Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (IL-2: CloD)  (Przeczytany 135603 razy)

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
Odp: Pomoc dla początkujących (IL-2: CloD)
« Odpowiedź #285 dnia: Września 11, 2014, 10:09:19 »
Witam.
W końcu wyłączyłem lenia i skonfigurowałem sobie klawiszologie i joya do CloD'a ( +TF4.312). Przeszedłem szkolenie na żóltku, zasiadłem za sterami SpitaII i jest ładnie jak zaczynam lot. Niestety po kliku minutach wajchy od przepustnicy, skoku ( slide na Saitek X52 ), mieszanki ( tu scroll ) i chłodnicy ( przypisane pod hata jako klawisz 5 i 6 ) zawieszają się. Próbuję smienić np. skok i nie ma reakcji. Jak prubuję klawiszami ( domyślnie Shift _ , Shift= ) też nic. Po chwili odblokowują się i działają ok, ale zaraz znowu przywieszka. Nie ma znaczenia czy używam osi na przpustnicy czy klawiatury, czy próbuję myszką w kabinie.
Czy ktoś miał taki problem, czy może ktoś wie/przypuszcza  jaki jest powód zjawiska?
Sprawdzałem na ILku starym i FSX czy to problem z przepustnicą , ale jest OK.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #286 dnia: Września 11, 2014, 10:32:04 »
Spróbuj w ustawieniach realizmu wyłączyć "Anthropomorphic Control". Ma to symulować obecność dwóch rąk, a więc i jednoczesnej obsługi na raz tylko dwóch wajch czy pokręteł. Niestety joye nie są idealne,  drgania na osiach powodują blokowanie się tej funkcji.

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #287 dnia: Września 11, 2014, 21:49:01 »
Dzięki.
Pomogło.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

« Odpowiedź #288 dnia: Listopada 29, 2014, 15:04:14 »
Witam
Odpaliłem grę po wielu latach. Po patchach i poprawkach można w nią grać. Ale jako zielony w tej grze mam parę pytań i proszę o odpowiedź  :) .
1. Czy da się zrobić płynny zoom jak w starym ilku, gdzie mam na drugiej przepustnicy właśnie płynny zoom?
2. Nie działa mi klikalny kokpit mimo że przyciskam "ALT" ?
3. Jak poustawiać w opcjach, by tylnym strzelcem kierowało się od razu myszką jak w starym ilku ?

Pozdrawiam !
MG-FF_Piter
MG-FF_Piter

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #289 dnia: Listopada 30, 2014, 09:20:49 »
Ad. 1 da się.
Ad. 2 mi działa z defaultu, czyli nic nie trzeba wciskać "w trakcie". Może coś masz odhaczone w opcjach.
Ad. 3 też się da - ale no właśnie, skoro nie działa Ci myszka to i tu chyba problem.

Zerknij na stare forum od 1C: http://forum.1cpublishing.eu/forumdisplay.php?f=189 . Tu będzie ew. co zrobić.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #290 dnia: Listopada 30, 2014, 10:17:00 »
Lepiej niech idzie na ATAG-owe - http://theairtacticalassaultgroup.com/forum/forum.php bo na zółtym to już tylko bezpańskie psy raz na tydzień się pojawiają ;). Jeśli chodzi o mysz, to F10 nie pomaga (przełączanie między klikaniem a obracaniem kamery)? Strzelania z wieżyczek/stanowisk nie pamiętam już dobrze, ale jeśli pytasz czy da się zrobić tak, żeby całe stanowisko obsługiwać tylko myszą, to z tego co mi wiadomo - nie da się. Całą wieżyczkę lub obrotnicę przekręcasz z klawiatury i dopiero wtedy samą pukawką w uchwycie sterujesz przy pomocy myszy.

« Odpowiedź #291 dnia: Listopada 30, 2014, 12:37:12 »
Dzięki za szybkie odpowiedzi.

Ad2. Pomogło przekopiowanie plików konfiguracyjnych z czystej wersji CLoD bez TeamFusion. Bo przy instalacji pisało żeby je przekopiować a ja chyba tego nie zrobiłem.
Ad3. Pomaga wciskanie klawisza F10 tylko czy da się odwrócić osie góra-dół obsługi km-u żeby osie były jak w Ilku2
Ad1. Tutaj jeszcze nie próbowałem nic ale czy jakaś mała podpowiedź gdzie to zrobić

A i jeszcze jedno, jak wchodzę na tylnego strzelca i klikam na klawisz strzału to widok gdzieś sam ucieka w tył. Może to jakiś bug.
Ogólnie odinstalowałem wszystko i będę jeszcze raz instalował, bo chyba za dużo plików przekopiowałem.
MG-FF_Piter

« Odpowiedź #292 dnia: Listopada 30, 2014, 17:48:32 »
"Łoś" Y da się podobno odwrócić edytując plik conf.ini, sekcja [rts_mouse], jest tam gdzies linijka z invertem. Trzeba tylko pamiętać, że wpłynie to także na rozglądanie się po kabinie, jesli ktoś do tego myszy używa.

