Autor Wątek: Konfiguracje sprzętowe i osiągi - wydzielona dyskusja.  (Przeczytany 17650 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Konfiguracje sprzętowe i osiągi.Wymagania CoD !
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 06, 2011, 14:39:22 »
Jako posiadacz win xp sp3 ,daje znak że gra działa tym systemie i nie czuję się na razie zmuszany by przesiadać się na Viste/Win 7

« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 06, 2011, 14:55:54 »
Podobno dzisiejsza łatka (beta) ma poprawić wydajność na DX9. Myślę, że warto się wstrzymać z instalacją nowego systemu i sprawdzić jeszcze na XP czy wydajność się poprawiła.
Pozdrawiam.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 06, 2011, 15:17:50 »
Jako posiadacz XP SP3, trzymam kciuki. I proszę o raporcik, czy coś jest lepiej.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 06, 2011, 16:41:41 »
Przed chwilą zauważyłem, że gra korzystała mi ze wszystkich rdzeni. Każdy z nich był obciążony równomiernie. Taka miła niespodzianka. Czyżby obsługa wielu rdzeniu już była, jednak jest niedopracowana i czasami działa, a czasami nie? Ciekawe. Zobaczymy czy jeszcze nad lądem będę miał takie spostrzeżenia. Oczywiście w conf.ini (tym w moich dokumentach) jest dopisana opcja o obsłudze 4 rdzeni.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 06, 2011, 16:50:44 »
Być może że coś już poprawili bo mam wrażenie że u mnie wzrosło klatkowanie nad terenem średnio o jakieś 10fps.

« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 06, 2011, 16:53:59 »
Być może że coś już poprawili bo mam wrażenie że u mnie wzrosło klatkowanie nad terenem średnio o jakieś 10fps.

Właściwie to jak? Przecież łatka w wersji beta ma wyjść dzisiaj wieczorem. Czy już wyszła i o tym nie wiem?
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 06, 2011, 17:13:04 »
Nie wiem. Być może to moje subiektywne odczucie bo od 3 dni nic nie robię tylko kombinuje z ustawieniami :001:

« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 06, 2011, 17:21:55 »
Myślę, że nie ma to sensu. Moja zabawa skończyła się na tym, że nie odczułem dużej różnicy w wydajności między wysokimi ustawieniami, a niskimi. Ustawiłem raz i jak na razie latam tam gdzie zawsze mam płynność, czyli nad wodą, rzadko zapuszczam się nad ląd. Raz chciałem zobaczyć Londyn, można powiedzieć, że było to oglądanie niemal jak kolejnych zdjęć na kliszy ;) .
Zabawa ustawieniami nic nie da jak w produkcji są błędy i brak optymalizacji. Teraz czekam tylko na łatkę, która ma przynajmniej po części rozwiązać problemy i dopiero po niej sprawdzę czy faktycznie coś się poprawiło.
Pozdrawiam.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 07, 2011, 00:17:15 »
vip3R - właściwie to masz prawie moją konfigurację. Jeśli ta mina jest bezcenna, może zaryzykuję ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

PL_Leo

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 07, 2011, 08:49:12 »
Bez poprawy wydajności CoD na swoim obecnym hardware również mogę zapomnieć o tym tytule.
U mnie za to wczoraj była bezcenna mina rozgoryczenia: odebrałem od kuriera swoje nowiutkie Windows 7 i przy instalacji zaczął mi się niebieski ekran wyświetlać "IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL". Najprawdopodobniej to wina niekompatybilnych sterowników ( płyta główna Intel DQ965GF). Skutek jest taki, że z powrotem zainstalowałem Windows XP z SP3 (działa bez problemu), a Windows 7 zapakowałem do pudełka, będzie jak znalazł system do nowego kompa, zapewne przyszłorocznego...

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 07, 2011, 14:32:40 »
Taka mała kwestia :

"I have a Sapphire 6950 and the underclock problem (average low FPS) tested the problem and used MSIafterburner utiilty to OC my CORE and MEMORY clock by only 1MHZ each.
Started the game again and the FPS improved a lot (still stuttering randomly and the "lagginess" feeling) went back to desktop and the charts in the utility showed the correct throttle up when in game of the Mhz and the throttle down when in desktop.
The utility is free and work with every ATI/AMD RADEON card, you can get it from www.guru3d.com. "

Ponoć na kartach ATI gra nie chodzi na maksymalnych zegarach. To oznacza, że karty AMD nie rozpoznaj jej jako gry 3d i chodzą w trybie 2D w czasie gry. Czy ktoś zauważył u siebie taki problem? I jeżeli tak to czy powyższy sposób (przetaktowanie karty o 1Mhz na Clock i Mem'ach) załatwia sprawę ?

Źródło :

http://forum.1cpublishing.eu/showthread.php?t=19807&page=4

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 07, 2011, 14:55:24 »
To oznacza, że karty AMD nie rozpoznaj jej jako gry 3d i chodzą w trybie 2D w czasie gry.

Ciekawa sprawa, zastanawiałem się nad tym przy moich problemach z ROF i Race 07, gdzie czasami FPS'y spadały dramatycznie przy przetaktowanym CPU, a było zawsze OK, ale wolniej przy standardowych ustawieniach, dokładnie tak, jakby wszystko chodziło w trybie 2D. Z tym, że ja mam nVidię. Poszukam jakiegoś sposobu wymuszenia trybu szybkiego 3D, pewnie jest na to soft na NV, i przetestuję.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 07, 2011, 14:56:48 »
Nic takiego nie zauważyłem. Karta pracuje na maksymalnych zegarach po uruchomieniu gry. Druga z racji braku wsparcia CF pozostaje na bardzo niskich zegarach. Karta to Radeon 5850.

Sprawdzane w CCC, pozycja AMD Overdrive.
Pozdrawiam.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 07, 2011, 15:19:05 »
Coś ostatnio widzę że sporo osób pisze iż wyłącza aero na czas gry w W7. Wątpie czy to coś daje a poza tym czy gry nie wyłączają same aero na ten czas?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 07, 2011, 15:26:12 »
Z tego co widzę to CoD nie wyłącza aero. Wystarczy zaznaczyć opcję w skrócie do gry.

Jedyną korzyścią jest mniejsze użycie pamięci, użycia procesora nie liczę przy dzisiejszych procesorach.
Pozdrawiam.