta graficzna i procek. I tak się zastanawiam, z czy sytuacji nie poprawiłoby dodanie drugiej karty graficznej dedykowanej tylko pod wyświetlanie MFD? Czy może lepiej kupić nową, wydajniejszą kartę graficzną? Tu zastanawiam się nad GeForce GTX 560 Ti.
Z drugiej strony zastanawiałem się nad tym, czy nie postawić drugiego kompa, a sygnały z MFD nie wysyłać przez sieć do programu Leavu? To na 100% odciążyłoby pierwszy komputer. Tylko Leavu, chyba jeszcze nie obsługuje DCS:A-10C...

Niestety dodanie drugiej karty chyba wiąże się z koniecznością zakupu nowej płyty głównej, bo chyba nie ma kart graficznych na PCI Express x1 (to takie małe złącze, praktycznie 1/4 długości normalnego PCI Express x16). A jak zmienię płytę to wypadałoby tez dać nowy CPU, itd... i doszedłbym do tego, że i kartę graficzną też bym wymienił  :002:.
Chyba, na początek, lepiej kupić nową kartę graficzną, zobaczyć jakie są rezultaty i ewentualnie później rozbudować/zmienić kompa...

Z drugiej strony, czytałem gdzieś na forach, że stare procki dwurdzeniowe (chyba chodzi o taki co ja mam  :006:) źle współpracują z kartami Nvidia. A ja jakoś przyzwyczaiłem się do Nvidii. Co prawda kiedyś miałem ATI no ale ostatnio na Nvidię nie narzekam. Choć się nie upieram  :002:

Zastanawiam się też, czy po prostu nie wymienić karty graficznej i samego procka... tylko na jaki?
1.    INTEL CORE 2 QUAD Q9550 - 2.83 GHz BOX                           - 1010zł
2.    INTEL CORE 2 QUAD Q8400 - 2.66 GHz BOX                           - 525zł
3.    INTEL PENTIUM DUAL CORE E6700 - 3.20 GHz BOX                - 279zł
4.    INTEL CORE 2 DUO E7600 - 3.06 GHz BOX                             - 425zł

No i dodałbym tez RAM'u tak do 6GB, bo mam OS 64bitowy a tylko 3GB....

Co radzicie? Może macie jakieś inne pomysły? Oczywiście koszty też są dla mnie ważne  :003:. Nie chciałbym przesadzić, szukam rozwiązania najbardziej optymalnego.

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Odp: Multi monitor + Thrustmaster MFD - prośba o poradę
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 23, 2011, 15:27:07 »
Rzuć okiem na ostatnią moją stronę
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,9985.435.html
Jest to rozwiązanie dla Falcona.Nie wiem jak jest w innych symulatorach.Fps spadają dla 3D tak jest w Falconie i jest to związane z programem MFD-E przechwytującym dane obrazów w 3D.
Dodam tylko,że jest to temat rzeka.Wszystko ma znaczenie typ karty,cpu,Winows ale to dotyczy Falcona,który jest specyficznym symulatorem.Mnie się nie udało uzyskać synchronizacji dla 2D i mogę stosować MFD tylko dla 3D,co ma sens ponieważ nie dubluję kokpitu (mogę zostawić tylko HUD).
Reasumując znajdź forum gdzie próbują ten problem rozwiązać.Na viperpits raczej nikt jeszcze tego nie zrobił.

« Odpowiedź #2 dnia: Marca 23, 2011, 16:08:30 »
Zainwestuj w taki monitor : http://www.youtube.com/watch?v=XRiOVwY4D4Q
I po problemie.   :001:

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 23, 2011, 16:49:53 »
vito_zm, dzięki za info.
No przy takim kokpicie nie musisz dublować kokpitu na ekranie. Zazdroszczę  :003:. Kiedyś też latałem na Falconie4, może jeszcze kiedyś do niego wrócę.
Tak powoli przymierzam się do własnego kokpitu, na razie w wersji mikro na biurku. Ale w przyszłości może przeniosę go do garażu, wtedy rozwinę skrzydła  :002: i może w końcu polatam online...
Tylko garaż mam nieogrzewany  :006:
Szczerze mówiąc to mam nadzieję, że kolejnym samolotem w serii DCS będzie F-16. No ewentualnie F/A-18, bo fajnie by było lądować na lotniskowcu. I wtedy chyba wysłużony Falcon 4 odszedłby na emeryturę...

