Autor Wątek: Poprawki do IL2:CloD.  (Przeczytany 123890 razy)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Poprawki do IL2:CloD.
« dnia: Kwietnia 04, 2011, 11:55:34 »
W tym miejscu: http://www.sukhoi.ru/forum/showthread.php?t=67866&page=16 Luthier pisze jak przebiegaja postępy prac nad nad poprawkami do CoD. Wiem że po rosyjsku ale sprawdzałem translatorem że mozna sens i treść wypowiedzi wyłapać więc sobie każdy sprawdzi. Z najważniejszych rzeczy: prawie doszli do optymalizacji lotu nad terenem zwłaszcza zabudowanym i spadek FPS podczas lotu z budynkami jest nieznaczny, nie poradzili sobie nadal z lasem.
Dalszy plan: w przyszłym tygodniu (czyli w tym) 1-3 niewielkie pucze. Z końcem kwietnia - początkiem maja obsługa SLI i jeżeli zdążą poprawa optymalizacji.
Dochodzimy powoli do wersji późna alfa :P
Wierzę że pisze prawdę bo nic innego mi nie pozostaje :)

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 15, 2011, 08:57:09 wysłana przez KosiMazaki »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Patche
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 04, 2011, 14:09:11 »
Z najważniejszych rzeczy: prawie doszli do optymalizacji lotu nad terenem zwłaszcza zabudowanym i spadek FPS podczas lotu z budynkami jest nieznaczny
Ale to już nasi Forumowicze sami chyba rozwiązali, wystarczy wyłączyć te liście (bo skoro przelatujemy przez drzewo, to znaczy, że nie ma pnia :D).
Ok, warto tu wrzucać do tego tematu info o zmianach :).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Przyszłe poprawki do IL2:CoD.
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 04, 2011, 15:06:37 »
Znowu się kłania kacapowo TM - 3 maleńkie poprawki w ciągu tygodnia. Największe wiadro pomyj i tak już poleciało, teraz wystarczy zrobić jedną solidną łatkę to nie.... Poza tym patrząc z boku na całą ta sytuację dochodzę do wniosku, że wydanie tej gry to niezły partyzant i że mamy powtórkę z rozrywki co przy poprzedniej grze z serii :). Znowu rzeźbienie w gów... pewnych rzeczy już się nie zmieni. Zresztą patrzeć na ich sposób działania jestem sceptycznie nastawiony. No ale niech działają. Szczęść Boże :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 04, 2011, 23:48:30 »
Rutkov, czy cos wiadomo na temat obsługi wielu rdzeni ?
Niestety po rosyjsku nic nie rozumiem, a z tłumaczem siedzieć najzwczajniej mi się nie chce :005:

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 04, 2011, 23:51:54 »
Wklej link w pole translatora:
http://translate.google.pl/

Wybierz język, z jakiego ma tłumaczyć na jaki i poczytaj.

Tłumaczenie jest trochę "toporkiem ciosane", ale ogólnie będziesz wiedział o co chodzi.

Z tego co zrozumiałem, to mówią głównie o optymalizacjach graficznych by poprawić liczbę wyświetlanych klatek na sekundę. Osobiście nic nie widziałem na temat optymalizacji pod kątem liczby rdzeni, możliwe że przegapiłem.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 05, 2011, 00:10:46 »
To samo co po rosyjsku tylko po angielsku  :004: link

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 05, 2011, 00:24:16 »
Dzięki za info :002: tylko jakoś nie daje wiary że z włączoną trawą, lasem i domkami na jednym rdzeniu będzie przyzwoicie chodzić.
Niepotrzebnie 2 rdzenie na 4 zmieniłem skoro wystarczy jeden i grafa w SLI  :004:

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 05, 2011, 00:41:54 »
Szkoda, że nic nie piszą o CrossFire. Mam nadzieję, że za to również się zabiorą, a jeżeli nie to będę musiał poczekać na odpowiedź AMD.
Pozdrawiam.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 05, 2011, 08:27:27 »
Nad 4 rdzeniami również pracują. Pojawi się to raczej pod koniec poprawek czyli jak uporają się z podstawowymi problemami. Ja też na to czekam.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 05, 2011, 08:32:52 »
Gra która chodzi na 1 rdzeniu w 2011 to jak jeżdżenie samochodem na 1nce. :D Optymalizacja terenu i wykorzystanie mocy przerobowych procków i grafik to ich priorytet powinien być.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 05, 2011, 10:26:49 »
Gra która chodzi na 1 rdzeniu w 2011 to jak jeżdżenie samochodem na 1nce. :D Optymalizacja terenu i wykorzystanie mocy przerobowych procków i grafik to ich priorytet powinien być.

Przesadzasz Pan wielce. Nie widzę powodu, by gra nie działała OK na jednym procku (rdzeniu), jednej średniej jakości karcie graficznej, wszystko na ustawieniach do "middle". Reszta - proszę bardzo, więcej rdzeni, SLI etc. etc. Podstawa powinna działać, i tego oczekuję od następnych patch'y. Niech wygląda jak w 1946, ale działa OK.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 05, 2011, 13:11:28 »
Rutkov, czy cos wiadomo na temat obsługi wielu rdzeni ?

Tutaj masz odpowiedź na temat obsługi wielu rdzeni (EN):
http://forums.ubi.com/eve/forums/a/tpc/f/8071032709/m/6141055819/p/1
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 05, 2011, 13:43:23 »
Dzięki Dzibobas, sam to podlinkowałem w wątku zbiorczym  :021:
Myślałem że coś nowego wiadomo.

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 05, 2011, 14:31:40 »
Powinienem się wyrazić : gra używająca maksymalnie 1 rdzenia.

Zefirro

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 05, 2011, 14:47:14 »
Interesujące jest to:
4. FM and ballistics. We have already addressed the issue where rounds appeared to leave aircraft sideways. This was caused by the difference between physical and rendered position of the aircraft, i.e. the rendered position lagged behind the actual aircraft position.
Our aircraft programmer has a huge bucket list of things to check, which he’s going over at a rather brisk pace.

W skrócie chodzi o to, że fizyczna pozycja samolotu w wirtualnym świecie nie jest tym, co widzi gracz na monitorze. Ciekawi mnie, czy chodzi o niekonwencjonalne zachowanie mechanizmu znanego ze starego Iła, który polegał na tym, że fizyczne zachowanie samolotu liczone było co kilka klatek, a to, co między, było ekstrapolowane na podstawie ostatniej pozycji i parametrów samolotu. (Spotkałem ten problem, gdy tworzyłem śledzącą kamerę - kiedy używałem fizycznej pozycji samolotu, ten na ekranie cały czas skakał, a po przejściu na "renderowane" współrzędne problem zniknął). Czy jest to jednak jakaś nowa pułapka, w którą wpadli twórcy? Obawiam się, że takie rozjeżdżanie grafiki i fizyki też nie wróży dobrze dla wydajności. Tzn. taka synchronizacja odbędzie się pewnie kosztem wydajności (czyli podciągnie fizykę i grafikę do podobnej częstości odświeżania), albo kosztem jakości grafiki, albo komplikacji modelu lotu (zwłaszcza AI). Jest tyle "albo", bo nie umiem wywnioskować, która część nie nadąża za drugą.

Dla zwolenników rozgrywki sieciowej ta niepozorna informacja z punktu 4. to wróżba koszmarów, gdy to, do czego wydaje im się, że strzelają, w rzeczywistości jest 10m obok. Właściwie, to powinni się czuć znajomo, bo przez lata, jak widać, nic się na lepsze nie zmieniło :004: