Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (IL-2: CloD)  (Przeczytany 135584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących (IL-2: CloD)
« Odpowiedź #315 dnia: Listopada 08, 2015, 15:49:58 »
Witam stawiam pierwsze kroki w symulatorach mam grę  IL-2: CloD, mam problem z ustawieniem sterowania bo nie wiem co do czego przypisać? Bardzo proszę szanowne grono o pomoc.Dodam że posiadam kontroler  Logitech Extreme 3D Pro.

« Odpowiedź #316 dnia: Listopada 09, 2015, 10:48:52 »
Panowie, aby nie zaczynać nowego tematu pisze tutaj szybkie pytanie.

Wczoraj chcąc pograć w CLoD napotkałem problem w niemożliwości połączenia się z serwerem ATAG (po dłuższym czasie gra zwraca błąd iż upłynął limit czasu na odpowiedź serwera). Na TS wbiłem bez problemu, więc to raczej nie blokada grupy IP ani antywirus. Mam zainstalowany najnowszy patch 4.312.

Ktoś ma jakieś pomysły jak rozwiązać ów problem?

« Odpowiedź #317 dnia: Listopada 17, 2015, 11:29:07 »
Chciałbym sobie odświeżyć po latach wirtualne latanie, ale na Hyperlobby wieje nudą, nawet w klasycznym Il2. Poszukuję jakiegoś speca od CloD-a, który w przystępny sposób w czasie rzeczywistym (chat albo telefon) rozwieje moje obawy. Liczę na stare znajomości.  8)

« Odpowiedź #318 dnia: Listopada 29, 2015, 14:25:54 »
 Witam

Duzo nas np. na TS3  War-birds  *)

« Odpowiedź #319 dnia: Grudnia 01, 2015, 12:00:25 »
Kiedyś w formie prezentu otrzymałem wydanie kolekcjonerskie Clifs of Dover. Ponieważ już dużo wcześniej kupiłem płytkę z tym z tą grą, którą jednak nie udało smi ię odpalić więc to wydanie (prezent) odłożyłem głęboko na  półkę i tak zostało. Teraz niejako grzecznościowo postanowiłem ją uruchomiłem w związku z zapytaniem darczyńcy ( dziecko)  „i jak działa ”. Udało się odpalić w przeciwieństwie do wcześnie zakupionej przez siebie płytki, lecz jest problem z uruchomieniem tzw. siatki celownika. Podświetlenie z udziałem klawiszy „L + alt” działa na zasadzie zał/wył, ale siatka celownika się nie pojawia. Próba zwiększenia natężenia podświetlenie też nie przynosi spodziewanego efektu w postaci siatki nie otrzymuję. Uzyskanie jej poprzez zwiększenie natężenie poświetlenia też nie daje spodziewanego efektu. Kombinacja  klawiszy „L + Numpad +) działa tylko w formie załącznika podświetlenie nie zwiększając natężenie podświetlenie celownika. Natomiast kombinacja klawiszy „L + Numpad -” nie dział w ogóle w żadnym kierunku ani jak ściemnianie oświetlenie (bo ściemniać nie ma za bardzo co) ani jak jako wyłącznik podświetlenia na zasadzie odwrotności do kombinacji klawiszowej  „L + Numpa+ „ .
Czy ktoś ma pomysł co zrobić, aby wyświetlić siatkę celownika ? Dodam, że przy lotach poza kabiną jest wyświetlany celownik w postaci dwóch okręgów różnej wielkości taki swoisty „Hud”.
Śniadanie na kacu jest jak przeszczep,
może się nie przyjąć.

« Odpowiedź #320 dnia: Stycznia 01, 2016, 21:04:40 »
Witam! Niestety nie mogę wystartować. Ciągle mnie zwija, a to w lewo, a to w prawo. Próbowałem ok 50-100 razy i tylko raz udało mi się wystartować. Brak jakichkolwiek sensownych poradników spowodowało, że pozostają ciągłe próby ale staje się to już nużące. Ile można zatrzeć silnik lub rozwalić się podczas startu? Ale jak za tą cenę to nie jest źle zawsze mogę sobie pooglądać pulpity w 3D, bo raczej do latania to pozostaje mi FSX i F-16 BMS. a Szkoda, bo na starym IL-2 z 2001 latałem bez problemów.

Następnym razem sugeruję przeczytać swój post przed wysłaniem. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 2016, 21:25:58 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #321 dnia: Stycznia 01, 2016, 21:32:03 »
Klapy w pozycji startu, odrobina gazu, kontra orczykiem aby utrzymać kierunek do momentu podniesienia kółka ogonowego i jak już nabierzesz prędkości to delikatnie ściągasz na siebie. Żadna filozofia tylko wymaga wyczucia. Zakładam, że sterowanie masz poprawnie skonfigurowane. CloDa trochę więcej rzeczy odwzorowuje niż IŁ-2 1946 czy FSX i to, że tam latałeś/latasz bez problemu o niczym nie świadczy. Jak już się oderwiesz to nie tylko wajcha na siebie. Musisz pilnować choćby prędkości i obrotów silnika żeby nie ubić ptaszka.

Dużo zagadnień dla początkujących była opisana choćby tu:

http://www.kg200.il2forum.pl/main/index.htm (zakładka szkoła).

Do łyknięcia teorii starczy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #322 dnia: Stycznia 02, 2016, 18:22:52 »
Dziękuję za informację. Dzisiaj udało mi się 2X wystartować na jakieś 15 prób manipulując hamulcem dla lewego koła później już bez kombinowania z hamulcami. Ogólnie poziom wejścia spory i zanim człowiek nabędzie umiejętności prawidłowego startu to trochę czasu minie. Poziom irytacji był ogromny ale nie ma co się poddawać trzeba walczyć do końca :)

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #323 dnia: Stycznia 02, 2016, 18:29:54 »
W końcu to symulator, c'nie? ;).
Nie bez kozery tyle godzin trwało szkolenie pilotów bojowych. A tu od razu chcą startować ;). I żeby tylko...
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

« Odpowiedź #324 dnia: Stycznia 02, 2016, 18:34:00 »
Na razie zadowalam się startem i lataniem nad bazą. Tylko jeszcze coś nie tak z ciągiem bo max daje 15k obrotów i przepustnica max do połowy dalej nie reaguje i latam w trybie emeryckim ;)

« Odpowiedź #325 dnia: Stycznia 03, 2016, 19:43:19 »
Witam Panowie,

Czy Hurricane ma gdzieś licznik amunicji? Coś nie mogę zlokalizować, ostatnio ścigałem kogoś w kampanii parę dobrych minut po czym się okazało że miałem jakieś 2 naboje..:-)

« Odpowiedź #326 dnia: Lutego 29, 2016, 16:21:15 »
Na razie zadowalam się startem i lataniem nad bazą. Tylko jeszcze coś nie tak z ciągiem bo max daje 15k obrotów i przepustnica max do połowy dalej nie reaguje i latam w trybie emeryckim ;)
15 tysiecy obrotow? Ja nie moge przekroczyc 1200. Czym latasz? Migiem 29? 😁 hehe. Taki problem mam w Me 109 i 110. Angole nie maja takich problemow.

« Odpowiedź #327 dnia: Października 24, 2016, 17:41:58 »
Witam.
podczas startów oraz lądowań, bardzo mocno ściąga mnie w lewo. Jest to o tyle uciążliwe, że bardzo często rozbijam się przez to. Zauważyłem na widoku z zewnątrz, że kółko ogonowe samoistnie skręca w lewo. Dopiero jak dam rudder w prawo to lotka mi się przekręca a kółko powoli przechodzi na prawo. Jak puszczę rudder to lotka wraca w swoje położenie neutralne natomiast kółko ogonowe znowu na maxa w lewo...  Czy wy też tak macie?

« Odpowiedź #328 dnia: Października 24, 2016, 20:40:31 »
Mamy mamy. W każdym samolocie ze śmigłem obracającym się w prawo (patrząc od pilota), wszystkie efekty aerodynamiczne i żyroskopowe od śmigła, o których by tu długo rozprawiać, będą przy starcie ściągać samolot mniej lub bardziej w lewo. Kółka ogonowe są samonastawne, więc będą się przekręcać na modłę wózka sklepowego - ot "jak leci" (swoją drogą, 109-tka powinna mieć możliwość blokowania tegoż, ale widać takiej w grze nie zaimplementowano).

Ciesz się, że CloD i tak ma fizykę kołowania relatywnie uproszczoną - ster kierunku działa przy każdej prędkości/obrotach, a i permamentnej niestateczności kierunkowej samolotów w takim układzie podwozia też w tym simie praktycznie nie ma. Jest więc i tak łatwiej niż w nowszych produkcjach.

Czymkolwiek kontrolujesz ster kierunku w grze (skrętny dżoj, pedały, klawiatura?), będziesz musiał potrenować kiedy, jak długo i na ile kopać w prawo, żeby samolot toczył się w miarę prosto. Wskazówka - nie przytrzymywać, ale sporadycznie kopać właśnie (popatrz na filmy z pokazów z zabytkowymi myśliwcami i zauważ jak piloci muszą "tańczyć" na orczyku cały czas podczas startu). Po jakimś czasie przyzwyczaisz się. Możesz także poeksperymentować z czułością steru kierunku w ustawieniach gry, szukając najwygodniejszej dla siebie.

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #329 dnia: Października 24, 2016, 20:54:47 »
Witam.
Czy wy też tak macie?
My tak, ale był tu taki z Flat Earht Society i dla niego siły masowe (grawitacja i siły bezwładności) to hoax, więc nie miał tak ;).
Jak mawiał tow. Lenin: "Uczyć się, uczyć się, uczyć się". Z czasem przestaniesz na to zwracać uwagę, maszyna będzie szła prosto ;).
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...