Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (IL-2: CloD)  (Przeczytany 141347 razy)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Pomoc dla początkujących (IL-2: CloD)
« Odpowiedź #345 dnia: Marca 28, 2017, 13:41:45 »
A ktoś może kojarzy jak zlikwidować ten wpis o padaczce na początku (to ładowanie prostego menu nieco trwa).
Pamiętam, że można było to usunąć jakąś opcją gdzieś w konfigu.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #346 dnia: Marca 28, 2017, 20:32:55 »
Również chętnie poznam sposób na pozbycie się dwóch kliknięć enterem na początku gry.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #347 dnia: Marca 29, 2017, 16:27:44 »
Mam problem z przypisaniem ustawień przepustnicy Saitek w CoD.
Generalnie dziwnie to działa, sterowanie mieszanką raz działa na zasadzie 0-1, a raz płynnie przez cały zakres. Znowu kiedy mam maksymalny ciąg to mieszanka potrafi przełączyć się z automatu na ubogą. Coś ewidentnie wariuje tylko nie wiem czemu, w innych latadłach wszystko działa jak trzeba.
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2017, 18:34:33 wysłana przez KosiMazaki »
i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #348 dnia: Marca 29, 2017, 20:27:57 »
Mam problem z przypisaniem ustawień przepustnicy Saitek w CoD.
Generalnie dziwnie to działa, sterowanie mieszanką raz działa na zasadzie 0-1, a raz płynnie przez cały zakres. Znowu kiedy mam maksymalny ciąg to mieszanka potrafi przełączyć się z automatu na ubogą. Coś ewidentnie wariuje tylko nie wiem czemu, w innych latadłach wszystko działa jak trzeba.

Posprawdzaj dobrze kontrolery oraz ich ustawienia w CoD. Jak już sobie postawiałem tę grafikę to teraz pora na latanie no i tak: widzę, że spory wpływ ma czułość na zachowanie, gdzieniegdzie z automatu pozapisywały się kontrolery jako rewersy. Jak coś zapisuje, a robię to za wolno, to zaraz mi wykryje inny kontroler i go zapisze. Chyba trzeba wszystko z 10x sprawdzić.

Ponadto teraz robię sobie Cold and dark start (Bf) no i czasem na początku jakby wszystkie kontrolery się zawiesiły (np. przepustnica). Muszę czymś poruszyć (np. chłodnicą) by zadziałała reszta.

Na starcie też mega buja i kombinuje z orczykiem jak to dobrze skonfigurować. W Bf-109 zapomnieli dać blokady kółka (a jest i to nawet wymodelowana), w opcjach jest co prawa jakaś "blokada płozy" ale to nie to.
Przed uruchamianiem warto dać klocki pod koła (Shift+ctrl).

Edit. ok co do reagowania, chyba mam przyczynę - wajcha od chłodnicy wody musi zawsze wrócić do neutrum (ta realna). Jakoś jest tak, że potrafi właśnie zawiesić inne kontrolery. Taka jeszcze uwaga - widzę, zę CoD nie lubi jak się robi dwie rzeczy jednocześnie, np. wciskam klapy i w tym czasie redukuję obroty (łe?).
Edit 2. jak ktoś chce sobie popróbować start C&D ze 109tką to tu wrzucam misyjkę: https://www.sendspace.com/file/bds2m5 (wstawiamy tu C:\Users\xxx\Documents\1C SoftClub\il-2 sturmovik cliffs of dover - MOD\missions\Single) . Ten start do łatwych nie należy ale może to kwestia wyczucia, chyba kiedyś było prościej  ;D .
« Ostatnia zmiana: Marca 29, 2017, 23:24:08 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #349 dnia: Marca 30, 2017, 13:08:42 »
Na starcie też mega buja

Już lepiej ale dalej idealnie nie jest: https://youtu.be/uLEHuphF_uE . Pewnie zależy też od wiatru ale nie widzę na tym lotnisku rękawa, bo w drugą stronę startuje mi się b.po linii.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #350 dnia: Marca 30, 2017, 17:02:28 »

Taka jeszcze uwaga - widzę, zę CoD nie lubi jak się robi dwie rzeczy jednocześnie, np. wciskam klapy i w tym czasie redukuję obroty (łe?).

Odhacz w ustawieniach realizmu "sterowanie antropomorficzne".
i5 6600K @ 4.4GHz, AsRock Z170 Gaming K4, CM Fortis 3, 2x8GB DDR 4 Corsair Vengeance LPX 3200MHz, Gainward Phoenix 1080 GS 8GB, XFX TS Core 550W, Crucial BX200 SSD 240GB, Crucial MX300 SSD 275GB, Seagate Barracuda 1TB, Win 10 x64 Pro

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #351 dnia: Marca 30, 2017, 17:05:36 »
A racja, było coś takiego faktycznie (bzdura jakich mało), podziękował!

Po teście - tak to było to, stąd nawet moje problemy przy starcie i czasem niezrozumiałe zachowania. Teraz zrobiłem C&D i lot i wszystko ok. To jest w Realizmie lotu.
Wszystko działa pięknie z kontrolerami.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #352 dnia: Marca 30, 2017, 17:27:25 »
Czemu bzdura? Pewnych czynności nie da się w jednoosobowym kokpicie wykonać jednocześnie. Realizm panie, realizm a nie tylko słitaśne widoczki  :evil:.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #353 dnia: Marca 30, 2017, 19:36:19 »
Czemu bzdura? Pewnych czynności nie da się w jednoosobowym kokpicie wykonać jednocześnie. Realizm panie, realizm a nie tylko słitaśne widoczki  :evil:.

To powiedz jak to możliwe, że równocześnie nie obsłużysz na lotnisku chłodnicy wody i klap? Założenie może nie było głupie ale wykonanie już tak.
Przykład: wajcha nie dochodzi do 100%, sim to widzi, że jest w użyciu w tym czasie blokując np. ruchy przepustnicą. Dziękuję za takie coś, ktoś z tym lata w ogóle  :icon_biggrin: (oprócz mnie dopóki się nie zorientowałem, a od 2 dni się zastanawiam co tu jest nie tak)?

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #354 dnia: Marca 30, 2017, 19:43:32 »
Tam założenie było dobre, pomysłowe podejście, tylko realizacja zawiodła - klasyk. Do tego to było podatne na mikro drgania na osiach - i wtedy twój wirtualny pilot miał zajętą jedną rękę ciągle delikatnie miziając jakąś z wajch...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #355 dnia: Marca 30, 2017, 20:08:25 »
To powiedz jak to możliwe, że równocześnie nie obsłużysz na lotnisku chłodnicy wody i klap?
Zależy od samolotu. W Bf-109 powinno się dać, szczególnie na ziemi, bo pokrętło klap i regulator otwarcia chłodnicy są na przeciwnych burtach. W Spitfire są po tej samej stronie i siłą rzeczy jednocześnie nie można. Widać jakiś bug wkradł się w to feature.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #356 dnia: Marca 31, 2017, 08:03:31 »
Jeszcze w ramach startów i testów. Tak, mega ważne też by startować pod wiatr. Wtedy samolot zachowuje się o wiele stabilniej (czyli nie na pałę, bardziej przypomina to FSX i P3D) i tak nie buja (to też była przyczyna oprócz tego sterowania antropomorficznego). W menu komunikacji mamy opcję "Podaj warunki do startu" i to akurat działa. Podało mi wczoraj kierunek, siłę i mniej więcej z jakiego pasa mam startować. Na chwilę też pojawiły się żółte tablice (pokazują właśnie kierunek startu).

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #357 dnia: Kwietnia 01, 2017, 20:31:45 »
Kelso, to nie chodzi o rękę lewą czy prawą i co jest po tej samej stronie lub nie - na lotnisku masz dwie ręce do ustawiania czegokolwiek, ale masz tylko jedną rękę do ustawiania wszystkiego w locie - którąś z rąk (zamiennie) musisz trzymać badyla pomiędzy nogami. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #358 dnia: Kwietnia 01, 2017, 21:23:42 »
Wytrymowanym samolotem możesz na chwilę spokojnie puścić badyla :evil:.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #359 dnia: Kwietnia 01, 2017, 21:36:05 »
Jak ktoś nie lubi tego symbolu kursora, który czasem jak najedzie przy obracaniu się głową na coś w kabinie to powoduje wyświetlanie podpowiedzi to może sobie wł/wył F10.

www.yoyosims.pl