Cześć wszystkim!
Wczoraj zacząłem swoją przygodę z symulatorami lotu od zakupu thrustmastera t.16000m i IL-2 CloD. Od razu ustawiłem większość opcji na najbardziej realistyczne - poza obsługą silnika. Lecieć jakoś lecę, ale mam trochę problemów.
1. Przy startowaniu samolot tańcuje mi po pasie startowym. Ruch poziomy i przechył próbuje kontrować sterem kierunku i lotkami, ale mimo wszystko lata na boki. Próbowałem już bardzo powoli otwierać przepustnicę, ale dalej nie idzie prosto. Choć ślamazarnie i nieumiejętnie, ale jakoś jestem w stanie wzbić się w powietrze. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak robić to dobrze? Oglądałem masę tutoriali na youtube, ale dalej nie mogę się w tym połapać.
2. Jak się płynnie rozglądać? Spędziłem kupę godzin szukając tego w internecie, ale nie byłem w stanie się z tym uporać.
Chodzi mi o coś, jak np. w tym filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=IPli3rFPge4Wiem, że najlepszym rozwiązaniem byłby zakup TrackIR, ale jeszcze nie jestem pewien co na to mój portfel (dolar strasznie drogi i z pc aviator (+ vat) wychodzi jak z pilots.pl).
3. Gram tylko na single player (kampania) i jakoś tam sobie poustawiałem guziczki w myśl zasady "byleby lecieć". Mógłby mi ktoś podpowiedzieć co i gdzie przypisać? Może ktoś ma jakiś gotowy konfig na tego joya?
4. Czasem przy wykonywaniu ostrych zakrętów samolot wpada mi w korkociąg(?) i tracę nad nim panowanie. Pól biedy jak jestem w miarę wysoko bo jakoś go z tego jestem w stanie wyciągnąć. Pytanie: co robię źle, że tak się dzieje?
5. Da się jakoś wyświetlić na HUDzie prędkość i wysokość?
To chyba na tyle...