Co do innych for, to owszem szukałem i zadawałem pytania. A nawet mam już trochę informacji zwrotnych. Podobno głównym moim problemem jest karta graficzna, a kolejnym CPU. Chyba kupię 560Ti, zobaczę jak to będzie hulać, a jak będę miał jeszcze problemy to zmienię CPU.
Tylko mam "zagwostkę", jaki wybrać pod socket 775, bo nie wiem czy jest sens przepłacać i kupować najdroższy. Bo jeszcze się może okazać, że i to będzie za mało... eh te komputery  :002:

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 23, 2011, 16:51:06 »
Zainwestuj w taki monitor : http://www.youtube.com/watch?v=XRiOVwY4D4Q
I po problemie.   :001:

Widziałem to  :002: fajne rozwiązanie ale mi trochę szkoda monitora.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 26, 2011, 13:07:34 »
A może odpuścić MFD i Ramki od Cougara i zainwestować w Ipada (chociaż, to o wiele drożej) http://www.lx200gps.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=62
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 26, 2011, 13:36:43 »
A to dobre jest, ale chyba jednak to nie to. Celować i tak musisz, jak nie myszą w kokpicie to paluchem w ipadaczkę.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 26, 2011, 22:01:25 »
Tak sobie poszperałem w necie i okazuje się, że jakoś nie ma (poza niedostępnymi w sklepach szajsungami u70) monitorów 7 calowych.... Czy może to mi się na kacu tak wydaje?! Chciałem sobie coś sprawić do ABRISA/MFD.... Oczywiście odpowiednio małe, żeby pasowało do ramek TH, które sobie kupię w przyszłości...

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 28, 2011, 00:26:26 »
A tak naprawdę, to czemu wciąż nie są jakoś bardziej popularne/w normalnych cenach ekrany lcd dotykowe w dużych rozdzielczościach. Przecież właśnie mając np. ekran 27'' dotykowy jak w takim tel. czy ipad to rozwiązałoby wszystkie problemy. Kiedy będzie taki krok dalej ?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 28, 2011, 00:52:04 »
A dosięgnął byś do 27'' ekranu dotykowego? Bo ja pisząc te słowa przed 22'' monitorem muszę się całkiem mocno pochylić żeby do niego dosięgnąć.
Edit: dobra coś takiego znalazłem na forum ED:

Kanał youtube 13WELT

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 28, 2011, 09:06:20 »
To zdjęcie, które pokazał Mekki wykorzystuje oprogramowanie firmy SC Simulations o nazwie HELIOS.
Jest to bardzo fajne oprogramowanie i w miarę uniwersalne. Obsługuje DCS'a, Falcona, LOFC2 i w planach też FSX i X-Plane.
Co do monitorów dotykowych to też się zastanawiam czy nie kupić sobie większego monitora dotykowego. Mam możliwość zakupu po dosyć dobrej cenie 23". Wtedy po rogach można ustawić MFD, tak jak na tym zdjęciu ale ja nałożyłbym tam ramki Thrustmastera  :002: . I wtedy stosunkowo tanim kosztem można sobie zrobić w miarę funkcjonalny i uniwersalny kokpit.
Tylko na chwilę obecną nie mam na to miejsca, no i ergonomia tego rozwiązania jest taka sobie, tu już trzeba by zbudować sobie namiastkę prawdziwego kokpitu, biurko to za mało. Widziałem gdzieś na net'cie (chyba na stronie SC Simulations, albo gdzieś na Youtube) filmik gdzie przy pomocy oprogramowania HELIOS i czterech dużych monitorów zbudowali "płaski" kokpit. Mi co prawda nie do końca podoba się takie rozwiązanie, no ale wykorzystanie tylko jednego monitora dotykowego jako przedni panel jest do przyjęcia. Jak się przeprowadzę do garażu to wtedy będę o tym myślał   :001:.

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 28, 2011, 09:40:34 »
I jeszcze przed chwilka znalazłem wpis na forum, jak wyeksportować dowolny przyrząd z kabiny na drugi ekran. Tak jak to jest w przypadku MFD.
Oto linka:
http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=70716

Wtedy chyba nie potrzeba nawet oprogramowania HELIOS. Tylko nie wiem czy będzie to działać z ekranami dotykowymi... No ale chyba powinno  :002:

« Odpowiedź #12 dnia: Marca 28, 2011, 14:10:13 »
Jest tam mowa o tym pliku.
init.lua file
Czy ktoś coś może powiedzieć na ten temat.

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 28, 2011, 14:21:28 »
A konkretnie to co chcesz wiedzieć?

Kanał youtube 13WELT

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 28, 2011, 14:26:39 »
Tam chodzi o plik, który w nazwie ma "init.lua". Później podają przykład, np. AN_ALR69V_init.lua.
Wchodzisz do katalogu:
....DCS A-10C\Scripts\Aircrafts\A-10C\Cockpit
tam szukasz folderu, który odpowiada za instrument, który chcesz wyeksportować (np.AN_ALR69V\indicator)
Wchodzisz do tego katalogu i szukasz tego pliku "init.lua". I na tym pliku robisz te zmiany, o których piszą.
Tylko zrób sobie kopię bezpieczeństwa  :002: