Autor Wątek: Spis powszechny  (Przeczytany 9014 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Spis powszechny
« dnia: Kwietnia 02, 2011, 13:15:48 »
Podobno obecny spis powszechny jest obowiązkowy. Czy to prawda? Jeżeli prawda, to co grozi za całkowite zignorowanie tego spisu?

Kapitan Bomba nie pie...li się z kosmitami.
Nap.....la z karabina, nie pyta.
Kapitan Bomba, i nie ma ch..a!

Troghv

• Gość
Odp: Spis powszechny
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 02, 2011, 14:16:26 »
Jest obowiązkowy. Kara za odmówienie spisania się wynosi od 20zł do 5000 zł. Ale to już w ekstremalnych przypadkach. Oczywiście karę orzeka sąd, tak więc sprawa jest do niego kierowana. Nie ma obowiązku wpuszczania do mieszkania rachmistrza, odpowiedzi można udzielić na klatce schodowej, lub przed mieszkaniem. Oczywiście można samemu się spisać. Wystarczy wejść na stronę GUS-u, a dokładniej tutaj https://nsp2011.spis.gov.pl/nsp.form/FormularzID.aspx . Spis Powszechny podzielony jest na trzy części. Pierwsza część (nie liczę obchodu przed spisowego, który już był), to Spis Pełny, zajmuję on rachmistrzowi około 15-20s na osobę w gospodarstwie domowym. Druga część to Spis Reprezentacyjny- jest bardziej szczegółowy, obejmuję 20% punktów adresowych. Może trwać nawet jedną godzinę na gospodarstwo domowe. Jeżeli ktoś jest wylosowany do spisu reprezentacyjnego, to nie jest już objęty spisem pełnym i na odwrót. Trzecia część to Spis Osób Bezdomnych. Oczywiście pierwsze dwa spisy trwają równocześnie, tylko na spis bezdomnych przeznaczone są dwa dni pod koniec spisu powszechnego. Dodam jeszcze to, że są trzy możliwości spisania się: 1- internet, 2- rachmistrz, 3- ankieter (telefoniczny).

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 02, 2011, 16:20:19 »
Komuna...
IŁ-2 FB/AEP/PF 4.04m. Lock On 1.12b

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 02, 2011, 16:45:29 »
Komuna...

Polecam przed napisaniem kolejnej głupoty na forum się trochę doedukować.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 02, 2011, 16:51:09 »
Komuna...
Magiczne słowo wyjaśniające "wszystko", używane bez umiaru przez ludzi, którzy zwykle o "komunie", ani o "niekomunie" (i w ogóle o otaczającym świecie) mają pojęcie delikatnie mówiąc mgliste.

Spis powszechny jest obowiązkowy także w krajach, w których nigdy niczego zbliżonego do tzw. "komuny" nie było. Państwo musi w jakiś sposób czerpać wiedzę o swoich obywatelach. I tak pytania naszego spisu powszechnego nie są tak szczegółowe jak w niektórych krajach "zachodnich".

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 02, 2011, 17:11:03 »
Komuna...

Dosłownie, głową w biurko... :/

Spis powszechny jest obowiązkowy także w krajach, w których nigdy niczego zbliżonego do tzw. "komuny" nie było. Państwo musi w jakiś sposób czerpać wiedzę o swoich obywatelach. I tak pytania naszego spisu powszechnego nie są tak szczegółowe jak w niektórych krajach "zachodnich".
Dokładnie. Pytania są ogólne, można powiedzieć, że dotyczą podstawowych informacji.

Dla mnie możliwość spisania się samemu poprzez internet jest świetnym pomysłem, jak widać od wczoraj w ten sposób spisało się kilkaset tysięcy ludzi.
Pozdrawiam.

Offline Jeremak

• *
  • It's full of stars...
    • Moje profile
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 02, 2011, 17:42:25 »
Dla uzmysłowienia jak przydatne (np. podczas wszelkiej maści badań naukowych) są zbierane podczas spisu powszechnego informacje, proponuję zajrzeć tutaj: http://www.stat.gov.pl/gus
Bardzo ciekawy jest Bank Danych Lokalnych: http://www.stat.gov.pl/bdl/app/strona.html?p_name=indeks chcesz wiedzieć ile jest przedsiębiorstw w twojej gminie, ZOZów w powiecie, ile osób pracuje w przemyśle, a ile w rolnictwie? Jak zmieniały się ceny i jak się wiedzie Polakom? Te linki to skarbnica informacji. Do tego potrzebny jest m.in. spis powszechny.
Czemu w Eurodisneylandzie nie można odpalać fajerwerków? Po pierwszej próbie poddał się garnizon Paryża.
http://jeremak-j.deviantart.com/

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 02, 2011, 17:59:43 »

Spis powszechny jest obowiązkowy także w krajach, w których nigdy niczego zbliżonego do tzw. "komuny" nie było.

Tzn. w jakich na przykład?
Ja nie bardzo mogę sobie wyobrazić, po co tzw. "modelowemu państwu" wiedza, którą czerpie z tych spisów, natomiast bardzo łatwo jest mi sobie wyobrazić, po co taka wiedza "modelowemu państwu komunistycznemu".
Wobec tego pytanie: ktoś może wie, po co "państwu" taka wiedza?
Odpowiedź "do badań" mnie nie satysfakcjonuje, bo moim zdaniem państwo nie jest instytucją służącą do prowadzenia badań. ;)

empeck

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 02, 2011, 18:05:32 »

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 02, 2011, 18:06:30 »
some1 i Razorblade1967 - jesteście gośćmi których wypowiedzi na forum są dla mnie z reguły wyrocznią. Tym razem bronicie jednak i to twardo sprawy której obrony nie rozumiem i z którą zgodzić się nie mogę.
Jestem pewnie politycznym głupkiem ale moje postrzeganie sprawy spisu jest zgoła inne.
Kolega Luke - napisał dosadnie "komuna". Pojechaliście po nim jak po łysej kobyle ale ja go popieram w całej rozciągłości.
Spis nie jest dobrowolny tylko jest prowadzony pod przymusem i groźbami kar - jak to się ma do niby wolnego obywatela i wolności jednostki to nie wiem doprawdy.

Kolega napisał: Spis powszechny jest obowiązkowy także w krajach, w których nigdy niczego zbliżonego do tzw. "komuny" nie było.
Kiedyś pewnie i nie było ale obecnie cała unia to taki lekki kołchoz gdzie obywatel jest własnością państwa a we własnych sprawach ma gów... do powiedzenia i przeciętny urzędnik zje go na śniadanie powołując się na liczne zakazy, nakazy, koncesje itd...

Państwo musi w jakiś sposób czerpać wiedzę o swoich obywatelach.

No ja akurat z tym twierdzeniem zgodzić się zupełnie nie mogę bo to czy mam pracę, jak mieszkam, jakie mam wykształcenie to są sprawy moje a nie państwa.
Państwo nie jest od tego by mi dawać pracę (choć obecne robi wszystko by mi tą pracę odebrać i bym w końcu pękł i uciekł), państwo nie jest od tego by mi dawać mieszkanie i państwu takie dane (do tego zbierane pod przymusem) nie są do niczego potrzebne no chyba że mamy dalej centralne planowanie wszystkiego jak za KCPZPR.
Normalne państwo powinno zajmować się tylko czterema sprawami:
-wojskiem (bezpieczeństwo zewnętrzne)
- policją (bezpieczeństw wewnętrzne)
- sądami
- infrastrukturą
i niczym więcej.
Takie jest moje zdanie. Ja was nie nazywam zmanipulowanymi głupkami itp. więc i ja oczekuję poszanowania opinii a nie reakcji jak na kolegę Luka

Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

empeck

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 02, 2011, 18:09:50 »
Kiedyś pewnie i nie było ale obecnie cała unia to taki lekki kołchoz gdzie obywatel jest własnością państwa a we własnych sprawach ma gów... do powiedzenia i przeciętny urzędnik zje go na śniadanie powołując się na liczne zakazy, nakazy, koncesje itd...

To nie jest przecież ani pomysł Unii, ani komunizmu. Szwajcaria i Norwegia nie należą do Unii, a też spisy przeprowadzają.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 02, 2011, 18:10:52 »
Server Error in '/nsp.form' Application.
Runtime Error
Description: An application error occurred on the server. The current custom error settings for this application prevent the details of the application error from being viewed remotely (for security reasons). It could, however, be viewed by browsers running on the local server machine.

Details: To enable the details of this specific error message to be viewable on remote machines, please create a <customErrors> tag within a "web.config" configuration file located in the root directory of the current web application. This <customErrors> tag should then have its "mode" attribute set to "Off".

<!-- Web.Config Configuration File -->

<configuration>
    <system.web>
        <customErrors mode="Off"/>
    </system.web>
</configuration>

Notes: The current error page you are seeing can be replaced by a custom error page by modifying the "defaultRedirect" attribute of the application's <customErrors> configuration tag to point to a custom error page URL.

<!-- Web.Config Configuration File -->

<configuration>
    <system.web>
        <customErrors mode="RemoteOnly" defaultRedirect="mycustompage.htm"/>
    </system.web>
</configuration>

Takie to spisywanie się Polaków. Wczoraj kilka prób tak się kończyło. Popić wodą i zapomnieć. Pewnie to ten pan minister od kolei i dróg realizuje, albo Pan Zgoda Budowniczy.

« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 02, 2011, 18:12:32 »
"Są trzy rodzaje kłamstwa: małe kłamstewko, duże kłamstwo i statystyki."

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 02, 2011, 18:25:52 »
Spis nie jest dobrowolny tylko jest prowadzony pod przymusem i groźbami kar - jak to się ma do niby wolnego obywatela i wolności jednostki to nie wiem doprawdy.

Bardzo wiele rzeczy, nawet w państwie demokratycznym, musisz robić pod przymusem i groźbami kar, choćby poprawnie parkować samochód, albo wysłać dziecko do szkoły. Wszystko nazywasz "komuną" z tego powodu?

Spisy powszechne były i są ogranizowane od lat w większości normalnie funkcjonujących państw. Nie są wynalazkiem komunizmu, Unii Europejskiej, Masonów czy czegoś tam jeszcze. Po szczegóły odsyłam do linków umieszczonych przez Empecka, możecie sobie tam sprawdzić od kiedy i gdzie wykonywane były spisy powszechne zarówno w Polsce jak i na świecie.

Błędnym jest myślenie, że jak w państwie nie ma centralnego planowania wszystkiego w komunistycznym stylu, to już nic się nie planuje i informacje na temat struktury społeczeństwa uzyskiwane podczas spisu są bezużyteczne.
Osobom buntującym się przeciwko udostępnianiu jakichkolwiek danych na swój temat polecam skasowanie wszystkich swoich kont pocztowych, kont w portalach społecznościowych i na forach dyskusyjnych. Tymi drogami udostępniacie znacznie więcej informacji (i to często mocno osobistych) na swój temat niż podczas spisu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

empeck

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 02, 2011, 18:31:47 »
Takie to spisywanie się Polaków. Wczoraj kilka prób tak się kończyło. Popić wodą i zapomnieć. Pewnie to ten pan minister od kolei i dróg realizuje, albo Pan Zgoda Budowniczy.

U mnie działa(tm) ;)