Autor Wątek: Multi monitor + Thrustmaster MFD - prośba o poradę  (Przeczytany 11811 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Multi monitor + Thrustmaster MFD - prośba o poradę
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 31, 2011, 12:25:05 »
Jestem pod wrażeniem,rzeczywiście inna filozofia.Dla mnie jest szansa poznania tego symulatora może to być ciekawe doświadczenie.Jeszcze jedno pytanie czy jest jakieś forum na temat budowy kokpitów dla DCS 10A-C.
Myślę,że jak powstanie F18 to będzie można przystosować częściowo mój kokpit do tego symulatora.
Zapomniałem zapytać na temat pisania skryptów np.tego w przykładzie.Czy jest gdzieś opis jak pisać tego typu skrypty.Czy język opisujący ten skrypt jest także częścią tego symulatora?

Offline Mekki

• Global Moderator
  • Tępy Ch**:)
    • 13 WELT
« Odpowiedź #31 dnia: Marca 31, 2011, 12:58:33 »
O programowaniu w lua możersz sobie poczytać tutaj.
A o kokpitach na forum ED.
A w jaki sposób Ty jesteś upośledzony?

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #32 dnia: Marca 31, 2011, 16:17:02 »
Dzięki,jest tego dosyć dużo.

« Odpowiedź #33 dnia: Marca 31, 2011, 20:02:01 »
Tak sobie poszperałem w necie i okazuje się, że jakoś nie ma (poza niedostępnymi w sklepach szajsungami u70) monitorów 7 calowych.... Czy może to mi się na kacu tak wydaje?! Chciałem sobie coś sprawić do ABRISA/MFD.... Oczywiście odpowiednio małe, żeby pasowało do ramek TH, które sobie kupię w przyszłości...
7 calowe monitory raczej będą za małe. Powierzchnia wyświetlania w ramkach TH to 11/11cm, sprawdzałem kilka sztuk 7IN i wszystkie były za małe. Chodzi o to, że na górze i dole widać aluminiową ramę matrycy jakieś 5mm co szpeci i psuje cały efekt. Wybór padł na 8 calowe które pasują idealnie.
mj
Nie mogę sobie poradzić z MFD-Extractor. Podłączyłem drugi monitor, przeciągnąłem obydwa MFD, dodałem HSI i RWR. Za pierwszym razem w czasie gry na ekranie zostały tylko te ostatnie. Falcon (AF) zmienia rozdzielczość przy uruchamianiu i przy wczytywaniu gry i wtedy MFD-E na chwilę się pojawia i znika. Nie wiem, dlaczego Falcon "rusza" oba ekrany. Efekt jest taki, że jak włączy się lot MFD-E nie ma na ekranie (inne programy są). Mam Win7-64, ekrany ustawiłem na "rozszerz". Można grać w oknie, ale tego nie chcę (pracuję z grafiką i nie mogę skakać ciągle 16-32bit).
Tak jest jeśli rozdzielczość w opcjach Falcona masz ustawioną inną od tej w Windowsie. Twój problem może też tkwić w konfiguracji monitorów. Ustawiłeś monitory na "rozszerz", znaczy co? W pionie, poziomie? Ustaw niezależnie od siebie.

Panowie,
nie mam DCS więc nie wiem praktycznie nic na ten temat, to co piszecie o programowaniu lua jest ciekawe. Jest taka aplikacja LEAVU2 coś w stylu MDFExtractor do Falcona. Gdzieś czytałem, że można to stosować w Black Shark, jest też facet z forum Viperpits który uruchomił gaugesy A-10 w tym programie. To może być dobre rozwiązanie dla poprawienia FPS, bo można to uruchomić w sieci czyli dodatkowymi monitorami obciążyć inny komp.
Odnośnie ramek TH, polecam. Nie zastąpi tego żaden monitor dotykowy czy inne kombinacje, są fajne i nie drogie ( biorąc pod uwagę jakość do ceny).
Pozdrawiam. :)

« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 01, 2011, 13:26:12 »
Mekki mam do Ciebie ogólne pytanie dotyczace Lua.Czy jest to program do pisania skryptów tylko dla DSC.Czy można pisać w nim skrypty dla hardware współpracującym z DSC.
Wyjaśnię na przykładach o co mi chodzi.
W platformie HSC Codeking można pisać skrypty dla symulatorów FSX oraz Falcona.Można także pisać pod hardware np.karta Skalarki,SimOut czy kontrolery gier np.MJoy.
SIOS OpenCockpits ma możliwość pisania skryptów dla kart OC dla symulatorów FSX oraz Falcon (może jeszcze dla innych,nie wiem).
Czy z Lua jest podobnie?

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 01, 2011, 13:59:56 »
W lua oskryptowany jest nie tylko DCS ale cała masa gier począwszy od Angry Birds przez Baldura do WoW. Istnieje też hardware wykorzystujący skrypty lua w firmware więc pewnie by się dało. Ale z tym to nie do mnie bo się na tym nie znam. Plikami lua zainteresowałem tylko z powodu DCSa i ustawień grafiki i w zasadzie nie wgłębiałem się bardziej.

Kanał youtube 13WELT

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 01, 2011, 20:02:42 »
Ej to jest bajerek:

MFDs:
Nanovision MIMO UM-710 800x480, rotates portrait or landscape, USB2.0

CDU:
Nanovision MIMO UM-740 800x480, rotates portrait or landscape, touch panel, webcam & mic, USB2.0

TM Cougar MFDs

http://www.nanovisionmimo.com/ , http://www.terracode.com/MIMO_UM740_Review/UM-740%20review_P1.html
Ja właśnie szukam czegoś pod CDU.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Yossarian

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 01, 2011, 21:18:51 »
Widziałem to rozwiązanie. Tylko mam wątpliwości czy tu nie będzie większego spadku fps'ów niż w przypadku monitorów podłączonych poprzez DVI.
Tu chyba większe znaczenie będzie miał wydajny procesor niż karta graficzna. Zresztą ja i tak muszę wymienić i jedno i drugie  :006:

Falcon 4 BMS, DCS, FSX, VR: Pimax8KX, TrackIR3 Pro+vector, Thrustmaster Hotas Warthog, Slaw Rudder, Windows 10 64b, 32GB RAM, AMD Ryzen 5 5600X , RTX3090

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 01, 2011, 21:29:24 »
Poza tym to te MFD tylko przy zgaszonym świetle dobrze wyglądają.  :118:

Kanał youtube 13WELT

« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 01, 2011, 22:05:30 »
Poza tym to te MFD tylko przy zgaszonym świetle dobrze wyglądają.  :118:
Ale o co chodzi? Bo jeśli o ramki... to w świetle dziennym prezentują się bardzo dobrze i podświetlanie jest widoczne, jeśli komuś nie pasuje natężenie to może sobie ustawić jasność w opcjach TH. Chyba, że chodzi o monitory? Te są za małe (moim zdaniem).

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 01, 2011, 22:25:23 »
Ramki mam i też mi się podobają. :118: Chodziło mi o monitory. Po ciemku tak nie widać że 7'' 16:9 monitor w ogóle nie pasuje do kwadratowych ramek.

Kanał youtube 13WELT

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 01, 2011, 22:54:28 »
Ramki mam i też mi się podobają. :118: Chodziło mi o monitory. Po ciemku tak nie widać że 7'' 16:9 monitor w ogóle nie pasuje do kwadratowych ramek.
Dlatego robi się maskownicę wokół i nie ma problemu.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Mekki

• Global Moderator
    • 13 WELT
« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 01, 2011, 23:02:56 »
Albo kupuje pasujące monitory. :118:

Kanał youtube 13WELT

Offline mj

• *
« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 03, 2011, 02:50:59 »
Na poprzedniej stronie pisałem, że myślę o takim rozwiązaniu, ale z tego co teraz widzę, taniej może wyjść zakup w miarę dużego monitora dotykowego, na którym zmieści się cały front kokpitu, a częściowo można zaprogramować sobie na nim przełączanie paneli.
Znalazłem trochę tego na stronie: http://www.pcbird.pl/monitory-dotykowe-c-53.html.
Niestety nie wiem, co to warte, bo są to raczej tanie monitory z nakładkami. Temat takich monitorów w internecie praktycznie nie istnieje, więc trzeba by było zaryzykować. Dzisiaj w Ikei męczyłem się z ekranem dotykowym. Po chwili odkryłem, że trzeba dotykać paznokciem...

Jeśli chodzi o ekrany pod ramki MFD, to jeden z nich można zastąpić ramką cyfrową 8". Niektóre z nich są przeznaczone do wyświetlania filmów i mają oprogramowanie zamieniające je w monitor (głównie Samsung i inne oparte na tych samych chipach). Takie ramki Samsung 8" na ebayu można kupić za ok. 30 euro. Niestety można tak podłączyć tylko jedną ramkę. Więcej info na stronie touch-buddy.

Offline mj

• *
« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 07, 2011, 01:42:25 »
Co myślicie o graniu na jednym, dotykowym monitorze? Przeanalizowałem kilka opcji i najtaniej wychodzi zakup monitora dotykowego 22"-23". Te małe monitorki + MFD + jeden dotykowy 7" razem kosztują minimum 1300. Przy opcji 10" zamiast 7" nawet 1500. Monitor dotykowy kosztuje ok. 900 zł - co ciekawe tyle samo tanie 15,6" albo 18,5" z nakładką oraz "fabrycznie dotykowe", nowe 22" albo 23". Z tych ostatnich widziałem jeden na allegro za 600 zł używany. Na pewno trzeba będzie dobrze opanować freetracka, ale takie rozwiązanie jest chyba najbardziej uniwersalne. Ramki MFD do nowego symulatora mogą już nie pasować, a na takim monitorze w przyszłości można uruchomić Helios jako klikalny kokpit, kupić dwa projektory i zrobić coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=HWm9PtzWvko (ktoś wspominał o wersji garażowej? ;) )