Zoomowanie płynne domyślnie robi się myszą i klawiszem pt. "hold to adjust field of view" (standardowo zdaje się naciśnięcie rolki myszy). Nie jest to rzecz jasna fortunne, więc ludzie radzą sobie z tym odpalając w tle jakąkolwiek aplikację emulującą (np. JoyToKey) ustawioną tak, że wybrane przyciski na dżoju/przepustnicy udają ruch myszy z wciśniętym "holdem". Czy są inne metody - nie wiem, czy da się emulować tą mysz sliderem na X52 - też nie wiem.

Z tym widokiem skaczącym w wieżyczce to jakaś kaszanka w ustawieniach klawiszologii musi być, gdyż normalnie nic takiego nie powinno się dziać.

« Odpowiedź #293 dnia: Stycznia 05, 2015, 19:21:43 »
Witam!
Czy istnieje możliwość zainstalowania Clod'a poza programem Steam? Po kilku latach postanowiłem odświeżyć grę i mam problem ze swoim kontem - nie mogę zaktualizować kodu instalacyjnego. Steam każe mi odzyskać stare konto, zmieniać hasła i wysyła maile z kodami do weryfikacji... Nic... Mój steam'owy profil jest czysty, a sama witryna wygląda jak wymarła. Szkoda, bo ostatnio zmodernizowałem nieco moje graty i chciałbym zmierzyć się z kłodą w bardziej wyrównanym starciu :)

« Odpowiedź #294 dnia: Lutego 21, 2015, 14:57:44 »
Cześć wszystkim!

Wczoraj zacząłem swoją przygodę z symulatorami lotu od zakupu thrustmastera t.16000m i IL-2 CloD. Od razu ustawiłem większość opcji na najbardziej realistyczne - poza obsługą silnika. Lecieć jakoś lecę, ale mam trochę problemów.
1. Przy startowaniu samolot tańcuje mi po pasie startowym. Ruch poziomy i przechył próbuje kontrować sterem kierunku i lotkami, ale mimo wszystko lata na boki. Próbowałem już bardzo powoli otwierać przepustnicę, ale dalej nie idzie prosto. Choć ślamazarnie i nieumiejętnie, ale jakoś jestem w stanie wzbić się w powietrze. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak robić to dobrze? Oglądałem masę tutoriali na youtube, ale dalej nie mogę się w tym połapać.
2. Jak się płynnie rozglądać? Spędziłem kupę godzin szukając tego w internecie, ale nie byłem w stanie się z tym uporać.
Chodzi mi o coś, jak np. w tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=IPli3rFPge4
Wiem, że najlepszym rozwiązaniem byłby zakup TrackIR, ale jeszcze nie jestem pewien co na to mój portfel (dolar strasznie drogi i z pc aviator (+ vat) wychodzi jak z pilots.pl).
3. Gram tylko na single player (kampania) i jakoś tam sobie poustawiałem guziczki w myśl zasady "byleby lecieć". Mógłby mi ktoś podpowiedzieć co i gdzie przypisać? Może ktoś ma jakiś gotowy konfig na tego joya?
4. Czasem przy wykonywaniu ostrych zakrętów samolot wpada mi w korkociąg(?) i tracę nad nim panowanie. Pól biedy jak jestem w miarę wysoko bo jakoś go z tego jestem w stanie wyciągnąć. Pytanie: co robię źle, że tak się dzieje?
5. Da się jakoś wyświetlić na HUDzie prędkość i wysokość?

To chyba na tyle...

Offline Misiek

• JG300
  • *
« Odpowiedź #295 dnia: Lutego 21, 2015, 15:20:29 »
Witam!
Czy istnieje możliwość zainstalowania Clod'a poza programem Steam? Po kilku latach postanowiłem odświeżyć grę i mam problem ze swoim kontem - nie mogę zaktualizować kodu instalacyjnego. Steam każe mi odzyskać stare konto, zmieniać hasła i wysyła maile z kodami do weryfikacji... Nic... Mój steam'owy profil jest czysty, a sama witryna wygląda jak wymarła. Szkoda, bo ostatnio zmodernizowałem nieco moje graty i chciałbym zmierzyć się z kłodą w bardziej wyrównanym starciu :)

Miałem niedawno podobny problem bo administrator przypisanego maila stwierdził, że zbyt długo nie odbierałem maili i konto mi zlikwidował. Niestety COD żeby działał - musi być przypisany do konta na steamie. Nie ma innej możliwości. Pisałem do supportu steama tickety, w których wysyłałem im dowód zakupu, okładkę z kodem gry ale przez tydzień się nie odzywali. Szczęśliwie admina wyprosiłem aby mi odwiesił konto i dopiero na steamie zmieniłem sobie maila na innego i wszystko działa - niemniej dobić się do nich jest ciężko. Ja już byłem zdecydowany aby kupić nową grę. Na nasze nieszczęście kiedyś fany VALVE wyewoluował w paskudnego steama a głupi ludzie łykali to jak pelikany i teraz mamy to co mamy. Na szczęście BOS działać może bez steama.

