Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (IL-2: CloD)  (Przeczytany 141447 razy)

Odp: Pomoc dla początkujących (IL-2: CloD)
« Odpowiedź #165 dnia: Maja 04, 2012, 11:42:29 »
Czy ktoś już używał driver'ów Beta Nvidii 3xx? Podobno jest to FXAA i działa w CloD, a do tego jest jakaś nowa opcja do VSync, co dużo daje...
Działa i wygląda bardzo dobrze. Wadą FXAA upychanego z poziomu sterownika jest brak tego wygładzania na zrzutach ekranu i nagraniach gameplay'u. W dużym uproszczeniu - po prostu sterownik wrzuca później FXAA niż haki FRAPSa czy Dxtory zasysają wygenerowane przez silnik gry piksele.

VSync działa. Przynajmniej od zawsze na ATI.
Sorbiferowi nie chodziło o to czy działa czy nie. Chodzi o to, że Nvidia wprowadziła adaptacyjny (automatyczny) vsync, który zapobiega gwałtownemu spadkowi wydajności w momencie kiedy fps spada poniżej pułapu odświeżania monitora (np. 50 fps przy 60Hz). Rozwiązanie sprawuje się całkiem nieźle ale nie jest dedykowane do takich tytułów jak CoD. Adaptacyjny vsync sprawuje się dobrze w przypadku gier, które nie mają aż takich problemów z wydajnością. Jeśli chodzi o CoDa to radziłbym zrezygnować z vsync i ustawić "maksymalną liczbę wstępnie renderowanych klatek" na 0 lub 1 - obraz nie będzie jakoś specjalnie poszarpany a zyskamy parę a czasem paręnaście klatek na sekundę więcej.

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
« Odpowiedź #166 dnia: Maja 04, 2012, 12:58:50 »
Ja latam na tych 3XX i jestem bardzo zadowolony. W grze mam wyłączony AA, a w sterach ustawiony FXAA i w grze wszystko jest ładnie wygładzone.

Natomiast mam inny banalny problem. Coś sobie tam kliknąłem i teraz mam taki szary prostokąt. Nie wiem jak to wyłączyć.

That's Vietnam music... can't we get our own music?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #167 dnia: Maja 04, 2012, 13:01:55 »
Yoyo - a na pewno vsync masz ON? Twój tutorial z Ju-87, 18-ta sekunda ;)

RashbaNor - dzięki za hint'a z VSync - sprawdzę. Nie gram z nim wyłączonym, ponieważ nerwi mnie darcie... Z hintów z innej strony: podobno ustawienie tekstur na High (nie Original) i "Building amount" na "Unlimited" coś daje wrost FPS bez strat w estetyce - ciekawe czy to na serio, czy jakieś bezużyteczne voodoo...

Uziel101 - a kliknij go myszką z przyciśniętym ALT'em, to zobaczysz opcje, wypełnij go treścią, przesuń, albo usuń...

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
« Odpowiedź #168 dnia: Maja 04, 2012, 13:09:52 »
@Sorbifer: Dzięki!

To jeszcze takie pytanie mam. Czy wiecie jest opcja by widok zmieniać grzybkiem nie skokowo? Nie mam track IR, a takie przeskakiwanie o 45 stopni wkurza mnie. Ta sama sprawa z zoomem. Są opcje na klawiszach del, end, pgup, ale to też jest skokowe.
That's Vietnam music... can't we get our own music?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #169 dnia: Maja 04, 2012, 13:30:20 »
Zoom chyba nie ma takich opcji wprost, ale mogę się mylić. Zdaje się jest takie wyjście, ze się mapuje przycisk i mając włączony widok na myszce można zmieniać FOV, z tym, że użycie predefiniowanych opcji 30,60 czy 90 to kasuję... Poszukaj na sieci. Co do zmian widoków nie używam, ale tam są przecież dwa tryby widoków, ten panoramiczny to chyba w sam raz dla Ciebie...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #170 dnia: Maja 04, 2012, 13:54:11 »
Yoyo - a na pewno vsync masz ON? Twój tutorial z Ju-87, 18-ta sekunda ;)
VSynch nie jest widoczny podczas zgrywania - mozesz miec on albo off, a i tak sie nagra jakby byla wlaczona, to kwestia jak jest obraz odtwarzany, a nie nagrywany :).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #171 dnia: Maja 06, 2012, 16:11:49 »
Czy ktoś wie jak zrobić uber wodę w Kłodzie? Widziałem na YT jeden filmik i woda był zupełnie inna niż ta defaultowa (water=-1), niestety zmiana z -2 do 3 nic jakoś nie daje w cfg. Może tutaj to inna opcja? W filmiku woda odbijała chmury i bardziej przypominała tę z FSX na maks. ustawieniach.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #172 dnia: Maja 27, 2012, 18:31:21 »
Słuchajcie a jak zmieniacie "przejście od pilota do wybranej pozycji", bo u mnie "control c" nie działa :005:.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #173 dnia: Maja 30, 2012, 08:00:46 »
Słuchajcie a jak zmieniacie "przejście od pilota do wybranej pozycji", bo u mnie "control c" nie działa :005:.

