Właśnie dostałem grę w prezencie, a oto moje pierwsze wrażenia:
1. Instalacja - jakiś kłopot z .NET'em, instalował się 2 razy, za trzecim mu się udało. Potem ogromne ilości patch via Steam, bez problemu. Miejsce po instalacji - ponad 3GB, nie za dużo.
2. Pierwsze uruchomienie, zmiana przypisań osi i przycisków - w ciemno, sporo podobnie jak w Il2, więc spokojnie
3. Pierwsze uruchomienie i 2-3 FPS'y i dźwięk pierdzący. Na szczęście przypomniało mi się, że u mnie RACE 07 ze Steam'a też tak ma, że jak się go uruchomi od razu to działa OK, a jak robisz coś innego przez ok. godzinę, to padaka.
4. Odczekanie, uruchomienie - działa. Daje radę latać. Mój sprzęt C2D 4300 @ 2.88GHz, 3GB RAM, NV 9800GT, Windows XP SP3. Ustawienia: generalnie duże detale, niskie ląd itp., rozdzielczość 1152x864 @75, Vsync ON. Daje się polatać solo nad Londynem, nic nie przycina. Loty w większej ilości maszyn - czasami się coś przycina i idzie dalej
5. Widok wody - rewelacja, widok lądu - kiepsko, gorzej niż w ROF, a nawet i w Il2. Powiedziałbym - znacznie gorzej. Widok kabiny jest jakiś ziarnisty, nie wiem o co chodzi. Trochę jak widok mapy przed misją - zrobili taką fakturę ala papier, co ani ładne, ani czytelne nie jest. Optymalizacja budynków polega głównie na tym, że w czasie lotu nisko widać strefę naokoło siebie z "lepszymi" domkami, a dalej same prymitywne klocki Lego.
6. W czasie 5-6h gry miałem 3 razy zwieszkę totalną, trzeba było zabić program
7. Ustawienia zbieżności każdego karabinu może i fajne, ale 8 razy klikać to samo, to przesada
8. Generalnie interfejs gorszy niż w Il2 lub ROF'ie
9. Brak ustawień krzywych osi, albo ja ich nie mogę znaleźć - to jest problem!
10. Zaawansowane sterowanie silnikiem jest OK, trudniej się tu lata niż w ROF czy Il2 na full-switch, odpalenie silnika sporo mi zajeło (pomogło zrozumienie, że oś mieszanki muszę odwrócić). Coś wartego zainwestowania w czas.
11. Sam lot jest OK. Wydaje mi się, że słabo samolot reaguje, szczególnie na ster kierunku, ale może mi się wydaje
12. Walka offline - jestem kiepski

Widzę, że maszyna wroga dostaje, widzę czasami rozbłyski na kadłubie czy skrzydłach, ale w 95% przypadków przeciwnik spada przez PK albo coś w tym stylu - żadnych wybuchów czy urwanych skrzydeł, do których mnie przyzwyczaiły Ił2 i ROF. Pewnie źle strzelam. Te 5% to dwa bombowce, które rzeczywiście mają potrafią spadać w dół w pióropuszu ognia i dymu (ładny). Za to taki Spitfire lata cały w dziurach i nic, ewentualnie pilot mu zasłabnie i plum!
14. Online - do serwera można się dostać "direct" albo "join". Ki czort? Nieważne, join działa. Ilość graczy online nie oszałamia, 2o-paru zgrupowanych na 2-3 serwerach i z 5-6 innych serwerów z nikim online. Generalnie multi wywala się częściej niż offline, i coś tam często nie działa, przynajmniej u mnie. Na razie niezachęcająco.
15. Widoki - o ile Free Track działa bez zarzutu, to stary dobry profil z Ił2 jest "przesterowany", za duże ruchy głowy. Za to profil z ROF'a jest OK. Powstaje problem centrowania się i celowania w niemieckich maszynach. Przycisk "lean to gunsight" działa dziwnie, nie podoba mi się

Aha - maksymalne FOV to 90 stopni, nie za dużo, ale OK.
16. Okołoekranowe gadgety jak półprzeźroczyste okienka etc. - kiepskie rozwiązanie, dobrze, że można z nimi wiele zrobić
17. Generalnie gra ma potencjał, ale go chyba nie wykorzystam, szczególnie jak mam inne gry, np. SCUMMVM na WinCE, a do Iła nadchodzi nowy UP 3.0. Poczekam jednak na patcha do amerykańskiego release'a, a może?