« Odpowiedź #296 dnia: Lutego 22, 2015, 12:21:39 »
Ja już byłem zdecydowany aby kupić nową grę.

Ja niestety kupiłem nową :( Na szczęście trafiła mi się wersja kolekcjonerska za 19,99.

Cześć wszystkim!

Jak się płynnie rozglądać? Spędziłem kupę godzin szukając tego w internecie, ale nie byłem w stanie się z tym uporać.
Chodzi mi o coś, jak np. w tym filmiku

Bez tracka jest ciężko. Można obracać myszką po wciśnięciu prawego klawisza. Wciśnięcie kółka pozwala na obserwację kokpitu w trybie 6dof

Offline Misiek

• JG300
  • *
« Odpowiedź #297 dnia: Lutego 22, 2015, 17:41:40 »
1. Przy startowaniu samolot tańcuje mi po pasie startowym. Ruch poziomy i przechył próbuje kontrować sterem kierunku i lotkami, ale mimo wszystko lata na boki. Próbowałem już bardzo powoli otwierać przepustnicę, ale dalej nie idzie prosto. Choć ślamazarnie i nieumiejętnie, ale jakoś jestem w stanie wzbić się w powietrze. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak robić to dobrze? Oglądałem masę tutoriali na youtube, ale dalej nie mogę się w tym połapać.
2. Jak się płynnie rozglądać? Spędziłem kupę godzin szukając tego w internecie, ale nie byłem w stanie się z tym uporać.
Chodzi mi o coś, jak np. w tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=IPli3rFPge4
Wiem, że najlepszym rozwiązaniem byłby zakup TrackIR, ale jeszcze nie jestem pewien co na to mój portfel (dolar strasznie drogi i z pc aviator (+ vat) wychodzi jak z pilots.pl).
4. Czasem przy wykonywaniu ostrych zakrętów samolot wpada mi w korkociąg(?) i tracę nad nim panowanie. Pól biedy jak jestem w miarę wysoko bo jakoś go z tego jestem w stanie wyciągnąć. Pytanie: co robię źle, że tak się dzieje?
5. Da się jakoś wyświetlić na HUDzie prędkość i wysokość?

1. Startuj powoli jednocześnie kompensując sterem kierunku wiatr oraz moment obrotowy silnika - czyli ster kierunku w prawo (spit 109, hurricane itd) - wierz mi, że to do opanowania chociaż przywalić np. w inny samolot każdemu się zdarzy.
2. http://allegro.pl/kamera-a4tech-pk-333e-diody-podczerwieni-dark-mode-i5081013080.html  ja posiadam taką kamerkę oraz czapkę: http://pl.tinypic.com/view.php?pic=25grxhx&s=5#.VOoE-C4a5Hc coś w tym stylu. W zasadzie to najtańszy zestaw do rozglądania się.
4. Aby nie wpaść w korkociąg - wystarczy nie przeciągać. Aby z niego wyprowadzić - ja puszczam drążek - zawsze samolot jest ciężki na silniku więc powinien się sam ustawić. Im wyżej tym łatwiej wyprowadzić. Najgorzej jak wpadnie w płaski korkociąg - wówczas albo trudno albo się nie da.
5. Nie dlatego jest to symulator aby takie rzeczy można wyświetlać. O ile wiem HUDy pojawiły się dużo później :) Ae da się wyprowadzić na ekran ciąg na przepustnicy, chłodnice itp. Lecz nie wysokość ani prędkość. To tylko widzisz w zegarach chyba, że sam o czymś nie wiem. Najlepiej napisz mi PM to pogadamy na TS i Ci wszystko wytłumaczę.

« Odpowiedź #298 dnia: Kwietnia 18, 2015, 04:21:07 »
Gdy opuszczam samolot poprzez klawisz ctrl+E nie otwiera mi się spadochron. Póbowałem wiele razy na różnych wysokościach. I nic.

« Odpowiedź #299 dnia: Kwietnia 18, 2015, 10:59:05 »
A na pewno go masz? Opcje -> pilot -> ostatnia zakładka na liście po prawej.