Trzeba podpisać, ja dałem na C. Masz też Alt 1, Alt 2 itp. już do bezpośrednich pozycji. Odklikaj też w realizmie Zmiana samolotu.
------------------

Czy w misjach offline możecie modyfikować ilość paliwa i uzbrojenia (w Wyposażenie)?
O ile w online to działa, to widzę, że wciąż w misjach offline nie mogę ruszyć niczego.
Co ciekawe, w FMB jak dam np. te 30% paliwa to i tak jest 100%. Unlimited fuel oczywiście wyłączone.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #174 dnia: Maja 31, 2012, 13:24:03 »
Dzięki YoYo. Okazało się, że miałem zaklikane w realizmie tak jak napisałeś.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #175 dnia: Czerwca 04, 2012, 08:31:06 »
Witam

Mam dość nietypowy problem ( a może nie). Gdy "latam" Spitem I online podczas kołowania samolot nie reaguje na ruder w prawo (oddana prawa noga). W lewo idzie ładnie ale w prawo 2 razy na 3 "loty" nie da się kołować w prawo. Zmieniając na spita II wszytko ok. Sytuacja nie jest widoczna zawsze. Aha wizualizacja odchylenia steru kierunku jest, statecznik się wychyla ale samolot niestety nie idzie za tym.

Czasem działa ale częściej jestem zmuszony startować w poprzek pasa i dopiero jak podniosę ogon reakcja jest ale bardzo często jest juz za późno i woduje albo "oram" pole.

Proszę o pomoc.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2012, 09:33:47 wysłana przez Leon »

« Odpowiedź #176 dnia: Czerwca 04, 2012, 08:49:31 »
Cześć. Co prawda nie latam Spitem, ale dziwne zachowania na pasie też miałem. Mam taki pomysł, może to kwestia hamulca prawego koła. Po prostu czasem się włącza :020: (taka złośliwość clod-a).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #177 dnia: Czerwca 04, 2012, 09:15:52 »
Spit nie posiada dzielonych hamulcy na koło prawe czy lewe.

Upatruję tutaj problem konfiguracyjny. Mam przypisany hamulec na prawe/lewe ale ani razu nie zdarzyło mi się by zaczął hamować bez mojej wiedzy, dopiero jak wcisnę pedał.
Sprawdźcie sobie to oraz kalibrację kontrolerów. Poza tym co do kołowania - prościej się skręci w stronę obrotu łopat. W Spicie kołuje się technicznie, trzeba to robić bardzo uważnie, dodawać, ujmować ciąg, rudder do oporu i lekkie hamowanie i puszczanie od razu.

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #178 dnia: Czerwca 04, 2012, 10:04:04 »
Polecam zamapowanie hamulców lewy/prawy na pedały (jak ktoś ma), oraz koniecznie hamulec na jakimś przycisku - do samolotów bez hamulców na pedałach (hamulcem wtedy głównie jest jakaś wajcha np. przy kolumnie sterującej).
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #179 dnia: Czerwca 04, 2012, 10:05:21 »
Panie YoYo 'wic' polega na tym, że to się dzieje nieregularnie i tylko na Spicie I. Czasem chodzi ładnie, łatwiej w lewo trudniej w prawo ale czasem to jakby w ogóle w prawo się nie dało mimo, że statecznik się wychyla. Sprawa jest bardzo flustrująca frustrująca, bo serwerów jest mało i 3 trzy razy się rozbiję, bo "pasa" braknie.
Zauważyłem także, że jak najpierw kopnę w prawo to z lekka reaguje ale jak już kopnę w lewo to już "po filipku" nawet nie kontruje puszczam lewy orczyk i wraca do neutralnego mimo, że kopię w prawo orczyk się wychyla samolot nie reaguje.

Sedno jest takie, że wywalają mnie z serwera. Idę na ROFa i tam koledzy raczą mnie "spuszczać"... ciężko jest się w tej grze nauczyć się lądować online.... 

Pisownia, pisownia i jeszcze raz pisownia. Kolejnym razem polecą %. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2012, 11:43:00 wysłana przez KosiMazaki »