Autor Wątek: Sikorsky S-70 Battlehawk  (Przeczytany 5471 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sikorsky S-70 Battlehawk
« dnia: Kwietnia 09, 2011, 11:06:07 »
http://www.patricksaviation.com/videos/SAS73/5337/
Nowa, bojowa wersja Blackhawk'a. Czyli mamy powrót to mocno uzbrojonych śmigłowców transportowych.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Sikorsky S-70 Battlehawk
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 09, 2011, 11:38:06 »
To po prostu Arpia IV, swoją drogą ten śmigłowiec jest blisko 15-25% droższy od Longbowa Block III ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 09, 2011, 22:22:58 »
Błe he hłe hłe he... ! A już zaczynałem wierzyć w amerykański pragmatyzm  :118:
Zastanawia mnie co dokładnie skłoniło zakłady Sikorskiego do budowy takiej hybrydy (jeżeli mogę użyć takiej nazwy)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 09, 2011, 22:54:31 »
Nic, to wynalazek Izraelczyków na potrzeby Kolumbii. Sikorsky po prostu chce mieć w tym i swój interes.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 09, 2011, 23:57:33 »
Taki sprzęt pewnie by się sprawdził w Afganistanie. Nie potrzebne byłyby Apache. Taki Battlehawk to prawie dwa w jednym. Orientujesz się Sun jak wyglądają koszty eksploatacji Apach'a a Blackhawka/Battlehawka ?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 10, 2011, 00:07:02 »
Ciężko o wiarygodne dane. Sikorsky twierdzi, że Apache droższy, a Boeing, że Arpia  :121:  . Natomiast Kolumbijczycy nie rozgraniczają miedzy Arpiami, a normalnymi transportowymi Blackhawkami w tym co podają publicznie.

Ogólnie jak ktoś posiada Blackhawki i potrzebuje maszyny szturmowej, a nie chce mnożyć typów, to Battlehawk jest ok. Ale jakby na to nie patrzeć to tylko substytut maszyny szturmowej jest. Słabe opancerzenie (tylko siedzenia) i spore gabaryty (łatwiej wypatrzeć). Na misje COIN jakoś przechodzi, ale Apache tym się nie zastąpi.

Amerykanie następcę Apache i Blackhawka chcą oprzeć o te same komponenty, ale nie płatowce*, a to już trochę mówi o użyteczności pomysłu Arpii dla kraju takiego jak np. nasz.

* - tak jak to wygląda w UH-1Y/AH-1Z

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 10, 2011, 21:15:46 »
Cytat: Sundowner
a to już trochę mówi o użyteczności pomysłu Arpii dla kraju takiego jak np. nasz
Ma być u nas produkowana ?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 10, 2011, 21:22:20 »
Nie. Chociaż możliwość składania takiej wersji zawsze jest.

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 11, 2011, 08:15:03 »
Sikorsky pewnie na to liczy ze nasz sztab który genialny  podejmie decyzje zakupu w miejsce mi-24 które kiedyś w końcu skończą swój żywot ..... albo dorżną się w afganie.
Swoja droga patrząc na nastawienie sztabu genialnego do szukania następców uważa że S-70 w wersji uzbrojonej będzie rasowym smigłowcem szturmowym i następcą Mi-24 .....taaaaa.
Patrząc na projekt Głuszca nie zdziwiłbym się że wtórowali by takiemu rozwiązaniu.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 11, 2011, 09:31:07 »
A jak wyglądana tym tle sprawa ewentualnej modernizacji naszych Mi-24 ?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 11, 2011, 09:41:37 »
Jakich naszych Mi-24 ?  :121:

W kraju pozostało coś koło 6 Mi-24W, a Mi-24D wychodzą już resursy, więc co tu modernizować ?

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 11, 2011, 12:09:54 »
Jakich naszych Mi-24 ?  :121:

W kraju pozostało coś koło 6 Mi-24W, a Mi-24D wychodzą już resursy, więc co tu modernizować ?
Ty Sun nie bądź taki fafa-rafa  :036: . Ile co czego jest jest to ja wiem...szału niema , owszem. A problem ewentualnej modernizacji mi-24 rozbija się o kasę i o twardogłowie naszych decydentów.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 11, 2011, 12:37:03 »
Hehehe

Zapominasz, że śmigłowce dopiero co modernizacje przeszły  :020: teraz to praktycznie, nówki sztuki, nie śmigane, super hiper i Longbow się chowa (tak to widzą politycy i generalicja... serio!)
No i pomysły z UAV... cięcia budżetowe, restrukturyzacje i raporty BBNu twierdzące w prost, że wojsko obecnie jest nam zbędne  :banan

Modernizacji się Tobie zachciewa, optymisto niepoprawny Ty  :121:

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 11, 2011, 17:22:01 »
Modernizacji się Tobie zachciewa, optymisto niepoprawny ty
Spoko , spoko miałem na myśli modernizację ogólnie jako koncepcje . Jak jest to już co innego.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 21, 2011, 11:18:21 »
Coś związanego z  Blackhawk'iem, nie wiem, czy interesujące, nie śledzę nowości:

Pierwszy polski pilot ma uprawnienia do testowania BLACK HAWK
http://videofact.salon24.pl/300192,pierwszy-polski-pilot-ma-uprawnienia-do-testowania-black-hawk
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.